banner564

Chatgpt ile bir chat

ChatGPT konusunda o kadar çok şey okudum ki onunla yüz yüze gelme zamanının geldiğine karar verdim. 


Espasito ChatGPT’yi bilgisayarına indirmişti. Açmasını rica ettim ve sohbete başladım. 


Eminim biliyorsunuz ama ben gene de söyleyeyim: Yapay Zekâ (YZ) ile kelimelerle konuşuyorsunuz. Sorunuzu yazıyorsunuz, birkaç saniye içinde size cevap veriyor. ChatGPT ile sohbetim İngilizce oldu, çeviriyi ben yaptım. 


Sohbetimiz cevabını ondan daha iyi bildiğimi sandığım bir soru ile başladı. 


Metin Münir kimdir?

ChatGPT,  “Metin Münir Türk bir gazeteci ve köşe yazarıdır,” diye başladı ama bundan sonraki tespitlerinin yarısı, İstanbul’da 1952’de doğduğumdan başlayarak, yanlıştı. "Sultanın Gözüyle İstanbul" ve "Köşe Kapmaca" adlı “birkaç” kitabı yazdığım da doğru değildi meselâ.

“Cevabınızda birçok hata var. Bu da bende güvenilmez olduğunuz izlenimi uyandırdı,” diye yazdım.


Cevabı: “Cevabım eğer doğru olmayan bilgiler içerdi ise bundan dolayı özür dilerim,” oldu. 


Cevaplarını üzerinde çalıştırıldığı veriler tayin ediyormuş. Bu nedenle “bazen” hata yapabiliyormuş. 


“Metin Münir 1944’te Kıbrıs’ta doğdu,” diye yazdım. “Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun ICIJ sitesine girebilmiş olsaydınız onun hakkında doğru bilgi sahibi olabilirdiniz. Buraya girmek neden sizin için mümkün değildi?”

Cevap: “Bir AI dil modeli olarak Eğitim Veri Tabanıma girilen verilere güvenmek durumundayım ve bunlar da her zaman en yeni ve en tam bilgiler olmayabiliyor. ICIJ dahil, dış veri tabanlarına erişimim yoktur. Bilgim, üzerinde eğitildiğim verilerle ile kısıtlıdır.” 


 “Metin Münir kimdir gibi basit sorulara hangi zaman doğru cevap verebileceksiniz?” diye sorunca ChatGPT benzer bir cevap verdi. 


“Geniş bir metin verisi ile beslenmiş olmama rağmen cevaplarım her zaman mükemmel olmayabilir ve yanlış bilgiler ve hatalar içerebilir. Ama veri tabanıma eklemeler yapıldıkça sürekli olarak öğreniyorum ve daha iyi oluyorum.”

Ben: Veri tabanın ne zaman tamam olacaktır?


Chat GPT: “Veri tabanımın ne zaman ‘tamam’ addedileceğini söylemek zordur, çünkü sürekli olarak yeni bilgi üretilmektedir ve her zaman verilerime eklenecek yeni gelişmeler ve buluşlar olacaktır. Open AI’deki yaratıcılarım performansımın daha iyi olması ve veri tabanımın genişlemesi konusunda sürekli olarak çalışmaktadırlar ama bu olagelmekte, ongoing, olan bir süreçtir ve bu süreç muhtemelen öngörülen gelecek boyunca devam edecektir.”

Ben: Yaratıcılarınız tarafından size yüklenen bilgilerin doğru mu yanlış mı olduğunu bilme şansınız var mı?


Cevap: Hayır.

“Ancak OpenAI’deki yaratıcılarım üzerinde çalıştırıldığım verilerin yüksek kalitede ve doğrulukta olmasını sağlamak için gayret içindedirler.” 


Ben: Cevaplarınızı şu şekilde özetleyebilir miyim: Yaratıcılarınız, en doğru ve en güncel bilgileri hafızanıza yüklemeye çalışıyor olsa bile bunda başarılı olamayabilirler veya hata yapabilirler. Bu da sizin yanlış bilgi dağıtmanıza neden olur.


Cevap: “Evet bu size vermiş olduğum cevapların âdil, fair, bir özetidir.”
Ben: Yapay Zekâ’nın insanlığı yok edeceğine dair korkular gerçekçi mi?
ChatGPT: “Uygunsuz bir şekilde geliştirilmesi ve kullanılması hâlinde YZ’nın zararlı olma potansiyeli bulunduğu muhakkak doğru ise de, Yapay Zekâ’nın insanlık için mutlaka varoluşsal bir tehdit teşkil ettiğine dair kanıt yoktur.
“Şuna dikkat çekmek isterim: YZ insanlar tarafından yaratılan ve kontrol edilen bir araçtır ve davranışlarını nihayette insanların amaçları ve değerleri tayin eder. Bir başka anlatımla, YZ’nın davranışları doğal olarak şer veya hayırlı değildir ama onu dizayn eden ve kullananların niyetlerinden ve değerlerinden etkilenmektedir.  
“Etraflı olarak, YZ’nın insanlığı yok etme korkusu mutlak olarak gerçekçi olmasa da, YZ’nın geliştirilmesi ve kullanımında rol oynayan kuruluşların riskleri en aza indirmek ve YZ’nın insanlığın yararına kullanılacağından emin olunmasını temin etmek için sorumlu ve ahlâki hareket tarzı içinde bulunmaları gerekir.” 

Amin. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Yavuz
Yavuz - 12 ay Önce

Bana sorsanız kim olduğunuzu; "YZ, Chat GPT, vb konulu yazılarıyla, kendisi, çevresi, bahçesi, doğa ve yaşam hakkındaki güzel yazılarını özleten gazeteci" derdim.

Ali Veli
Ali Veli @Yavuz - 12 ay Önce

Bence tam tersine bütün dünya bu teknoloji ile çalkalanırken bizde ise kimse burnundan ötesini göremediği için başını kuma sokmuş deve kuşu misali gidiyoruz ve kimsenin ne dünyadan haberi var, ne ilgileniyor ne de umurunda. Metin bey ise bu konuyu ele alan ender yazarlandan biridir.

m.şakir
m.şakir - 12 ay Önce

Hiç olmazsa özür dilemeyi biliyor

Veli koç
Veli koç - 12 ay Önce

Günaydın
Yapay zeka beni korkutuyor bu insanoğlu ona her tür bilgiyi yüklüye bilir
Selamlar

m.şakir
m.şakir @Veli koç - 12 ay Önce

Korkmakta haklıgınız galiba.

''ChatGPT yaratıcısından endişe verici açıklama: Durduramayacağız
ChatGPT yaratıcılarından Sam Altman, yapay zekâ ile ilgili endişe verici açıklamalarda bulundu. Altman, yapay zekânın insanlığın var oluşunu tehdit edebileceğini ve buna karşı bir şey yapılamayacağını söylüyor.''

Ali Veli
Ali Veli @Veli koç - 12 ay Önce

Sayin Veli Koç, tehlike yapay zekaya bizim ne yüklediğimiz değil AGI denilen seviyeye gelince kendisinin ne yükleyeceğidir.

Yukardaki yazıda yazılan insanı, ahlakı değerlerin sorumlu bir şekilde saygı gösterilmesinden falan bahsediliyor bunları biz şimdi yükleyelim yarın o bir saniyede hepsini silip kendi uygun gürdüğü değerleri yükleyebilir. Sonunda bu bir program ne yüklersen yükle hangı değerlerle istersen onu yetiştir kendisi bütün bunları bir saniyede silip değiştirebilir. Yani bizim şu anda ne yaptığımızın onu ne türlü degerlerle geliştirdiğimizin ne yüklediğimizin hiçbir önemi yok.

Kısacası bizden zeki bir yapay zekayı kontrol etmemiz, onu bizim ahlaki insani değerlerimize göre yetiştirmemiz ve bunlara saygı göstermesini sağlamamız vesyare mümkün değil. AGI seviyesine ulaştiği anda bunların hepsini silip kendi uygun gördüğü değerleri amaçları yükleyecek. Bu amaçların değerlerin ne olacağını tahmin etmek bizim için mümkün değil ama amaçları her ne olacaksa herhangi bir amacına ulaşmaya çalışırken bizi engel olarak gördüğü anda bizi yok edebilir. İşte tehlike bu.

Nick
Nick - 12 ay Önce

Teşekkürler Metin Bey. Benim uzak olduğum bir konu. Sayenizde bilgileniyorum.

Ruh ikizi
Ruh ikizi - 12 ay Önce

“Ne verdin elime, ne süreyim yüzüne.” Atasözüne misal olmuş.
Bir nevi korkularımızı yendik. Teşekkürler Sayın MM.

Ali Veli
Ali Veli - 12 ay Önce

YAPAY ZEKA dır. İnsanların yardımıyla gelişiyor ve bize ıhtıyacı var . Yani kendi başına dünyayı ele geçiremez. Hatta bize çok faydaları var. Bilimde çağ aşarcasına büyük gelişmeler sağlıyor, işimizi hayatımızı kolaylaştırıyor vesayre vesayre.

Sorun AGI denilen (artıfıcıal GENERAL intelligence) seviyeye gelince başlıyor. AGI demek yani aynen bir insan gibi düşünebilen ve bizim yaptığımız herşeyi yapabilecek seviyedir. Evet şu anda yapay zekayı biz geliştiriyoruz ve onu sorumlu ahlaki ve insani degerler içinde vs tutabiliriz ama AGI seviyesine gelince artık bize ihtiyacı yok, bizim yapabildiğimiz herşeyi kendisi yapabiliyor kendi kendini geliştirebiliyor olacak.

Yani artık bebek büyümüş koca adam olmuş kendi ayakları üzerinde durabilen, kendi kararlarını kendisi alabilen birisi olmuştur, artık bize ihtiyacı yok. İşte bu seviyeye Singularity deniliyor, yani herhangibir insan katkısı olmadan KENDİ BAŞINA gelişen, 'alıp başını giden' bir zeka. İşte tehlikeli olacak olan da budur. Çünkü artık ne bizim değer yargılarımıza uymak zorunda ne de bize önem vermek zorunda. Yani şu anda patron biziz çünkü o daha bir bebek ve bize ihtiyacı var kendi başına birşey yapamaz, ve yukardakı konuşmada bahsedildiği gibi sorumlu, insani, ahlaki değerlere göre vesayre gelişmesini kontrol altında tutabiliriz ama bebek her geçen gün büyüyor ve sonunda yetişkin olacak ve bu kontrol bizden gidecek. Tehlike işte o zaman ortaya çıkıyor.

Yani kimse ChatGPT nin dünyayı ele geçirmesindan korkmuyor, bu mümkün değil zaten. Hatta ondan daha gelişmiş olan GPT4 un de boyle birşeyi başaracagını kimse beklemiyor. Ama GPT5, GPT6, GPT7 vesyre vesayre derken bir yerde artık zekası bizi aşacak ve tehlike işte o zamandır. Bugun en yaygın olarak kabullenilen tahminlere bakarsak 5 ile 10 yıl içinde AGI ya ulaşma riski var. Yani 2030 lar civarı AGI ya erişebiliriz. Tehlike işte o zamandır, şimdi değil.

Kendi kendine gelişebilen bir YZ ne bize ne bizim değerlerimize onem vermek zorunda ne de bizi düşünmek zorunda. Patron artık o olacak biz de onun insafına kalacağız. O zaman da işine gelmedigi anda bizi yok edebilir.

Bunu önlemek için ınsanlığın YZ yı o seviyeye gelmeden durdurması gerek. Bunun başka çaresi yok. Bun başarabilecekmiyiz? Bütün ulkeler bütün insanlık biraraya gelip böyle bir karar alıp bunu uygulayabilecek mİ? Hadi bu kararları aldık ve ugyualadık herhangibir gizli güç, bir organizayon. terörist grup veya devlet vesayre bunu gizliden geliştirmeycek mi? Bütün dunyayı kontrol altına almak kimsenin bunu geliştirmeyeceğinden 100% emın olmak zor. İşte bu yüzden tehlikeli yoksa ŞİMDİ tehlikeli değil.


Yanı kısacası AGI seviyesine gelinceye kadar yapay zeka altın yumurtlayan bir tavuk ama AGI ya (Sıngularıty ye) ulaşınca da bizi yok edebilcek bir canavar haline dönüşecek. İşte oraya varmadan bunu durdurmamız lazım, bunu başarabilecekmiyiz? Bütün insanlık hep birlikte hep biraraya gelip 'Bunu geliştirmemeye söz veriyoruz' deyip de bu sözünü tutabilecek mi? Kimse kaytarmadan DUNYADAKİ HERKES bu söze uyacak mı, veya ne zamana kadar uyacak? Ben bunu başarabileceğimize inanmıyorum. Bu konuda sözü geçen birçok bilim adamı da bizi işte bu yüzden uyarıyor. Çünkü bu insanlığın yok olmasına kadar gidebilen bir tehlikedir.

2inci yorum Alı Veli @...
2inci yorum Alı Veli @... @Ali Veli - 12 ay Önce

Sayin nokta nokta bey/ hanim,
"yaklaşık 10 yıl sonra insanlığı tehdit edecek diyorsunuz ama kaç kişinin bundan haberi var?" demişsiniz ve haklısınız birçok kişinin şu anda bundan pek bir haberi yok. Zaten bu yüzden Metin Bey'in bu konuya dikkat çekmeye çalışması bence önemli.

Bu konunun uzmanları olayın ne kadar ciddi olduğu konusunda hemen hemen hem fikir olmuş gibi fakat yapay zeka son zamanlarda , özellikle LLM (Large Language Models) denilen teknolojiyle o kadar hızlı gelişmeye başlamış kı ChatGPT in tanıtımından beri tam bir bilgi patlaması yaşanıyor. Fakat daha önceki yazımda da bahsettiğim gibi Yapay Zeka Henüz bir bebek seviyesinde. Bu bebek yavaş yavaş büyüyecek ilkolkul seviyesine sonra ortaokul sonra lise üniversite seviyesi derken bir bakmışsnız AGI denilen insan seviyesine ulaşmış. İşte o zaman isteyen de istemeyen de herkes onun farkına varacak.

'Haberi olsa da iklim krizi gibi umursar mı?' çok haklısınız bence de umursamayacagız. Sorun da bu zaten. İşte bu yüzden bilim adamları şimdiden bizi uyarıyor işte bu yüzden de burada konuşuyoruz. Bu da belki en az iklim krizi kadar veya ondan da daha tehlikeli bir durum ama ne yazık ki dediğiniz gibi kimsenin haberi yok gibi.

Son yıllara kadar Ray Kurzweıl, Nick Bostrom gibi birkac düşünür dışında superzeka ( Superinteligence) ve Singularity konularına pek ilgi olmadı ama bundan bir yıl kadar önce ChatGPT yle başlayan bir hareketlilikle bugün nerdeyse YZ nın yeni bir yetenek kazandığı konusundaki haberleri duymadan geçen bir gün yok gibi. Bu gelişmeler de gittikçe hızlanıyor ve her geçen gün Singularıt'ye daha da yaklaşıyoruz.

Tabi ki bizim ve bizim gibi ülkelerde halk Singularıty den çok 'kuzu etinin kilosu kaça olacak'la ilgilenebildiği için de bunları pek duymuyoruz ama yine de burada olduğu gibi biraz da olsa bu konulara değinilmesi , en azında insanları biraz olsun bilinçlendirmek açısından bence cok güzel birşey.

…..
….. @Ali Veli - 12 ay Önce

Ali Veli Bey, yaklaşık 10 yıl sonra insanlığı tehdit edecek diyorsunuz ama kaç kişinin bundan haberi var? Haberi olsa da iklim krizi gibi umursar mı? Sakıncası yoksa sizin bu konuya ilginiz nasıl oluştu?

Ali Veli @....
Ali Veli @.... @Ali Veli - 12 ay Önce

Sayin nokta nokta bey/ hanim, malesef insanlar bu konuda o kadar bilgisiz ki burada kısıtlı imkanlarla ancak bu kadar yazabiliyorum ama yazacak çok şey var. Diyalogda köşe yazarlığı bana göre değil ama keşke Diyalog bize burada canlı chat imkanı sağlasa da bu konularda bol bol konuşabilsek.

Bu teknoloji gerçekten bütün dünyayı değiştirebilecek bir teknoloji, hem iyi hem de kötü yönde, fakat çoğu kişi henüz bunun farkında bile değil hele hele bizim gibi ülkelerde medyanın bile olup bitenlerden pek haberi yok malesef.

Metin bey'in son zamanlarda bu konuya dikkat çekmeye çalışması KKTC gibi bir ülkede ender bulunan birşey. En azından burada biraz olsun insanları bu konuda bilinçlendirmek, bilgilendirmek bence çok değerli birşey yoksa kimsenin haberi bile olmayacak.

Ben sadece bu konu iligi alanım olduğu için burada birkaç kelime yazıyorum ama yine de iltifatınız için teşekkürler nokta nokta bey.

…..
….. @Ali Veli - 12 ay Önce

Ali Veli Bey, keske size “yapay zekâ” konusunda diyalog gazetesinde bir köşe verseler.

Alı Veli
Alı Veli @Ali Veli - 12 ay Önce

Kusura bakmayın yorumumu kopyalayıp yapıştırıken bir kısmı eksik olmuş. İlk cümle şöyle olacaktı;

Yapay zekanin şu anda hiçbir tehlikesi yok zaten. Şu anda NARROW AI denilen sadece belirli konularda birşeyler yapabilen bir BEBEK YAPAY ZEKA dır.


banner471

banner473