banner564

Elektrik kesintileri halkı perişan etti

Son haftalarda KKTC çapında sürekli elektriklerin kesilmesi kabul edilemeyecek çok sakıncalı, ciddi bir hizmet ihmali olup, halkımızı patlama noktasına getirmiştir.
Birçok kişi gibi ben de bugün ortaya çıkan üzücü durumun, günü birlik ve basiretsiz yönetim anlayışı sonucu olduğu görüşündeyim.
Elektrik kesintileri iş yerlerini zarara sokması, ekonomik kayıplara sebep olması yanında, vatandaşların sağlığını ve yaşamını da olumsuz yönde etkilemektedir.
Elektrik üretim ve dağıtımını yapan KIB-TEK’te, Genel Müdür, şube müdürleri ve ihtiyacı karşılayacak, hatta ihtiyaçtan daha fazla çalışan vardır. Personel bakımından noksanlık yok, fazlalık var.
Genel müdürün üzerinde de, uzman ve bilirkişilerden oluşan yönetim kurulu var. Ayrıca hükümetin bir bakanlığı KIB-TEK faaliyetlerinin yürütülmesine yardımcı olmaktadır.
Halen Elektrik Kurumunun, hizmetlerinin maliyetinin, başka ülkelere göre normalin çok üzerinde olduğu bilinmektedir. Kurum çalışanların maaşları ve özlük hakları, devlet memurlarından çok daha iyi düzeydedir. Özel bir şirket, ayni hizmeti çok daha az personelle sunabilmektedir. 
Elektrik santrali, ana vatan tarafından yapılarak, hiçbir karşılık verilmeden bize hibe edilmiştir.
Mevcut kadroya, birçok ilgili ve yetkiliye rağmen, ileriye dönük planlamalar yapılmaması, zamanında önlem alınmaması, kurumun halka kesintisiz ve kaliteli hizmet sağlamaması, normal kabul edilemez.
Basında ve sosyal medyada yapılan yorumlar ve ortaya konulan tepkiler, halkımızın ezici çoğunluğunun Elektrik Kurumunun hizmetlerinden şikayetçi olduğu anlaşılmaktadır. 
Hele son zamanlardaki sürekli kesintiler, halkımızın tüm kesimlerinin yaşamını sıkıntıya sokmakta ve olağanüstü öfkeye sebep olmaktadır.
Son haftalardaki kesintiler, halkımızın sıkıntıya sokulması, devletimizin saygınlığına gölge düşürülmesi ve halkın devletine olan güveninin sarsılmasına da sebep olmaktadır.
Vatandaşlar, elektrik bağlantısı yaparken önemli miktarda ödeme yapar. Ayrıca kullandığı elektriğin bedelini ödemektedir. Bu nedenle KIB-TEK’in,  halka kesintisiz elektrik temin etmek için ileriye dönük gereken planlamaları yapması ve olası arızalar için hazırlıklı olması gerekir. Hükümet de KIB-TEK’in, başarılı hizmet etmesini sağlamakla yükümlüdür.
Kişisel görüşüme göre, bu konu basit açıklamalarla ve ilgililerin birbirini suçlamasıyla geçiştirilecek kadar önemsiz değildir.
Tüm uygar ülkelerde böyle olumsuz durumlarda, sorun etraflıca araştırılır ve sorumlular hakkında gereken yasal işlemler yapılır.
Bizde de tarafsız kişilere bu konuda araştırma yaptırılmalı ve sorunun nedenleri ile sorumluları saptanmalı. Sorunun nedeni zamanında yatırım yapılmaması mı? Devlet kuruluşları ve belediyelerin borçlarını ödememesi mi? Yedek parça eksikliği mi? Yakıt almak için kaynak bulunamaması mı? Yetkililerin umursamazlığı mı? Arızalar mı? Enerji üretiminin talebin altında olması mı? Siyasi ve hükümeti yıpratmak amaçlı mı? Yatırım yapılamamasının sebebi personel fazlalığı ve maaşların yüksek olması sonucu gelirin maaşlara harcanması mı? Sorun yönetimsel hata ve başarısızlıktan mı kaynaklanır? Kesintilerin nedeni saptanmalı. Gerçekler halkın bilgisine sunulmalı. 
Böylece, sosyal medya, basın ve halk arasındaki yorumlar ve haklı haksız olduğu bilinmeyen suçlamalar yerine, halkımızın gerçek sorumluların kim olduğunu bilmesi sağlanmalı.
Çünkü hükümetler her koşulda elektrik arz güvenliğini sağlamakla görevlidir, bunun için de her türlü önlemi cesaretle almalıdır.
Mevcut kadroya, birçok ilgili ve yetkiliye rağmen, geçmişte ileriye dönük gereken planlamaların yapılmaması, önlem alınmaması normal kabul edilemez. 
Öte yandan haftalarca ülke çapında elektrik kesintilerine çare bulunmaması ve ülkenin karanlığa mahkûm edilmesine haklı bir gerekçe gösterilmez. Bu kadar yaşamsal bir konuda ilgili bakan, hatta başbakan anavatana gidip oradaki yetkililerin yardımı ile soruna geçici ve acil çözüm bulmalıdır. Her konuda bize, karşılıksız ve olağanüstü fedakârlıklarla yardım eden anavatanın bu sorunun çözümünde de yardımcı olacağı aşikardır. 
Elektrik gibi önemli bir hizmetin devamlılığı için mutlaka acilen ve geçici de olsa çareler mevcuttur ve bunlar sağlanmalıdır. Örneğin ana vatanda, bir şirketin, mobil enerji temin eden gemisi vardır.
Yetkililerin kesintilere son verecek çözüm bulmamaları ve sorunun devam edeceğini açıklaması kabul edilemeyecek bir tutumdur.
Haftalardan beri sık sık ülke çapında elektriklerin kesilmesi karşısında,  acilen soruna gereken önlemleri almayan kişiler hakkında da soruşturma yapılmalı. 

YORUM EKLE

banner471

banner473