banner564

Bir dakika! diğerleri deli mi?

Faizleri yükseltmeden enflasyonu indirmek mümkün değildir. 


Ama faizleri yükseltmek akıl ve cesaret gerektirir, çünkü yüksek faiz durgunluğa neden olur. Ekonomiyi yavaşlatır, tüketimi kısar, işsizliği artırır. 


Amerika’da 1961’den bu yana Merkez Bankası FED, enflasyonla mücadele etmek amacıyla dokuz kez faiz yükseltti. Biri hariç bunların hepsi durgunlukla sonuçlandı. 


Durgunluk, art arda iki üç aylık dönemde genellikle gayri safi milli hasıla düşüşü ile ölçülen, ticaret ve endüstriyel faaliyette meydana gelen geçici azalmadır.

Fakat yüksek faiz her türlü ticari, konut, araç dahil her sahada borçlanmanın maliyetini yükselterek enflasyonu aşağı çeker.


Enflasyonun ekonomiye verdiği hasar, faiz artışından büyüktür. 


Yüksek faizle yaşanılabilir çünkü iyileştiren bir ilaçtır. Yarattığı yavaşlama geçicidir. 


Enflasyon ise kendiyle beslenen bir hastalıktır. Önlem alınmazsa, TC’de 1971 ile 2003 arasında görüldüğü gibi sürekli yüzde 20’nin üzerinde seyreder. 


Bu nedenledir ki Financial Times Gazetesi’nin yaptığı bir araştırma, kalkınmış ve kalkınmakta olan ülkelerde son üç küsur ayda Merkez Bankalarının 60 kez faiz yükselttiğini ortaya çıkardı. 


Bunların arasına birkaç gün önce Amerikan Merkez Bankası FED de katıldı. 


FED faizi yükseltmekle kalmadı, bundan sonraki toplantısında gene yükselteceğini ve bilahare yapacağı toplantılarda da faiz artışına gidebileceğini ihsas etti. Yetkililer faiz artışının 2023’te yüzde 3.8’e ulaşmasını bekliyor.

Bunları yazarak nereye varmak istediğimi anlamışınızdır. 


Amerika’da FED’in ekonomik gerilemeyi göze alarak faiz artırımına gitmesine neden olan enflasyon yüzde 9 civarındadır. Türkiye’de ise resmi enflasyon yüzde 70 dolaylarındadır. Bu ileri ekonomilerde ve demokrasilerde kabul edilmesi imkânsız bir orandır. 


Buna rağmen, dünya Mersin’e giderken tersine gitmekte ısrar eden Erdoğan, faizleri yükseltmek yerine indirmeye, enflasyonu körüklemeye devam etmektedir. Fiyatlar yükselmeye devam ederken TL’nin değeri de sürekli düşüyor.


Erdoğan düşük faizin üretimi ve yatırımı artıracağını, ucuz TL’nin ise Türk mallarına ve turizmine olan dış talebi artıracağını hesaplamaktadır. Bu hesaba göre bunlar da ekonomiyi büyütecek, ülkenin kasalarını dövizle dolduracaktır.


Kâğıt üzerinde bu hesap doğru olabilir. Ama gerçek hayatta durum daha karmaşıktır. TL’nin değerinin erimesi birçok ihraç ürününün girdisi olan ithalatı pahalandırarak Türk mallarının çekiciliğini azaltmaktadır. Ukrayna Savaşı turizmi geriletmekte ve gıda fiyatlarında dünya çapında fiyat artışlarına neden olmaktadır. 


Ücretlerdeki artış fiyatlardaki artışın arkasında kalmakta, genel bir fakirleşme yaratmaktadır.


Bu arada şirketler fiyatlarını ödedikleri ücretlerden daha hızlı artırarak muazzam kârlar elde etmektedirler.

Enflasyonun yükseleceği, çünkü hükûmetin faizleri yükseltmeyeceği genel bir beklenti olup fiyatların daha da artmasının başlıca nedenlerinden biri hâline gelmiştir.


AKP iktidarda olduğu sürece ekonominin düzelme olasılığı sıfıra yakındır. Bu günleri bile aramamız muhtemeldir. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Hasan Nuri
Hasan Nuri - 2 yıl Önce

Demkokratik ve gelişmiş Ülkelerde Merkez Bankaları faiz kararlarına Devlet müdahaleleri kesinlikle Yoktur! Dengesiz Ekonomi yüksek faiz ve İyi olmayan Siyaset neticesi Türkiye’nin içine düşmüş olduğu yüksek enflasyonu kısa sürede durdurabilmesi mümkün değildir, Yatırımcının güven duymadığı bir Ülkeye girebilmesi çok zor bir olanaktır!
Türkiye’deki yüksek faizler düşmedikçe Ülke Ekonomisi artıya geçmedikçe Enflasyonu ve fiyat artışlarını düşürmek çok zor olacaktır !

Sami
Sami - 2 yıl Önce

İktidarda ne pahasına olursa olsun kalma hırsı neden, enflasyon sonuçtur.

Ruh İkizi
Ruh İkizi - 2 yıl Önce

Üstadım,
Halk arasında söz dinlemeyenler için; “Sen sana söyle, sen sana dinle” diye bir söylem vardır. Sıkıntı oldu mu, her şeyi Allah’a havale etmekte ustayız. Teşekkürler.

Ahmet
Ahmet @Ruh İkizi - 2 yıl Önce

Harika bir tespit...

Ege’de Bir Sahil Kasabası
Ege’de Bir Sahil Kasabası - 2 yıl Önce

İki kişinin yan yana gelip hayat pahalılığından başka bir şey konuşmadığı “ne olacağız böyle” diye sorduğu sohbetlere, okuduğum haberler adeta karşılık veriyor “bunlar daha iyi günleriniz”. Vatandaşın gözünde ışıltı kalmadı.

AKIN CAN
AKIN CAN - 2 yıl Önce

TEK ÇÖZÜM YOLU TEK KURTULUŞ YOLU TÜRK LİRASINDAN ÇIKMAKTIR. HER GÜN DEĞER KAYBINA UĞRAYAN PARA BİRİMİNDE KALMAK MANTIK KARI DEĞİLDİR. DERHAL EURO'YA GEÇELİM.DERHAL AVRUPA BİRLİĞİNE ÜYE OLALIM.DERHAL KIBRIS CUMHURİYETİ'NİN KANATLARI ALTINA GİRELİM.ŞU AN Kİ SİSTEMDE HER GÜN FAKİRLEŞİYORUZ.YOK OLUYORUZ.RESMİ DİLİMİZ KIBRIS TÜRKÇESİ,RUMCA VE İNGİLİZCE OLSUN.

Fevzi Ogelman
Fevzi Ogelman @AKIN CAN - 2 yıl Önce

Rum sana bunu vermez kardesim, senin cokusunu bekler.

Selami Kerim
Selami Kerim @AKIN CAN - 2 yıl Önce

1-C sınıfından sevgili arkadaşımızın sunumu için teşekkür ederiz. Kendisini alkışlayalım.

m.şakir
m.şakir - 2 yıl Önce

Banka ve şirket karları anormal arttığına göre ekonomi onlar için çok iyi durumdadır. Bizim ekonomimiz ise bozuk ama kimin umurunda.

Slm
Slm - 2 yıl Önce

Ekonomi disiplin işidir

Ahmet
Ahmet - 2 yıl Önce

Teşekkürler çok faydalandım


banner608

banner474