banner564

Din ile mest olmak ve olmamak



Not defterime “Religious ecstasy made people callous” yazdım, ondan esinlenerek belki bir yazı yazarım diye. 
 
 
Altına Virginia Woolf’un (1882-1941) “Mrs Dalloway kitabından” yazmalıydım, kaynağını hatırlamak için. Ama birkaç gün veya birkaç hafta sonra bu alıntı ile karşılaştığımda kime ait olduğunu hatırlayabilecek miyim diye hafızamı test etmek istediğim için yazmadım. 
 
 
Hatırlanan her şey, Hollandalı tarihçi Johan Huizinga’nın (1872-1945) deyimi ile, “hafızanın ay ışığında” akla gelir, ama Wolf’un sözlerini hatırlayacaktım sanırım. Çünkü alıntıyı dikkatle hafızama nakşetmiştim. 
 
 
İngiliz yazar Samuel Johnson’un (1709-1784) benden çok önce keşfettiği gibi “Gerçek hafıza sanatı, dikkat etme sanatıdır.”
 
 
Ama konumuz hafıza değil Woolf’un din konusundaki tespitidir. Onu şu şekilde tercüme ediyorum: “Din, ondan mest olanları acımasız yapardı.”
 
 
Doğru ama tam değil. Din sadece ondan mest olanları değil mest olmayanları da acımasız yapardı. Ve yapmaya devam ediyor. 
 
 
Din hemen hemen her yerde çoğunluğun inanç temelini teşkil eder. 
 
 
Hiçbir şey, din kadar istismar edilmeye müsait değildir. Hiçbir şey, milliyetçilik bile, din kadar insanları fanatik yapmaz. 
 
 
Fanatik “İnançlarında katı olan, bağnaz” kimseye denir.
 
 
İsa’yı Kudüs yakınlarındaki Golgotha’da çarmıha gerdiren, Hz. Ali’nin oğlu Hüseyin’i Kerbelâ’da katlettirenler bu sınıfa girenlerdir.
 
 
Din peygamberlerin ölümünden sonra onların zamanındaki yolundan saptı ve iktidar veya para olarak gücü elinde tutanların hükümranlıklarını ve zenginliklerini sürdürmeleri için bir araç hâline geldi. 
 
 
Avrupa’da yüzyıllar boyunca yönetenler, krallar ve prensler, meşruiyetini dinden aldı. Bugün bile birçok liderin törenlerde yanlarında ülkelerinin en üst din adamı ile poz vermesi boşuna değildir.
 
 
Afganistan, Suudi Arabistan ve kısmen Türkiye gibi ülkelerde din hâlâ meşruiyet kaynağı, iktidar payandasıdır.   
 
 
Din birçok ülkede artık salt din değil, genel kurmay veya merkez bankası gibi bir devlet kurumu veya bir devlet koludur. Ve bu hâli ile politikacılar tarafından maniple edilmeye müsaittir. Dinle siyaset ve para (bu ikisi zaten aynı şey değil mi?) o kadar mükemmel bir iç içelik oluşturdu ki artık kim saf din adamı kim propagandist, kim dindar kim kelle koparmaya hazır fanatik bilmek neredeyse mümkün değil.
 
 
Peygamber bugün dünyaya dönse acaba Taliban’ın Afganistan’daki barbarlıklarını onaylar mıydı? Suudi Arabistan’ın 
defacto lideri Muhammed bin Salman’ın omzunu sıvazlayıp “iyi ettin de şu gazeteciyi öldürtüp cesedini asitte eritip Boğaz’a akıttın,” der miydi?
 
 
Ya da İsa çarmıhtan inip Roma’ya gitse ipekler, mücevherler içindeki piskoposları alkışlar mıydı? Bir yandan kilise, diğer yandan şirket ve banka olan Vatikan midesini bulandırmaz mıydı?
 
 
İnsan on binlerce yıl avcı ve toplayıcı olarak yaşarken her yerde Tanrı’nın dokunuşunu görür, onunla ilişkisini yarattığı mucizelerle kurardı. 
 
 
Doğru olan, dünyayı içindeki bütün canlılarla kutsal bir yer olarak görmek, hiçbir şeye zarar vermeden Tanrı’nın yarattığı bollukla yetinerek yaşamak, hayat mucizesini bize tattırdığı için teşekkür ederek dünyadan ayrılmaktır. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ali
Ali - 2 yıl Önce

Aslinda tanri diye birsey de yok, o da bir insan uydurmasidir. Dunyanin kenidilignden degil de yaratilmis oldugunu gosteren hicbir veri yok elimizde.

Her toplum kendine gor bir tanri uydurmus , kimi gok cisimlerine bakark onlari tanris saymis , kimi dogayi tanri saymis vs vs derken binlerce tanrilar icad edilmis.

Simdi size sorarim eger siz bir tanriya inaniyorsaniz niye diger binlerce tanri gercek olmasin da sadece sizinki gercek olsun? Ben hicbir tanriya inanmayip kendimi atesit sayiyorsam siz de benden sadece bir tanri ekisigine yani sadece telk bir tanriya inanmiyormusunuz ? Yani siz de benim kadar ateist degilseniz bile en azindan % 99 atesit degilmisinz o zaman ? Niye ille de sizin tanriniz gercek de diger binlercesine inanmiyorsunuz ? Diger binlerce tanriya inanmayan insan en azindan %99 atesit ssyilmaz mi ?

Cunku tanri diye birsey yok. herkes sadece kendi inandiginin gercek oldugunu sanarak ve kendini aldatarak yasiyor bu dunyada.

C. Cemil
C. Cemil @Ali - 2 yıl Önce

Bence bu yazıyı ve Sayın MM'in bu konuda daha önce yazdıklarında ifade olunan düşüncelerini pek anlamamışsınız.

Yavuz
Yavuz - 2 yıl Önce

Son cümlenize katılıyorum.

Hasan Nuri
Hasan Nuri - 2 yıl Önce

İngiltere nüfusunun yüzde 35 oranı hiçbir dine inanmıyor ( Atheist ) , İngiltere’nin yüzde 48 oranı ise kiliseye gitmiyor .

eyyup Ocak
eyyup Ocak - 2 yıl Önce

İnsanın bu dünyada hiç yokmuş gibi yaşamayı becerebilmesidir belki de gerçek dindarlık. Allah'ın bütün yarattıklarına saygı duyarak yaşamak. Haddini bilmek...

m.şakir
m.şakir - 2 yıl Önce

'' Ya da İsa çarmıhtan inip Roma’ya gitse ipekler, mücevherler içindeki piskoposları alkışlar mıydı? Bir yandan kilise, diğer yandan şirket ve banka olan Vatikan midesini bulandırmaz mıydı? ''

Cevap : Bence bulandırmazdı.

Turkish power
Turkish power - 2 yıl Önce

Uğruna yirtindigin Makarios/vasileos nedir kadim uygarlıkların kurucuları mi yaş kemale erince Yusuf Yusuf sesleri içini ferahlatma cabalari hadi hayirlisi yetmez ama evet

m.şakir
m.şakir - 2 yıl Önce

JC Superstar'dan : JC,JC ! Do you know you are what they say you are ?

Ayhan Selçuk
Ayhan Selçuk - 2 yıl Önce

Tespitler doğru. İnsanlar kendilerine neden? niçin? nasıl ve sorgulamayı yapmadığı sürece kullanılırlar.


banner471

banner473