banner564

Bir pazarlama şaheseri:  Manuka balı

Manuka balı ile tanışmam bir zamanlar sık sık gittiğim Londra’daki Fortnum & Mason’da oldu. 


Faaliyetine 1707’de başlayan Fortnum & Mason, daha çok muhteşem kaliteli gıda, içki ve lüks eşyalarıyla bilinen büyük bir alışveriş merkezidir. 


Dükkânın giriş katındaki balların satıldığı bir masa vardı. Burası ilk uğradığım yerlerden biri idi. Bir defasında – 30 küsur yıl önce – yan yana iki kibrit kutusundan büyük olmayan bir kavanoz gördüm.
Üzerinde, “Çok az üretildiği için lütfen bir taneden fazla almayın,” gibi bir şey yazılı idi. 


Bugün olduğu gibi o gün de değişik balları denemeye tutkulu olduğum için merak ederek aldım. Fiyatını hatırlamıyorum ama Fortnum & Mason’da hiçbir şey ucuz olmadığından muhtemelen pahalı idi.


Bal lezizdi, çok değişik bir kokusu ve tadı vardı. Ama birçok saf ve kaliteli bal lezizdir ve değişik koku ve tada sahiptir. 


Eşsiz bulduğum, alıcıların birden çok kavanoz almamaya teşvik edilmesi oldu. Manuka balı herhalde yeryüzünde “bizden fazla almayın” reklamıyla satılan başka bir ürün yoktur.


Bal Yeni Zelanda’da çıkar. Arılar balı orada yaygın olarak bulunan Manuka (Leptospermum scoparium) ağacının çiçeklerinden toplar. 


Fortnum & Mason’da tanışmamızdan bu yana hemen hemen her zaman evimde Manuka oldu. Yaşımla beraber balın fiyatı da artıyordu. O kadar ki artık binde bir alır oldum. Bugünlerde balın en küçük kavanozu 30 Euro’dan fazladır. 


Ürünü neredeyse havyar fiyatına satmak için büyük bir şirket yeni bir pazarlama taktiği devreye soktu. Manuka’yı eşsiz ve “tedavi edici” özelliği diğer bütün ballardan üstün bir bal olarak reklam ediyor. Markasının Manuka Doctor olması buna dayanıyor olmalı. 


Manuka’yı benzerlerinden üstün yapan, diğer bütün ballardan daha çok methylglyoxal içermesi imiş. Methylglyoxal’ın antibiyotik ve antibakteriyal özellikleri varmış. Balın “tedavi edici” özelliğini içerdiği methylglyoxal miktarı temsil ediyormuş. Bu da 30 MGO’dan 1000 MGO’ya kadar yükseliyor. Fiyat da onunla beraber.


MGO numarası o kavanozdaki balın içindeki methylglyoxal miktarının ne olduğunu gösteriyor. Eğer bendeki gibi 100 MGO yazıyorsa bir kiloda 100mg methylglyoxal var demektir.


KKTC’de Manuka satılmıyor. Fiyatları merak ediyorsanız Yeni Zelanda’nın en büyük Manuka ihracatçılarından birinin şu sitesine bakabilirsiniz:  https://www.manukadoctor.co.uk


Manuka harika ballardan biridir. Ama diğer has ballardan daha fazla sağlığa iyi geldiğini gösteren bilimsel bir kanıt yoktur. 


Manuka balı harika bir bal olmaktan çok bir pazarlama harikasıdır diyebiliriz.


Benimkini Rum tarafındaki Holland & Barret adlı dükkândan aldım. Aslında oraya Tanzanya’nın yağmur ormanlarından toplanan bir balı almaya gitmiştim. Ama Manuka’dan çok daha ucuz, lezzetli ve üstelik organik olan bu ürünü satmaktan vazgeçmişlerdi. Müşterlerini hafifçe Manuka almaya zorlamak için olduğunu düşünmedim değil. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Sarp Ege
Sarp Ege - 10 ay Önce

Makale bana yıllar önce bir yazarın çok az sayıda basılan, fakat yüksek bir meblağ ile piyasaya sürülen ve anında tüketilen bir kitabı hatırlattı. İyi düşünülmüş bir taktik idi. Manuka balı da hakikaten tam bir pazarlama şahaseri. Marmaris, Datça taraflarında da kaliteli ballar var. Herkese sağlıklı, mutlu ve bol honey li hafta sonları …

Ahmet Ö.
Ahmet Ö. - 10 ay Önce

Fotoğraftaki el espasito’ya mı ait acaba?

M Münir
M Münir @Ahmet Ö. - 10 ay Önce

Evet.

…..
….. @Ahmet Ö. - 10 ay Önce

Ben de bu sorunun cevabını merak ettim.

Ballı lokma tatlısı
Ballı lokma tatlısı - 10 ay Önce

Bal tüketmeyi gerçeğinin bulunamaması ve pahalı olması nedeniyle 2-3 sene önce tamamen bıraktım. Onun yerine sahte olmadığını bildiğim az miktarda reçel ve pekmez yiyorum.

m.şakir
m.şakir @Ballı lokma tatlısı - 10 ay Önce

Marmeladı tercih ederim. Bal yapış yapış birşey

Üsküdarlı
Üsküdarlı - 10 ay Önce

Batı Karadeniz'in, (çocukken Şile'de kendi arılarımız olduğu için çıkarıp yiyebildiğimiz) kestane balını tavsiye ederim herkese. Bulabilir ve alabilirseniz.

Urla'li Tolga
Urla'li Tolga - 10 ay Önce

Her zamanki gibi, merak uyandıran
ve ilgi çekici bir konu. Teşekkürler Metin Bey.

Özgür
Özgür - 10 ay Önce

Bal benim için de çok özel bir üründür. Manuka ile aynı özelliklere sahip olduğunu ileri süren bir marka da Türkiye’de var. Yanlış hatırlamıyorsam 850 gr. kavanoz 600 TL civarıydı. Torosların 2.500 rakımda Eğriçayır yaylası imiş. Paraya kıyıp alamadım. Ama ara ara düşünüp, boşver diyorum;)

Ahmet Serdar
Ahmet Serdar - 10 ay Önce

Hocam sizide reklam aracı yapmış ya

Fenasi
Fenasi - 10 ay Önce

Evinizde çocuklar televizyonun karşısına dizilmiş oturuyorlar, karşınızda reklamlara çıkan çocukların elinde Manuka balları... O çocuk aklından geçiriyor "benim de Manuka balım olsa" diyor, "anne bana niye Manuka almıyorsunuz?" diyor...


banner608

banner473