banner564

Düz işçi sıkıntısı

Ekonomik faaliyetlerin normal bir düzeyde yürütülebilmesi için, ülkemizde yeterli sayıda düz işçi ve teknik eleman bulunması şarttır.
Fakat, ilgili siyasi ve atanmış yetkililer ile özel iş insanları, her nedense bu konuyu fazla önemsenmiyor. 
Yakın geçmişte kuzeyden gelen soydaşlarımız sayesinde, ülkemizde düz işçi ve teknik eleman sıkıntısı yoktu.
Fakat, kayıt dışılık ve kaçak işçilik söylemi ve gerekçesi ile, baskılarla ve çıkarılan zorluklarla, yaklaşık 80 bin dolayında kuzeyli soydaşımızın ülkemizden ayrılması sağlandı.
Kuzeyli soydaşlarımızın ayrılması ile ortaya çıkan düz işçi gereksinimi, kendi inisiyatifi ile gelen uzak doğulu ve Afrikalı öğrenciler tarafından dolduruldu.
 Ancak uzak doğulu ve Afrikalı işçilerin hırsızlık, gasp, cinayet asayiş sorunlarına da sebep olduğu inkar edilemeyen bir gerçektir. 
Kayıt dışılık, asayiş sorunları ve çeşitli nedenlerle ülkemizde çalışan kuzeyli soydaşlarımızın kaçırılması için yoğun kampanya düzenleyen kesimin, şimdi onların boşluğunu dolduran uzak doğulu ve Afrikalılar için sessiz kalması, tepki göstermemesi, gerçekte niyetlerinin nüfusumuzun artmasını engellemek olduğunu gösterir.
Halen ülkemizde çalışan Uzakdoğulu ve Afrikalı emekçilerin iş verimliliği, kuzeyli soydaşlarımıza göre çok düşüktür. Ayrıca halen ciddi boyutlarda teknik elman sıkıntısı bulunmaktadır.
Her şeyden daha önemlisi kuzeyli soydaşlarımız, elde ettikleri geliri ülkemizde harcayarak ekonomimize katkıda bulunurdu. Uzakdoğulu ve Afrikalı emekçiler ise, kazandıkları paranın çoğunu döviz olarak ülkelerine gönderiyor.
Ayrıca, turistik tesislerde ve müşterilerle temas halinde olan işçilerin, Türkçe bilmemesi sıkıntılara sebep oluyor.
Siyasi ve atanmış yetkililerimiz diğer konularda olduğu gibi, düz işçi açığımız konusunda da maalesef, basiretli çare üretmek yerine, işin kolayına bakmaktadır.
Bu hatalı yönetim anlayışı sonucu, kendi gelen ve kaçak çalışan yabancı işçilere, yasal çalışma ve ikamet izni verme kararının, isabetli ve basiretli olduğu kabul edilemez.
Ülkemizin teknik eleman ve düz işçi gereksinimi olduğuna göre, hükümet bu soruna, daha yararlı, gerçekçi, basiretli çare üretmeli. 
Yasal düzenleme ile kaçak çalışanları kayıt altına almak yerine, iş insanları ile görüşerek, düz işçi ve teknik eleman gereksinimlerinin resmi kanaldan, anavatandan temini her bakımdan daha isabetli ve basiretli bir uygulama olacaktır.
 Çeşitli nedenlerle nüfusumuzun artmasını önlemeyi misyon kabul edenlerin, emekçi ihtiyacımızın anavatandan teminine şiddetle karşı olduğu inkar edilemeyen bir gerçektir.
Ancak, Kanada, Almanya gibi, bizim de belirleyeceğimiz ilkeler çerçevesinde, teknik eleman ve düz işçi ihtiyacımızı anavatandan temin etmemiz, en doğru ve yararlı seçenektir.
Kuzeyli soydaşlarımız kazandıklarını ülkemizde harcayacaklar, ülkemizden her ay milyonlarca dolar çıkışı olmayacak ve lisan bakımından da herhangi bir sıkıntı yaşanmayacak.
 Kuzeyli soydaşlarımız ailelerini de getirmeleri durumunda, Rum’un ve içimizdeki işbirlikçilerin en büyük korkusu ola, aramızdaki nüfus açığının da azalmasına katkıda bulunacaklar.
Siyasi yetkililerimiz ülkemizin sorunları ile fazla ilgilenmediği için belki bilmiyorlar. Ancak son yıllarda yükseköğrenimini tamamlayan binlerce gencimize hiç zorluk çıkarılmadan anavatanda vatandaşlık verilmekte ve istihdam hakkı tanınmaktadır.

YORUM EKLE

banner471

banner473