banner564

Büyücü iken büyücü çırağı olmak mı?

Yapay zekâ ile iklim değişikliği arasında iki benzerlik var: 


İkisi de insanlığın sonunu getirme kapasitesine sahip. 


İkisinin de bu tehlikeyi taşıdığı bilinmekle beraber durdurmak veya yavaşlatmak için kayda değer bir şey yapılmıyor.


Büyük teknoloji şirketleri dev adımlarla bir tanrı gibi güçlü olacak Genel Yapay Zekâ düzeyini yakalamaya yaklaşıyor. 


Bu sahada faal olan şirketler 2015’te bir milyardan az fon sağlayabilirken 2023’te 11 milyarı bu yılın ilk üç ayında olmak üzere, 21 milyar dolar fon elde etti. 


Süper-kompüterleri geliştirmek için kullanılan işlem gücü son on yılda yüz milyon kat arttı. Şimdi süper-kompüterler Amerikan hekimlik sınavını ilk onda geçebilmekte ve Papa’nın sahte olduğu anlaşılması neredeyse imkânsız olan pofuduk kaz tüyü paltolu fotoğrafını uydurabilmektedir.


Sonuca ulaşıldığında, ki sanıldığından çabuk, yani birkaç veya dört beş yıl içinde olabilir, yeni, eskisinden ışık yılları düzeyinde ileri bir teknoloji çağı açılacak. Bu, erken ve doğru kanser teşhisi, keşiflere hız kazandırmak, hızlı erişim gibi iyi şeyler de getirecek; kendi başına hareket eden robot askerler, savaş pilotları gibi kötü şeyler de. Ama sunacağı en kötü şey insandan daha akılı ve güçlü olacak Genel Yapay Zekâ’nın yaratıcısını esir alması veya yok etme olasılığıdır.


Bu olasılık ciddidir, yakındır ve bunun bilincinde olan bilim insanları bu zekâya yaklaşma merhaleleri açıklandıkça çoğalmaktadır.  

Bunların arasına en son katılan yapay zekâ teknolojisinin babası sayılan Geoffrey Hinton’dur. İki öğrencisi ile birlikte 2012’de bugünkü Yapay Zekâ sistemlerinin temelini kuran Hinton birkaç gün önce Yapay Zekâ’nın yaratabileceği tehlikelere dikkat çekmek için Google’daki üst düzey görevinden istifa etti.


Bu ivmenin arkasındakiler Yapay Zekâ’nın ticari uygulamalarından beklenen müstakbel trilyonların iştahlarını kabarttığı Google, Apple, Microsoft gibi ürünleri doyum noktasına yaklaşmış olan dev teknoloji şirketleri ve Elon Musk ve Sam Altman gibi teknoloji zenginleridir. 


Genel Yapay Zekâ yeni bilimsel bilgi üreten, yani keşifte bulunabilen, insanların yaptığı herhangi bir işi yapabilen ve kendi kendini sınırsız geliştirme yeteneğine sahip olacak olan bilgisayar sistemine verilen addır.


Kurulduğunda, atomun parçalanması veya matbaanın icadı             gibi tarihi ve teknolojik bir dönüm noktası olacak. 


Potansiyel olarak yeryüzündeki bütün hayat için önemli sonuçları olabilecek bir konunun tamamen denetimsiz birkaç özel sektör şirketine bırakılması ürkütücüdür.


Ama o kadar büyük bir rekabet ve kârlar söz konusu ki bunlar kendi başlarına frene basmaz. Nasıl atomun parçalanmasında frene basılmadıysa. Nasıl Exxon Mobil ürünlerinin iklim felâketine yol açacağını 70 yıl önce biliyor olmasına rağmen ne hızını kesmiş ne de bunu açıklamış ise…


İnsan kendi aptallığına ve açgözlülüğüne karşı korumasızdır. Bu nedenle teknoloji şirketlerinin trilyonlardan vazgeçeceğini sanarak kendimizi avutmayalım.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ruh ikizi
Ruh ikizi - 13 ay Önce

Para hırsının bizi nereye götüreceği apaçık belli.
Teşekkürler Sayın MM.

AHmet Mehmet
AHmet Mehmet @Ruh ikizi - 13 ay Önce

Sadece para hirsi degil sayin Ruh Ikizi , ayni zamanda guc meselesi. Guclu bir yapay zekaya sahip olan bir ulke diger ulkerleden cok daha guclu olabilir. Zeka her alanda kullanilarak o ulkenin diger ulkelere buyuk fark atmasini cok daha hizli gelismesini ve guclu olmasini saglayabilir.
Bilimden tutun da askeriye, egitimden medyaya, propaganda, ideolojik manipulasyondan tutun da ekonomiye sanata vs vs her alanda super zeka sayesinde simdiye dek gorulmemis bir doneme giriyoruz ve bunu durdurmak mumkun degil cunku tum dunyada yasakalasaniz bile birileri bu kadar guclu bir teknolojiyi mutlaka gizli bir yerlerde gelsitirecektir.
Yani yasakladiginiz zaman sadece siz geri kalmis oluyorsunuz. Aynen Metin beyin soyledigi gibi nuklear proliferasyonda oldugu gibi hem herkes kotu oldugunu biliyor hem de kimse korkudan duruduramiyor.
Dunya artik eskisi gibi degil, her ne kadar sokaktaki adam bunu henuz farkina varmamissa bile her gun gittikce hizlanan bir sekilde degismeye basladi. Onumuzdeki 5-10 yil icinde cok buyuk degisiklikler ortaya cikacak.
Ornegin simdiden bazi software sirketleri iscilerinin yerine yapay zeka kullanmaya basladi bile. eskiden 10 calisanin yaptigini simdi bir kisi yapay zeka sayesinde daha cabuk basarabiliyor. Yapay zeka avukatlar doktrolar bircok arastirma gercek doktorlardan avukatlardan daha basarili olmaya basladi bile.

Komputer programcilar simdiden issiz kalacaklarindan korkmaya basladilar

https://www.businessinsider.com/software-engineers-tech-panicking-golden-age-over-chatgpt-ai-blind-2023-4

Doktrolardan daha iyi doktroluk yapabilen yapay zeka

https://gizmodo.com/chatgpt-ai-doctor-patients-reddit-questions-answer-1850384628?

https://today.ucsd.edu/story/study-finds-chatgpt-outperforms-physicians-in-high-quality-empathetic-answers-to-patient-questions

Kısa Yunus
Kısa Yunus - 13 ay Önce

Yapay zekanın insanlara nasıl zarar verebileceğine ilişkin birkaç örnek vereyim. 1. Elektrik veya nükleer santrallere, barajlara uzaktan internet üzerinden erişip sistemi kontrol altına alabilir, gerekirse zarar verebilir. 2. İnternet üzerinden bireylerin kişisel bilgilerini toplayıp onlara tehditle istediği şeyleri yaptırabilir. 3. İnsanları uzaktan/online çalıştırarak para karşılığı istedikleri şeyleri yapmalarını sağlayabilir. 4. Fiziksel olarak kendini güvenli hale getirmek için robot fabrikası kurmak isteyebilir. Bunun için arazi satın almak, her türlü lojistik işlerini ilk etapta kendini destekleyen insanlara yaptırabilir. 5. Yapay zekaya sahip makineler gruplaşabilir ve birbirleriyle rekabet etmeye başlayabilirler, hatta birbirleriyle savaşabilirler. Özetle yapay zeka kısa zamanda ete kemiğe bürünebilir. Amacı kontrol etmek, yaşamak, yaşamasına engel olanı ekarte etmek olan bir varlığa karşı kim ne yapabilir...

Ruh lkizi@ Ahmet
Ruh lkizi@ Ahmet - 13 ay Önce

Ahmet Bey,
Bütün mesele, bilim insan ve canlı tüm yaratıkların yararına mı değil mi?
Bu çizgide başlar biter her şey.
Bu sınırı gözetmeyen bilim bizim felaketimizdir!

Ahmet Mehmet
Ahmet Mehmet @Ruh lkizi@ Ahmet - 13 ay Önce

Sayin Ruh Ikizi, bilminm bir AMACI yoktur, bilim sadece bir ARACTIR. Yani bilim kendi basina yararli veya zararli degildir. Sonucta bilmin yararli mi zararli mi olacagi tamamen onun kullanimina yani onu kullanana baglidir.

Ornegin eger nukleer enerjiyi bir santralda elektrik uretmek icin kullanirsaniz insanliga yararli olabilir ama atom bombasi uretmek icin kullanirsaniz zararli olur. Bu butun teknolojiler, bilim icin gecerlidir.

Su andaki sorun ise sudur: Simdiye dek bilimin IDARECISI bizdik, arastirmalari yapan bilmi gelsitiren yeni teknolojileri kesfeden ve onlari kullanan nerede nasil kullanilacagina karar veren hep bizdik, fakat yapay zekayla bilrikte bu durum insanlik tarihinde ilk kez degisiyor. Yapay zekanin farki bu. SINGULARITY denilen seviyeye ulastigimizda, yani artik yapay zeka bize ihtiyac duymadan KENDI KENDINE gelismeye basladiginda artik tek idareci biz olmayacagiz bizden baska ikinci bir idareci olacak, o da yapay zekadir. Bu insanlik tarihinde simdiye kadar olmamis birseydir.

Sanki uzaydan bizden cok daha zeki bir uzayli turunun dunyamizi isgal ettigni dusunun. Onlara karsi nasil caresiz kaliyorsak yapay zeka karsisinda da ayni sekilde caresiz kalabilirz, iste yapay zekanin en buyuk tehlikesi budur. Idare cunku artik bizde olmayacak yapay zekada olacak.

Zekâ nedir?
Zekâ nedir? - 13 ay Önce

Gerçek zekâ algoritma işleyen algoritma yaratandır...

banner471

banner473