banner564

“Bildiğim tek şey”

Sorgulanmamış hayat yaşamaya değmez.


Bu ünlü söz Klasik Çağ düşünürlerinden Atinalı Sokrates’e aittir. 


Sokrates’e göre insan yaşadığı hayatı ve bu hayatın temel değerlerini sorgulamalıdır. Eğer sorgulamamışsa yaşanmaya değmeyen bir hayat sürüyor demektir.


Ona göre bir insanın hayatında yapabileceği en önemli şey, kendini analize tâbi tutmak ve felsefi tefekküre vermektir.  


İnançlarını, değerlerini, hareketlerini incelemeye tâbi tutan ve hakikatin gerçek yüzünü görmeye çalışan kişi bilgeleşir ve kendini ve çevresindeki dünyayı anlaması derinlik kazanır. 


Sokrates’e göre hayatı inançlarını ve tercihlerini sorgulamadan yaşamak, amacı ve anlamı olmayan bir yaşam sürmektir. Böyle bir yaşam cahillik ve sığ uğraşları kovalamakla geçer. Hakiki bir kavrayış ve anlamadan yoksundur.


Kendini ve dünyadaki yerini anlamaya çalışmayan kişi gerçekten yaşamıyordur, sadece vardır. 


Sokrates bu düşüncelerini Atinalılar tarafından idam cezasına çarptırıldığı MÖ 399 yılındaki yargılanması sırasında açıkladı. 


Üzerinden neredeyse 2500 yıl geçmiş olmasına rağmen sorgulanmamış hayatların yaşanmaya değmemesi, o gün olduğu gibi bugün de doğrudur. 


Hatta, belki daha fazla. 


Çünkü kendini ve dünyayı anlamak için çaba göstermeyen insanlarla dolu bir dünyada yaşıyoruz. Ve anlamayı değil, satın almayı ve biriktirmeyi teşvik eden bir ortamda.


Bu eksiklik en belirgin olarak politikacılarda, büyük işadamlarında ve teknoloji tiryonerlerinde, yani en çok zarar verme gücüne sahip insanlarda görülmektedir. 


Bunlar için en önemli ve değerli şey para ve güçtür. Zirvede kalmak için her kuralı çiğnerler ve bu ulaşabildikleri herkesi zehirler, kendilerini de.


Bunları kovalarken çevreye ve çevrelerindekilere zarar verirler ama farkına varmazlar, varsalar da kendilerini kolay affederler. 


Yönettikleri ülkeleri fakirleştirerek milyonlara hayatı zehir eden liderler. On para etmedikleri bariz, sandalye yapışığı parti patronları. Harun gibi zengin oldukları hâlde birkaç milyar daha kazanmak için ormanları kesenler. Eşsiz ekolojik değerleri yok ederek baraj yapanlar. Nereye varacağı belli olmayan Yapay Zekâ’nın yaratıcıları…


Çevrenize dikkatlice bakarsanız toplumun her katmanında bunlara benzeyen çok insan görürsünüz. 

*


Sokrates’in sadık arkadaşlarından ve müritlerinden olan Chaerephon bir gün Delphi’deki kâhini ziyaret eder ve ona Atina’da Sokrates’ten daha bilge bir kişi var mı, diye sorar. Kâhin yoktur diye cevap verir. 


Bu cevap kendine nakledildiğinde Sokrates şaşırır çünkü kendini hiç de bilge addetmemektedir. En bilge kişiyi bulmak niyetiyle politikacılarla, şairlerle, sanatkârlarla diyaloğa girişir. Her birinin kendi sahasında bilgili olduğunu ama bilmedikleri konularda da ileri derecede bir ukalalıkla ahkâm kestiklerini görür. Sonunda belki de Atina’daki en bilge kişi olduğum doğrudur çünkü ben hiç olmazsa bildiklerimin sınırını biliyorum, diye düşünür. Ve bu düşünceyi şu ünlü cümle ile formüle eder: “Bildiğim tek şey, bir şey bilmediğimdir.”

Yukarıda sıraladığım kişiler arasında bu sözü söyleyecek bir kişi çıkar mı acaba?


Metin Münir’in 2 Eylül 2023 tarihli yazısı

YORUM EKLE
YORUMLAR
MM'nin Ablası
MM'nin Ablası - 4 ay Önce

Değerli okurlar, bugün Metin'in doğum günü. Her sene İzmir' den arar kutlardım doğum gününü. O böyle günleri önemsemezdi. Ama yine de mutlu olurdu. Bugün 80'inci doğum gününü kutlayacaktık. Espasito bu özel doğum gününü farklı bir şekilde kutlamak istiyor, o her zamanki gibi itiraz ediyordu.
İşte sonunda kazanan o oldu. Ben de , gözlerimde yaşlar, duygularımı siz değerli okurlarıyla paylaşmak istedim. Hem de böylesine vefakâr, sevgi dolu olduğunuz için her birinize ayrı ayrı teşekkürlerimi iletmek istedim. Sağ olun. Sizlere sevdiklerinizle sağlıklı, mutlu yıllar diliyorum.

MM okuru
MM okuru @MM'nin Ablası - 3 ay Önce

3 haftada bir yazıyı değiştirmeyen Diyalog... Tebrikler.

Mavi
Mavi @MM'nin Ablası - 4 ay Önce

Kıymetli MM’nin ablası, bu anlamlı ve güzel paylaşımınız beni/bizleri çok mutlu etti, sağ olun.. sanki sevgili MM’den gelmişçesine bir sevinç duydum, birkaç kere okudum..eksik olmayın..sabırlar ve sağlıklı güzel günler diliyorum..

MY
MY @MM'nin Ablası - 4 ay Önce

Eşsiz MM, Metin Bey'in Sevgili Ablası, öyle çok mutlu ettiniz ki. Gözyaşları içinde okudum. Biliyor musunuz benim de doğum günüm 13 Ocak. Bugüne kadar tek gün bile sevinmedim doğum tarihim için ama bundan sonra en bahtiyar insanım. Ne güzel şey seninle aynı gün doğmak Kıymetli, en sevilen MM. Ruhun şad olsun. Her gün seni anıyor, dua gönderiyorum. Haberdar olduğuna eminim. Sevgili Abla, başınız sağolsun, sabırlar diliyorum. Espasito nasıl? Ya çocuklar? Hepsini kalbimle sarılıyorum, acılarının hafiflemelerini diliyorum. Sevgiler, selamlar, hürmetler.

Durmuş Aksoy
Durmuş Aksoy @MM'nin Ablası - 4 ay Önce

Sevgili Metin Münir’in ablası, onun 80.inci doğum gününde bizimle böyle duygu yüklü bir paylaşımda bulunduğunuz için size çok teşekkür ederiz. Onun böyle günleri önemsemediğini, ama yine de mutlu olduğunu, özel kutlama programına itiraz ettiğini bizimle paylaştınız. Metin abiyi artık yazılarından bizlerde tanıyorsak, işte onu bu yüzden bu kadar çok sevdiğimizi söylemek isterim. Sizin bu yazınız ondan bir haber almak gibi güzeldi. İyi ki bu paylaşımı yaptınız. Size tekrar çok teşekkür ederiz. Siz de sevdiklerinizle sağlıkla ve sevgiyle kalın.

Eylül Eylül
Eylül Eylül @MM'nin Ablası - 4 ay Önce

Sayın Münir’in ailesinden birinin bizleri anlaması, onların acısı kadar, onların sevgisi kadar ve onların anladığı kadar anladığımızı bilmesi çok duygulandırdı. Nazik notununuzu bizimle paylaşmanız çok anlamlı. Sayın Münir iyi ki doğmuş ve iyi ki tanımışız. Işığı bilgileri hep rehber olacak hepimize. Şuan nice güzel yıllara yazmayı çok isterdim. Sadece huzurla ışıklarda uyu demek bile kabullenemediğimiz acıyı yeniden sızlatıyor. Devrin daim olacak sayın Münir…

Üsküdarlı
Üsküdarlı @MM'nin Ablası - 4 ay Önce

Başınız sağolsun hanımefenfi. Paylaşımınız için teşekkür eder, sabırlar ve iyi günler dilerim.

MM okur
MM okur @MM'nin Ablası - 4 ay Önce

Sevgiler

Ege’de Bir Sahil Kasabası
Ege’de Bir Sahil Kasabası @MM'nin Ablası - 4 ay Önce

Bizimle paylaştığınız için çok ama çok teşekkürler sevgili Metin Bey’in Ablası. Siz de sağ olun, var olun. Her Ocak ayında, Metin Bey, yeni yaşı ile ilgili bir yazı yazdığında hep doğum gününü merak ederdim. Bugün 13 Ocak olduğunu öğrendim ama acı bir şekilde. Metin Bey, yine bir Ocak ayinda bize 80.yaşınızla ilgili neler yazardınız, kim bilir. Bu yazılanları bir yerden okuduğunuzu düşünüyorum Metin Bey. Doğum gününüz kutlu olsun. Sizi çok ama çok seviyor ve çok özlüyoruz. “Doğum günümü öğrendiler” diyerek bize gülümsediğinizi düşünüyorum şu an…

MY
MY - 4 ay Önce

Sevgili, Kıymetli MM,
Çok çok özledik. Ruhun şad olsun. İnanıyorum en parıltılı, büyüleyici yerdesin.
Dünya sen gittiğinden beri daha da iğrençleşti.
Espasito yazmıyor burada.
Kızın kalbini kırdı galiba.
Gazete yöneticileri de seni yeterince yazmadığı için biz de onlara kırgınız.
Kırılarak geçiyor günler. Bir de özlemle.
Neyse, sevgili okurların da haberdar eder seni.
Seni çok seviyoruz, hep bizimlesin. Hiç unutmadık.
Görüşmek üzere.
Çok sevgi ve hürmetle.

…..
….. @MY - 4 ay Önce

Ağlattınız beni sevgili MY. Olmadığına hâlâ inanamıyorum. Çok özledim.

Eylül Eylül
Eylül Eylül - 4 ay Önce

Bugün bağımsız cesur ve özgür çalışan gazetecilerin günü, senin yazıların hala ışığımız olmaya devam ederken; günün kutlu olsun sayın Münir. Işıklarda uyu, minnetle rahmetle….

Ege’de Bir Sahil Kasabası
Ege’de Bir Sahil Kasabası - 4 ay Önce

Diyalog gazetesi, Metin Bey’in yazılarını önce haftada bir gün yayınlamaya başlayıp ve onu da bir türlü beceremeyip bir hafta önce yayınlanmış yazıları tekrar paylaştıktan sonra artık yazıları iki haftada bir yayınlamaya karar verdi galiba.

Ege’de Bir Sahil Kasabası
Ege’de Bir Sahil Kasabası @Ege’de Bir Sahil Kasabası - 3 ay Önce

Gazetenin bu tutumu karşısında sizin ve çocuklarının ne düşündüğünü merak ediyordum Sn. Espasito. Metin Bey’in ablasının yazması, sizin yazmanız, sanki Metin Bey’den haber gelmişcesine bizleri çok mutlu etti, ediyor. Metin Bey’in kelimelerinin olmadığı bir dünya benim için, onu seven herkes için artık yaşanması çok daha zor bir dünya iken, gazetenin bu tutumu da anısına ve biz okuyuculara karşı çok yakışıksız bir durum. Yazdığınız için çok teşekkürler…

Espasito
Espasito @Ege’de Bir Sahil Kasabası - 3 ay Önce

Gazetenin bu tutumunun beni ne denli üzdüğünü söylememe gerek yok ama ben yine de sizlerle paylaşayım. Umarım gazete onu o kadar seven okurlarının serzenişine daha fazla duyarsız kalmaz ve en kıymetli yazarına gereken özeni gösterir.


MM’ye olan bu kocaman sevginiz benim en büyük tesellim. Sonsuz teşekkürlerimle…

Ege’de Bir Sahil Kasabası
Ege’de Bir Sahil Kasabası @Ege’de Bir Sahil Kasabası - 3 ay Önce

Sevgili Pieta, sadece haftada bir gün yazısını yayımlayacaklardı, tek yapacakları şey bu idi. Ama bugüne kadar onu da doğru dürüst yapamadılar, 23 Eylül’den bu yana süreci biliyoruz. Metin Bey’in blog sayfasından da yazıları okuruz okumasına da burada olan şey okur buluşması idi. Çok acılı ve çok özlem doluyuz. Yazının altına toplaşıp onu anıyorduk, acımızı, özlemimizi paylaşıp bir nebze olsun yokluğunun acısını dindirmeye çalışıyorduk. Metin Bey’in anısına gösterilmesi gereken önem ve özen böyle olmamalıydı ve biz okuyucuların serzenişlerine de kulak tıkanmamalıydı.

Pieta
Pieta @Ege’de Bir Sahil Kasabası - 3 ay Önce

Artık sayfayı tümüyle unuttu Diyalog Gazetesi, sevgili Ege’de Bir Sahil Kasabası…

Ege’de Bir Sahil Kasabası
Ege’de Bir Sahil Kasabası @Ege’de Bir Sahil Kasabası - 4 ay Önce

İki haftada bir yayınlanan yazılar, öyle görünüyor ki Diyalog Gazetesi tarafından artık iki haftada bir de yayınlanmayacak. Bugün, 23.01.2024 tarihinde yeni yazı yok!

…..
….. - 4 ay Önce

Teşekkürler içten paylaşımınız için kıymetli MM’nin ablası. Size de sevdiklerinizle, sağlıklı, mutlu yıllar dilerim. İyi ki doğmuşsunuz Metin bey. Hep kalbimizdesin ve hep orada kalacaksın. ❤️

Ruh ikizi
Ruh ikizi - 4 ay Önce

Kıymetli yakınları, çok mutlu olmalısınız. Sayın MM.gibi bir yakınınız var. Bütün sevenlerine sağlık ve sevgi diliyorum.

PAKO ROJ
PAKO ROJ - 3 ay Önce

Bugün, birikmiş yazılarını okuyayım, Metin Ağbiinin dedim; ölüm haberiyle karşılaştım.
Şoktayım.
Onsuz bir dünyada yaşamak…çok daha tatsız, ve anlamsız.

Işıkla uyu, Usta.

…..
….. - 3 ay Önce

Diyalog gazetesi yazılar niçin yayınlanmıyor, açıklama bekliyoruz.


banner608

banner474