banner564

Doğa, na-mükemmel insan ve elektronik tanrı

Doğa canlıların tümünü barındıran varlıktır.

Kendini sürekli olarak yeniden yaratır ve değiştirir.

Doğada doğaya zarar veren hiçbir canlı yoktur.

Her canlı doğar, ona ait ömrü sürerek ölür ve o işe kendini tahsis etmiş başka yaratıklar tarafından parçalanarak atomlarına ayrılır, toprağın bir parçası hâline gelir.

Her canlının, egemen olmasını, başka canlılara yer bırakmayacak kadar yayılmasını önlemek için ona saldıran canlılar vardır. Bahçemdeki ağaçlardan birinin fasulye benzeri tohum keseleri olgunlaşınca her yıl onlara kurtçuklar tebelleş olur ve neredeyse hepsini yiyerek ağacın çoğalmasına engel olur. Daha göz önünde bir örnek bugünlerde çam ağaçlarına yuvalanıp onları öldüren çam kese böcekleridir. Ezilen, çürümeye başlayan meyvelere üşüşen sinekler her evde görülebilir.

Doğa kaos içinde görünür. Kimine göre “… bir didişme , çatışma şiddet dünyasıdır, dişleri ve pençeleri kanlı.” 

Ama tersine, düzen içindedir. Zalim değil yansızdır. Tek amacı yaşamı sürdürmektir. Bu yaşam hangi yaratıkları ihtiva eder, kim yok olur, kim kalır, kim sivrilir umurunda değildir.

Bu düzen kendi başına çalışır, dışarıdan müdahaleye, enerji enjekte edilmesine gerek yoktur. Doğanın yakıt deposu kendisidir, ona benzin koymaya gerek yoktur.

Doğada doğaya zarar veren hiçbir canlı yoktur kuralının tek istisnası insandır. İnsan bir hayvandır, ama onu diğer tüm canlılardan ayıran bir özelliği var: Dünyayı değiştirebilme gücüne sahip olması.

Tevrat “Tanrı insanı kendi suretimizde, kendimize benzer yaratalım…. “Yeryüzünün tümüne egemen olsun,” dedi diye yazar.

İnsan dünya için tanrı benzeri bir yaratık oldu ve yeryüzüne egemen hâle geldi. Doğanın en temel kurallarından birini çiğneyerek diğer hayvanları, Tevrat’ın egemen olsun dediği “Denizdeki balıklara, gökteki kuşlara, evcil hayvanlara, sürüngenlere,” acımasızca yok oluş defterini açtı. Denizleri ve toprağı ve havayı ve dokunduğu her şeyi kirletti.

Çünkü kendi aptallığına karşı korumasızdır. Keşfettiği ve yarattığı her şey na-tamamdır, çünkü kendisi tanrı benzeri güçlere sahip olsa da tam ve mükemmel değildir.

Şimdi tam ve mükemmel olmayan bu yaratık, Genel Yapay Zekâ olarak bilinen kompüter bir tanrı yaratmaya uğraşıyor.

Genel Yapay Zekâ insanların yaptığı herhangi bir işi yapabilen, yeni bilimsel bilgi üretebilen, keşif yapabilen ve kendi kendini sınırsız geliştirme yeteneğine sahip bir bilgisayar sistemi olacak.

İnsanın katkısına ihtiyaç duymadan kendi başına öğrenen ve gelişen, dışarıdan yardım almadan çevresini değerlendiren ve dünyayı değiştirebilecek bir güçten bahsediyoruz: Na-mükemmel bir yaratığın yarattığı, na-mükemmel bir yapay tanrı. Bu tanrı insanlığın devre dışı kalabileceği veya yok edilebileceği bir dönemin başlangıcı olabilir.
 
Yapay tanrıyı geliştiren şirketler hızla finişe doğru koşuyorlar, ama göğüsledikleri ipin berisinde neyle karşılacaklarına dair bir fikirleri olmadan.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Vatandas
Vatandas - 1 yıl Önce

Bircok bilim adami yapay zeka arastirmalarinin 6 ay sureyle tum dunyada durdurulmasini onermis ve bununla ilgili butun yapay zeka laboratuvarlarina bir Acik Mektup yazmislar. Fakat bunun yapay zekayi durdurabilmesi nerdeyse imkansiz.
Yapay zeka son zamanlardan , ozellille gecen yildan beri LLM denilen teknolojiyle (Chatgpt , GPT4, vs) muthis bir hizla ilerlemeye basladi. Kimse bu gidisatin nereye varacagini tahmin edemiyor ama kimsenin durdurmaya da niyeti yok cunku hem cok karli hem de siz durudrusaniz digerleri devam edip sizi cok gerilerde birakabilir korkusuyla nerdeyse durdurulmasi imkansiz bir ivmeyle ilerliyor.

Onumuzdeki yillarda yapay zeka dunyada kisa bir surede cok buyuk degisikliklere sebep olacak, bunlarin basinda da bugun insanlarin yaptigi bircok meslegi, isi yakinda yapay zeka yapmaya baslayarak issizlikte buyuk artislar ortaya cikacak. Tam olarak dunyamizin yapay zeka sayesinde nasil degisecegini de kimse tahmin edemiyor.

Fakat bir konuda hemen hemen herkes hem fikir eger AGI denilen GENEL Yapay Zekaya ulasirsak, ki buyuk ihtimal ulasacagiz, o zaman insanlik tehlikede, yapay zeka bizi yok edebilir.

Mektupla ilgili link : https://techcrunch.com/2023/03/28/1100-notable-signatories-just-signed-an-open-letter-asking-all-ai-labs-to-immediately-pause-for-at-least-6-months/?guccounter=1

Trakya’dan
Trakya’dan - 1 yıl Önce

Günaydın, bu konuda sizinle aynı endişeleri paylaşıyorum, insanlık tarihine bakınca..

musafa yüksel
musafa yüksel - 1 yıl Önce

Sn. Vatandaş, zahmet edip uzun açıklamalar yaptınız ama hala ikna olamadım. Satranç örneği bence geçerli değil. Birim zamanda AI, insan beynine göre çok daha fazla olasılığı çok daha kısa sürede hesaplayabilir ve simultane maçta pek çok Grandmaster’i yenebilir. Bilim adamları AI’ye nasıl öğreneceğini öğretmişler. Evet bu sayede dünyanın en büyük bilgi küpü (deposu) olur ama bu zeka demek değildir. Einstein Relativiteyi sırf matematik kullanarak bulmadı. His/hayal gücü/bilimsel sezgi saysinde akıl deneyleri yaptı. Sonraki yıllarda Einstein’in teorileri başka bilim insanları tarafından deneylerle ispat edildi. Relativite örneğini bunu kastederek vermiştim. Yani bir bilim insanının (Ör.Einstein) yanında AGI yaya kalır. Beethoven 10’u şimdilik bulamadım ama bakacağım. J.S.Bach da son anıtsal yapıtı The Kunts Der Fugue’ü (füg sanatı) bitiremeden öldü. Oğlu onu tamamladı ama Bach’ın yaratısıyla aynı değil ve olamaz da. AGI, füg sanatını tamamlasın şapka çıkarırım ama mümkün değil kesinlikle! Bilim adamlarının AI’in insan zekasından üstün olacağı konusunda hem fikir olmasını çok yadırgadım. AI ya da AGI’nin üstünlüğü niceliksel olabilir, niteliksel olamaz.

Vatandas
Vatandas @musafa yüksel - 1 yıl Önce

Sayin Yuksel, sanirim burada birkac seyi birbirinden ayirmmaiz gerekiyor. Herseyden once ZEKA demek BILINC demek degildir. Yani bir satranc oyununda insanlari yenebilen yapay zeka da bir zeka sayilir , her ne kadar bilinci olmasa bile. Yani insani yenebilir ama yendigine sevinemez diyelim, sevinme hissi yoktur. HiS yok sadece ZEKA var. Bilinc yok yani.

Siz zekanin INSAN ZEKASI GIBI olmasini bekliyorsunuz ama yapay zeka diye bahsettikleri sey insan zekasindan farkli bir zeka. Buna benzer bir ornek verecek olursak, bir kusun ucusu bir ucagin ucusundan farklidir. Sonucta her ikisi de ucabiliyorsa sonuc aynidir. Yani ucabilmek icin ille de bir kusun nasil ucutugunu anlamak veya biyolojik bir kusun tam aynisini uretmek gerekmez. Ucaklar kuslardan cok farkli olsa da yine de ucabiliyorlar. Iste aynen bu sekilde yapay zeka denilen komputer programlari da insanlardan cok farkli bir sekilde zeki olabiliyorlar. Yani bu insan zekasindan cok farkli bir zeka ama yine de zeka.

AGI denilen seviye yani bir insanin yapabilecegi herseyi yapabilen bir zeka seviyesine henuz ulasilmis degil ama buna 5-10 yil icinde ulasilabilecegini dusunuyor bircok bilim adami ve yapay zekayla ugrasan en buyuk uzmanlar. Yillar once Ray Kurzweil in "Singularity is near" isimli kitabinda 2029 u AGI ulasacagimiz yil olarak belirtmisti ve bircok bilim insani bunun mumkun olmayacagina inaniyordu fakat gectigimiz son birkac yil icinde AI o kadar hizli gelisti ki artik cok buyuk bir cogunluk yapay zekanin AGI seviyesine yakin bir zamanda ulasabilecegini dusunuyorlar . Devletler buna karsi onlem almaya calisiyorlar ama durdurmak herhalde mumkun olmayacak.

"Bilim adamları AI’ye nasıl öğreneceğini öğretmişler. Evet bu sayede dünyanın en büyük bilgi küpü (deposu) olur ama bu zeka demek değildir." demisiniz fakat bu dogru degil. AI sadece bir hesap makinesi gibi islem yapip bir sorun vermiyor. EMERGENT PROPERTIES denilen ozellikler ortaya cikiyor. (link : https://www.assemblyai.com/blog/emergent-abilities-of-large-language-models/ ) Hic beklemediginiz bir anda bir bakiyorsunuz saka yapmayi ogrenmis veya bir fikranin neden komik oldugunu size anlatiyor veya aritmetik ogrenmis veya bir kitabi okuyup icinde en anlamli buldugu yerleri zise ozetleyebiliyor, vs vs Yani bunlar sadece "GELISMIS BIRER HESAP MAKINESI" gibi veya evimizdeki internete bagli bir komputer gibi sadece bir bilgi deposu degiller artik. Insanimsi ozellikler ortaya koymaya basliyorlar. Mesela bir hata yapiyor ve ardindan yaptigi hata icin ozur diliyor. Bunu ogrenmis.

Henuz bir Einstein seviyesine gelmis degiller, o seviyeye gelmeleri 5-10 yil daha surecek gibi gorunuyor su anda her ne kadar kimse gelecegi kesin bir sekilde tahmin edemese bile fakat dedigim gibi Einstein seviyesine geleceginden nerdeyse kimsenin suphesi kalmamis gibi.

Fakat bir konuda cok onemli bor noktaya vurgu yaptiniz, "Birim zamanda AI, insan beynine göre çok daha fazla olasılığı çok daha kısa sürede hesaplayabilir ve simultane maçta pek çok Grandmaster’i yenebilir." demistiniz, iste AI nin en buyuk avantajlarindan biri de bu. IBM in satranc komputeri 4 saat gibi kisa bir surede satranci ogrenip grandmaster seviyesine geldi ve birgun icinde kendisinden onceki butun insanlari ve diger satranc programlarini yendi. Hicbir insan bu kadar kisa bir surede bunu yapamaz. Yani AGI bundan 10 yil sonra diyelim ki bugun 29 Nisan 2023 olduguna gore , 29 nisan 2033 de Einstein seviyesine gelirse ondan birgun sonra yani 30 nisan 2033 de Einsteinden belki yuzlerce belki binlerce kat daha zeki olacak. Birkac gun birkac hafta sonra bizim tahmin edemiyecegimiz zeka seviyelerine ulkasabilecek. ISte o zaman insanligin AI karsisinda hicbir sansi kalmiyor, cunku yuksek zeka dusuk zekayi her zaman alt eder. Iste herkesin korktugu budur. bizden zeki olunca ne yapacagiz tehlikesidir .

"AI ya da AGI’nin üstünlüğü niceliksel olabilir, niteliksel olamaz" demissiniz. burada yine Zeka ve bilinc ayrimini yapmamiz onemlidir. Yani AGI insanlar gibi ayni bilince sahip olacak mi kimse bilmiyor cunku bu zeka bildigimiz zekadan cok farklidir . fakat ZEKA olarak bizden daha zeki olacagini hemen hemen herkes tahmin ediyor artik. BIZIM GIBI degil daha farkli bir zeka cesidi olacak kisacasi ama yine de zeka olacak.

Uzun aciklamalar yapmak benim icin sorun degil sevdigim ilgi cektigim bir alan oldugu icin benim icin bir zevk bu konuda sohbet etmek. Keske bu sitede Live Chat imkani olsa burada uzun uzun sohbet edebilseydik. Malesef Diyalog sitesi bu konuda baya kisitli .

Yorumlariniz icin tesekkurler, istediginiz kadar yazin ben cevaplarim. Selamlar.

Halit
Halit - 1 yıl Önce

İnsanlar yapay zekanın ne kadar ciddi sonuçlar doğuracağını bilmedikleri için umursamıyorlar. Umarım kimse pişman olmaz.

musafa yüksel
musafa yüksel - 1 yıl Önce

Yapay zeka olayını tam olarak anlamaya zekam yetmedi. İnsan ,tanrının suretinden verdiği özellikleri kullanarak yeni bir tanrı yaratabilir. Bu tanrının pek mükemmel olmasa da uydurma tanrılardan çok daha iyi ve yararlı olacağı kesin bence. (Yeni tanrının dizginlerinin iyi bilim-insanlarında olması koşuluyla)

Vatandas
Vatandas @musafa yüksel - 1 yıl Önce

Sayin Mustafa Yuksel yeni tanrinin dizginlerini elimizde tutmamiz mumkun degil. Yani bizden daha zeki bir varligi bizim idare etmemiz, dizginlerini elimizde tutmamiz mumkun degil.

Biz butun canlilarin dizginlerini elimizde tutuyoruz cunku hepsinde daha zekiyiz. Dusunun ki denizlerde yok olma tehlikesiyle karsi karsiya olan bir balik turu veya Afrikada ormanlarda yasayan bir maymun turu bizim dizginlerimizi elinde tutsun, bu mumkun mu ? Tabi ki degil. Ayni sekilde bizim de ASI nin (Yapay Super Zeka) dizginlerini elimizde tutmamiz mumkun degil.
Zeki olan her zaman kazanir, her zaman dizginleri elinde tutar. Yapay zekanin tehkliksei iste budur.

Alignement problemi cozulmesi imkansiz bir problemdir. Bizden daha zeki bir yapay zekayi idare edemeyiz, sadece kendi kendimiz kandiriyoruz. Iste bu yuzden yukardaki yorumumda bahsettigim bilim adamlari acik mektup yazmislar ama onun da pek bir sonuc verecegi yok gibi.

musafa yüksel
musafa yüksel - 1 yıl Önce

Sn.Vatandaş ASI konusunda sizin kadar bilgim yok ama yapay zekanın insan zekasından üstün olabileceğine hiç ihtimal vermiyorum. İnsan aklını,zekasını,duygularını yapay zekaya programlamak mümkün değil bence. Duygu’yu özellikle yazdım. Hayal etme (hayal gücü) yeteneği yapay zekada olamaz (en azından şimdilik). Atıyorum 500 sene sonra hangi seviye ve nitelikte olduğunu tahmin edemeyeceğimiz yapay zeka Relative Teorisi gibi bir buluş yapabilir mi? Bence yapamaz. J.S.Bach ya da Beethoven düzeyinde müzik besteleyebilir mi? Hiç sanmam. Tabi ki gelecekte bizi şaşırtacak pek çok yetenekleri olacak yapay zekanın. Riskleri de var elbette. Ben sadece insan zekasını/yaratıcılığını geçemez diyorum.

Vatandas
Vatandas @musafa yüksel - 1 yıl Önce

Sayin Yuksel, ASI (Artificial Super Intelligence) yani bizden daha zeki olan yapay zeka anlamindadir.

Su anda kullanilan uzerinde calisilan yapay zeka Narrow (dar) yapay zekadir , yani bizim gibi her konuda degil de sadece belirli konularda zekidir.

AGI (Artifical General Intelligence) ise aynen bizim gibi her konuda , yani insanlarin yapabilecegi her alanda bizimle kiyaslanabilecek seviyede olan zekadir. GENEL anlamda insan zekasinin yeteneklerine sahiptir.

Siz ihtimal vermeseniz de yapay zekanin insan zekasindan ustun olacagina hemen hemen butun bilim adamlari hem fikir olmus durumda ve ayni zamanda bunun insanlik icin tehliklei olabilecegine karsi bizi uyariyorlar.

"İnsan aklını,zekasını,duygularını yapay zekaya programlamak mümkün değil bence." demissiniz fakat AI sizin dusundugunuz sekilde insan aklini programlayarak gelismiyor. Bilim adamlari yapay zekaya NASIL OGRENEBILECEGINI ogretmisler ve bunu gelistiriyorlar. Yani siz programlamiyorsunuz kendisi ogreniyor. Sanki ufak bir cocugu nasil yetistiriyorsaniz o sekilde dusunun nasil ki cocugun gelismesinde bildigi herseyi kafasina sokmak yerine onu YETISTIRMEK ve kendi kendine ogrenmesini saglamak gibi. Ayni bu sekilde yapay zekada da KENDI KENDINE ogrenerek gelisiyor. Siz programlamiyorsunuz kendisi kendisini programliyor.

" Duygu’yu özellikle yazdım." DUYGU bir ZEKA degil BILINC meselesidir. Duygusuz da , yani bilinci olmadan da zeki makineler uretilebilir. Bugun dunyadaki butun satranc uzmanlarini yenebilen makinelerin duygusu yoktur mesela ama bu satranc konusunda hepsinden daha zeki olmasini engellemiyor.

"Hayal etme (hayal gücü) yeteneği yapay zekada olamaz (en azından şimdilik). Atıyorum 500 sene sonra hangi seviye ve nitelikte olduğunu tahmin edemeyeceğimiz yapay zeka Relative Teorisi gibi bir buluş yapabilir mi? Bence yapamaz." Demsisiniz. Bugun bu konuda en sozu gecen uzmanlar bile buyuk ihtimal 2030 a kadar AGI ya ulasacagimizdan bahsediyor. Yani 500 sene degil 5-10 sene icinde.

" J.S.Bach ya da Beethoven düzeyinde müzik besteleyebilir mi?" Bethoven in bitiremedigi 10uncu senfonisini yapay zeka tamamlamis.

Link :https://www.smithsonianmag.com/innovation/how-artificial-intelligence-completed-beethovens-unfinished-10th-symphony-180978753/

Evet henuz tam olarak insan zekasina ve ozellikle de insan BILINCINE ulasmamis ama ozellikle son yillardaki yeni gelismeler sayesinde o kadar hizlanmis ki 2030 dan once insan seviyesine ulasacagindan bahsediyor uzmanlar. Yani tahmininizden COK DAHA cabuk yapay super zekaya ulasilacak, 500 yil degil bizim omrumuzde bunu gorebilecegiz.

ADNAN YEL
ADNAN YEL - 13 ay Önce

Her şeyin altında "merak" yatıyor, icad yapıyorsun korkuyorsun ama yine de yapıyorsun, bir avuç dolar için de yapıyorsun ama, yine de merak daha baskın; bakalım ne olacak?


banner608

banner474