banner564

DEPREMDE ÖLMEME HAKKI

Türkiye en çok deprem olan ülkelerden biri değildir. 


En çok deprem olan ülkeler Japonya ve Endonezya’dır. 


Ama depremde en çok can ve mal kaybına uğrayan ülkelerin listesinde Türkiye, Çin ve İran ile birlikte, baş sıralarda yer almaktadır. Bir İngiliz araştırma kurumunun hesabına göre, son 50 yılda en fazla ölümle sonuçlanan dört yer sarsıntısı Türkiye’de oldu. 


Bu da Türk’ün ne kadar ders almaz bir millet, ne kadar kendi felâketlerinin yaratıcısı olduğunu gösteriyor. 

Japonya, Richter ölçeğinde 9’a yaklaşan dev depremleri neredeyse zararsız atlatabilmektedir. Nedeni depreme dayanıklı bina inşa etmekte dünyada birinci olmasıdır. 


Bu mimari sayesinde Japonya başka ülkelerde, örneğin Türkiye’de, âfet olacak sertlikte yer sarsıntılarını fazla gözyaşı dökmeden atlatabilmektedir.


Japonlar depremde ölmeyi neredeyse ortadan kaldırdılar.


Japonya’da depremde ölmeme hakkı var. 

Türkiye’de yok!


Bazı ülkelerin hangi yöntemlerle üçüncü dünyadan birinci dünyaya terfi ettikleri nasıl sır değilse, depreme dayanıklı binaların nasıl yapılabileceği de sır değildir. 


Japonların kullandığı yöntemler aynen TC’de de uygulanabilir. Ama uygulanmıyor. 


Ülke zengin olma potansiyeline sahip ama ilerleyecekken geriliyor, sürekli enflasyon, devalüasyon, işsizlikle ve yoksullukla boğuşuyor. Depreme dayanıklı ev yaptırabilecekken de yaptırmıyor. Yıkılan hastanelerden, havaalanlarından, camilerden gördüğümüz gibi yapmıyor da.


Aynı şey. 


Geri ülkeysen her şeyde gerisin. İlerleme niyetinde değilsen hiçbir şeyde ileri gidemiyorsun.


Özellikle nispeten geri bölgelerde ve hele ki köylerde ve kasabalarda Richter ölçeğinde 7 civarında deprem oldu mu büyük bir felâketle sonuçlanacağını öğrenmek için haberlere bakmaya gerek yok. Oralarda binaların çoğu tekme vursan zaten yıkılacak.


 
İnsana hüzün veren depremin sonucu kadar bu sonucun kaçınılmaz olmasıdır. 


Neden kaçınılmaz? 


Türkiye’nin düzeni onu yönetenleri ve yandaşlarını zengin etmek üzerine kurulmuştur. Geriye kalan herkes onların ardında kalan kırıntılarla geçinmek durumundadır.


Bu kırıntıların arasında depreme dayanıklı bina ve altyapı yoktur.


Farkındasınız muhakkak ama emin olmak için dikkatinizi çekeyim: Depremde en çok can ve mal kaybına uğrayan ülkelerin listesinin başında yer alan ülkelerin üçü de - Çin, İran ve Türkiye – demokrasi değildir. 


Üçü de yolsuzluğun en yaygın olduğu ülkeler arasındadır.


Ve bu üç ülkede de altında kalabileceğiniz yıkıntılar depreme münhasır değildir.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Sertar
Sertar - 1 yıl Önce

Sadece deprem ile kısıtlamamak gerek.
Maden, iş kazası, trafik kazası… gibi alanlarda da en çok ölüm bu aynı ülkelerde oluyor.
Hepsinindeki iyileşme için 3 kelime yeterlidir;
1) eğitim
2) liyakat
3) kontrol

Bu kelimeleri açmaya gerek yoktur. Anlayan anlamıştır. Anlamayan varsa madde 1 e dönmek gerek.

Mustafa Yüksel
Mustafa Yüksel - 1 yıl Önce

‘’Olan olmuştur, bu işler kader planında var’’ Nedense kader Japonların semtine uğramıyor. Deprem konusunda TR’de tarih hep tekerrür eder. Ortalama her 20 senede deprem olur aynı şeyler yaşanır. Ardından yavaş yavaş unutulur. Deprem kendisini yine hatırlatır. Kısır döngü böyle devam eder. Kader olduğu için ezilerek beton altında ölenlerin, evsiz kalanların hesabı sorulmaz.

Faruk Ercan
Faruk Ercan - 1 yıl Önce

Geçmiş olsun Türkiye'm. Sorunu net özetlemişsiniz inşAllah bilim ve akıl yolunda deprem sorununun Japonya gibi çözüldüğü günleri bu ülke halkıda görebilir.

Turkish power
Turkish power - 1 yıl Önce

Mr üstat size kızdığım şey şudur ki aldanıp malum kişiyi demokrasi şampiyonu zannedip yetmez ama evet olayına girmenizdir arkadaş bu ne saflık bu ne iyi niyettir

…..
….. @Turkish power - 1 yıl Önce

Hadi defol!

Nick
Nick - 1 yıl Önce

Teşekkürler Metin Bey. Felaketleri hemen unutup ders çıkarmayan ülke sıralamasındaki yerimiz ne ola ki?

Turkish power
Turkish power - 1 yıl Önce

Arsa tarla inşaat uckagidindan çürük zemine imar verme dere yatağına gökdelen dikme zihniyeti üretme icat pozitif bilim yerine tarla tokat rantiye kafası ilimden sadece dini bilgileri görme olduğu sürece bu coğrafyada bir bok olmaz


banner608

banner474