banner564

CANLILAR HER YERDE Mİ?


 
Dünyanın önde gelen üniversitesilerinden dördü yeryüzündeki hayatın kökenlerini araştırmak ve hayatı meydana getiren biyolojik sürecin kâinatın başka yerlerindeki izlerini tespit etmek üzere bir birlik kurdu.
 
Birliğin adı Origins Federation -Kökler Federasyonu. Kurucuları, Birleşik Krallık’tan Cambridge, Amerika’dan Harvard ve Chicago Üniversiteleri ile Isviçre’den Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü. 
 
Dünyada hayatın meydana gelmesi ve evrilmesi  “mutlu bir kaza” mı idi?  Yoksa birçok yerde canlıların varlığı kâinatın temel özelliklerinden biri midir?
 
Dört üniversitenin bilim insanları bu soruların cevabını arayacak. 
 
Bu cevaplar daha önce de aranmıyor değildi. Kökler Federasyonu sadece en yeni ve son yıllarda yapılan araştırmalardan da yararlanarak yola çıkan bir girişim olacak. 
 
İşin kolay olmayacağı kesin, çünkü hayatın kati tanımı bile yapılmış değil.
 
Uzayda aranacak olan bilimde biosignatures - biyolojik imza - olarak bilinen şeylerdir. 
 
Bir “biosignature” hayatın var olduğuna veya olmuş olduğuna dair bilimsel kanıt sağlayan bir madde - element, izotop veya molekül - veya fenomendir. Bunların ayıca hayat var olmadan meydana gelmelerinin mümkün olmaması gerekir. Bir biosignature’ün kanıt niteliğinde olması için canlı bir şey tarafından meydana getirilmiş olması yetmez; cansız bir şey tarafından yaratılmış olmasının da imkânsız olması gerekir.
 
 
Dünyadaki ilk canlılar olan mikroplar dört milyar yıl önce meydana geldiklerinde hayatı destekleyen koşullar bu günkü gibi değildi. Oksijen olmayan, metan gazına batmış bir atmosfer vardı.  Bunun gösterdiği, insana en olumsuz görünen koşullarda bile hayatın start alabilme özelliğine sahip olmasıdır.
 
Extremophile, Latince ekstrem (aşırı) ve Yunanca filia (aşk) kelimelerinden meydana gelen bilimsel bir terimdir. Bu terim çevrenin aşırı uçlarında yaşayan mikropları tarif etmek için kullanılır: örneğin oksijensizlikte, karanlıkta, sıcak kaynak sularında, buz kitlelerinde ve olağanüstü sıcaklık veya basınç koşullarında. Bunlar canlı olunabilecek ortamlarının sınırını çok uzaklara taşıdı. Ve bu ortamların kâinatın başka yerlerinde de mevcut olabileceğini, orada da canlılar olabileceğini düşündürdü. 
 
Antarktika’da, bir kilometre kalınlığındaki bir buz tabakasının altında bulunan soğuk ve karanlık bir gölde yaşayan bakteriler var. Bazı bakterilerin eksi 420 santigrat derece ısıya tabi tutulduktan sonra canlı ve fonksiyonel kaldığı görüldü.
 
Çoğaltılabilecek bu örnekler bilim insanlarına yaşam denilen şeyin kâinatın birçok yerinde mümkün olabileceğini düşünmeye teşvik etti.
 
Ama başlangıç noktası hâlâ bir muamma olan hayatın dünyada nasıl başladığı olacak.
 
1990’lardan bu yana 5,000 exoplanet, yani dünyamız gibi kendi güneşinin etrafında dönen gezegen keşfedildi. Sadece Samanyolu galaksisinde milyarlarca böyle gezegen olduğu tahmin ediyor. 
 
Bunlardan birinde “hayat” olmaması imkânsız gibi görünüyor. Ama ne biçim bir hayat? 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ruh İkizi
Ruh İkizi - 1 yıl Önce

“Hayat” her nerede varsa, bildiğimiz şey, “Bir canlı bir canlıyı tüketerek yaşamını sürdürüyor.” Lakin, insanın eti yenmez, derisi giyilmez...Ölüsünü de derine görmüyorlar!
En çok sorun çıkaran da insan. Birbirine en çok zarar veren de o. Bunu çözen kainatı çözer gibi.
Teşekkürler Sayın MM.
Yine bizi gezdirip götürdün bir yerlere.

Ben
Ben @Ruh İkizi - 1 yıl Önce

Insanin eti de yeniyor sayin Ruh Ikizi. Oldukten sonra topragin altinda vucudumuzu bircok organizma yiyerek besleniyor ve yillar osnra vucudumuzdan sadece kemikler kaliyor. Yoksa mezarliklar iskelet degil ceset dolu olurdu , binlerce yil once olenlerin bile vucutlari sapa saglam kalirdi.

Eksi 420 derece santigrat?
Eksi 420 derece santigrat? @Ruh İkizi - 1 yıl Önce

Sayın Münir,

Siz eksi 420 derece santigrat diye yazdınız. Alıntı yaptığınız makalede ise artı 420 derece
santigrat diye yazıyor..

Eksi 420 derece santigrat?
Eksi 420 derece santigrat? - 1 yıl Önce

Bazı bakterilerin eksi 420 santigrat derece ısıya tabi tutulduktan sonra canlı ve fonksiyonel kaldığı görüldü.

What is the minimum possible temperature in Celsius?
−273.15 °C
absolute zero, temperature at which a thermodynamic system has the lowest energy. It corresponds to −273.15 °C on the Celsius temperature scale and to −459.67 °F on the Fahrenheit temperature scale.

What is the coldest temperature bacteria can survive in?
Surviving -80°C

The nematode Panagrolaimus davidi occurs mainly along the coast of Antarctica, and can withstand temperatures as low as -80°C. It is one of the few organisms that can survive the freezing of its internal tissues.

METİN MÜNİR
METİN MÜNİR @Eksi 420 derece santigrat? - 1 yıl Önce

HAKLISINIZ. HATA YAPTIM. DÜZELTTİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.

Eksi 420 derece santigrat
Eksi 420 derece santigrat @Eksi 420 derece santigrat? - 1 yıl Önce

Herkesin eksi 273 derece santigratın mümkün olan en düşük sıcaklık olduğunu bilecek kadar fizik biliminden haberdar olduğunu sanmıyorum..

Ben
Ben @Eksi 420 derece santigrat? - 1 yıl Önce

Eksi degil ARTI 420 derece olacakti herhalde. Eksi 420 diye birsey yok zaten.
Ufak bir hata olmus ama sanirim herkes bunu anliyor zaten.

Metin Münir
Metin Münir @Eksi 420 derece santigrat? - 1 yıl Önce

"Tom Gheysens from Ghent University in Belgium and some of his colleagues have presented research findings that show spores from a species of Bacillus bacteria survived and were still viable after being heated to temperatures of 420 °C (788 °F)."

Metin Münir
Metin Münir @Eksi 420 derece santigrat? - 1 yıl Önce

"Tom Gheysens from Ghent University in Belgium and some of his colleagues have presented research findings that show spores from a species of Bacillus bacteria survived and were still viable after being heated to temperatures of 420 °C (788 °F)."

Veli Koç /Salihli
Veli Koç /Salihli - 1 yıl Önce

Yazılarınızı zevkle okuyoruz. Hele böyle bilimle olan yazılar daha başka bir tat ve bilgi veriyor

Ama çok zor koşullardan geçiyoruz

İlhan Sami Çomak'ın dediği gibi:


"Yeşermesi zaman alsa da yaşadığımız sürece umut hep var.”
Selam ve saygılar

Faruk Ercan
Faruk Ercan - 1 yıl Önce

Güzel bir ufuk turu, teşekkürler saygıdeğer MM.

Muhterem Elmas
Muhterem Elmas - 1 yıl Önce

İnsanoğlunun cevabını aramaya devam edeceği ama bulamayacağı sorular.

Vatandas
Vatandas @Muhterem Elmas - 1 yıl Önce

Niye cevabini bulamayalim ki sayin Muhterem Elmas? Belki yarin bir gezegende hayat oldugunu kesfedebiliriz, bu mumkun. Dunyanin en iyi universiteleri bunlar bosuna mi ugrasiyorlar sizce?

m.şakir
m.şakir - 1 yıl Önce

ortasını bulalım şu işin. Eksi 210 olmasını öneriyorum.

Ben
Ben @m.şakir - 1 yıl Önce

Farenhayt degil sayin Mustafa Yuksel, santigrat sadece EKSI 420 degil ARTI 420 olmasi gerekiordu, hepsi bu.

Mustafa Yüksel
Mustafa Yüksel - 1 yıl Önce

Hayatın yeryüzünde hangi şartlarda ilk nasıl başladığı bir gün anlaşılacaktır çok muhtemelen. Buna hiç şaşırmam. Bence açıklaması bundan da zor başka bir soru var: Evrim dediğimiz mekanizma nasıl oldu da insan diye bir türü ortaya çıkardı? Ya da neden insan türünü de ortaya çıkardı? Biyoçeşitlilik sonucu bitki ve hayvan dünyası olabilir, ona ‘itirazım’ yok. Ama insan neden var oldu? Tanrı Ademi topraktan yaratıp ona ruhunu üflemediyse eğer, o zaman evrim hakkında daha bilmediğimiz çok şey var demektir.

ben
ben @Mustafa Yüksel - 1 yıl Önce

Insan da diger butun canlilar gibi evrimlesmis sayin Mustafa Yuksel bunda tuhaf olan ne var , niye inanmakta gucluk cekiyosunuz anlamadim?

Mustafa Yüksel
Mustafa Yüksel - 1 yıl Önce

O kadar uzun alıntıya gerek var mıydı? Fahrenhayt olduğu belli zaten

Ben
Ben @Mustafa Yüksel - 1 yıl Önce

Farenhayt degil sayin Mustafa Yuksel, santigrat sadece EKSI 420 degil ARTI 420 olmasi gerekiordu, hepsi bu.

Not: Bugun diyalog sitesinde bir sakatlik var galiba mesajlar hep yanlis yere gidiyor.


banner471

banner473