banner564

Dünyanın en masum zevki

Hayattaki en basit ve masum zevklerden biri ateş yakıp karşısında oturmaktır. Her gece yaparım bunu. 
Evin alt katındaki salon, kemerlerle ikiye ayrılır. 
Bir bölümü evin orijinal hâlinde havuzdu. Balabayıs’tan akan yağmur suyu yol kenarındaki arklardan taş duvardaki deliğe girip bu havuza akardı. Havuz dolunca su taşıp başka tarlalara ve evlere devam ederdi. 
O arklar yeni evler yapılırken dolduruldu. Şimdi su evimin yanından akıp nereye giderse oraya gidiyor. 
Salonun diğer bölümü ahırdı. Şömine oradadır. Odunlar şöminenin yanındaki eski bakır kazanda durur. 
Kalorifersiz ev bütün gün soğuktur, ama soğuk Akdeniz soğuğu olduğu için o kadar soğuk değildir. Benim için, diyeyim. 
Geceleyin yakarım şömineyi. Önce eski bir gazetenin sayfalarını top top yapıp şöminenin demirinin üzerine sıralarım. Onların üzerine bir demet ince dal koyarım. Onların üzerine kalınca birkaç dal yerleştiririm, onların da üzerine birkaç kütük. 
Hepsi kuru olduğu için gazeteleri tutuşturunca ateş hemen parlar. Birkaç dakika şöminenin önünde dönüp vücudumu ısıttıktan sonra karşısındaki koltuğa oturup alevleri gözlerim. 
Ateş iyice yanıncaya kadar başında durmak gerekir, çünkü bir kütük yuvarlanıp evi dumana boğabilir. Çam gibi çıralı, servi gibi hava delikli odunların kıvılcım fırlattığını da hesaba katmak gerek. 
Odun ne kadar kuru ise o kadar iyi yanar. Ama tamamen de kuru olmamalı çünkü o zaman da hemen yanıverir. Nasıl ölçülür fikrim yok ama, yüzde 15-20 rutubet ideal imiş. 
Islak odun yakmak zordur, ortalığı dumana boğar, ateşi de hep söndü sönecektir. 
Adada bulabileceğiniz en iyi şömine odunu zeytindir ama zeytini yakmak için kesmek cinayettir. Şanslıysanız belki budanan bir zeytinin odununu bulabilirsiniz. 
Harnıp odunu da çok iyi yanar ama onu kesmek de cinayettir. Daha sık bulunabilen narenciye veya okaliptüs odunları pek tutulmaz.
Kuru harnıp dalı çok kolay yandığı için ateş başlatıcı olarak idealdir. Ama kuru çam dalı kadar değil. 
Bu sene daha yapmadım ama her kış ya yalnız ya da bir misafirimle ormana gidip yerde düşmüş kuru çam dallarından toplarım. 
Birkaç senedir odun bakımından şanslıyım. Bir arkadaşım kira olarak aldığı odunu kitap karşılığı bana yolluyor. Eşi temizlik konusunda çok titiz olduğu için şömineyi devre dışı bırakmasını istemiş. Ben olsam şömineden vazgeçmek yerine boşanırdım, ama belli ki o benden daha sağlam bir erkek.
Ateş, insanın ilk ve en önemli dostudur. Avlayarak ve toplayarak yaşadığı yıllarda onu ısıttı ve vahşi hayvanlardan korudu. Pişirilmeden yenemeyen veya yenmesi zor olan gıdaların yenmesini mümkün kılarak besin gamını büyüttü. Geceleyin çevresinde dans ederek ve üzerinden atlayarak ruh âlemlerine yolculuk etmesini sağladı.
Şömineyi yaktığımda insanın ilk büyük buluşunu ve bugüne kadar hâlâ süregelen bir işi tekrarlıyorum. Ocaktan üstüme gelen ısının bir kısmı bunu bilmekten geliyor.  

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ruh İkizi
Ruh İkizi - 2 yıl Önce

Ben çocukken amcam dağ köyünde otururdu.
Misafir varsa gaz lambası yanardı. Sair zamanlarda, ocakta yanan ateş; hem ısınma aracı hem yemek yapma aracı hem de ışık aracıydı. Onun karşısında oturmak, arada bir, bir sopa ile ateşi karıştırmak, harlamak; o kor renge bakmak ... Bir başka dünya..Şimdilerde ise, anımsayınca bir çağ gibi geliyor bana. İmkanı olup şömine yakmak, tadını çıkarmak çok güzel. Birçok lüks konutta var ama, hepsi seyirlik.
Yine güzel bir yazı okuduk. Zihnimiz gezdi, dolaştı... Teşekkürler sayın MM.

Eylül Eylül
Eylül Eylül - 2 yıl Önce

Bizde kışın şömine yakıyoruz ama açık usul değil camlı ve üstteki menfezden gelen ısılı bir şömine. Akdeniz de kış çok nemli olduğu için evdeki hava kurumazsa, en çok rastlanan eklem ağrıları oluşuyor o nedenle şömine ve soba Akdeniz’de olmazsa olmazı tabi bana göre; tabi şömine karşısında bir kadeh şarap ile taçlanınca harika oluyor, teşekkürler M.M ellinize yüreğinize sağlık...

Sarp Ege
Sarp Ege - 2 yıl Önce

İnsan yalnız kaldığı zaman şöminede çıtırdama ile yanan ateş dostu yoldaşı oluyor.

ss
ss - 2 yıl Önce

Okudukça, ekrandan ışıltılı bir çıtırdama eşliğinde parıltısı duvarlara yansıyan uzattığımız elin içine yumuşacık dokunuşunu hissettiren bir alev karşısında hissettik kendimizi.
Sanat,bu olsa gerek...

coşar coşkun
coşar coşkun - 2 yıl Önce

deryalarda salın olsa dünya malı senin olsa bu kadar ucuz ve sade bir ortamdan aldığın mutluluk yeter ademoğluna..!! ve her şeyi anlar his edersin..!yanında kakın ve içki olmayacak etrafın kokusu ve sesi sana özünü hatırlatmak için yeterli..usta iyi çalışmış duygularını yazarken hayat bu kadar böyle bir şey..

Faruk Ercan
Faruk Ercan - 2 yıl Önce

Teşekkürler size ve ateşe.

ece aksoy
ece aksoy - 2 yıl Önce

masum zevkler çok çabuk yanıp kül olmasa hayat daha güzel yaşanabilirdi belki

Cd
Cd - 2 yıl Önce

Şöminenin hava kirlenmesine ve iklim ısınmasına yaptığı katkıyı da hiç düşünürmüsünüz?


banner471

banner473