banner564

En kötü olasılıklara karşı önlem alınmalı

Bütün dünyadaki insanları tehdidi altına alan covid-19 salgınından mümkün olduğu kadar az zararla kurtulabilmek için, en kötü olasılıklara göre hazırlıklı olmalıyız.
Geçmişten günümüze KKTC’de hatalı yönetim anlayışı sonucu, genellikle tüm sorunlar karşısında, uzun vadeli düşünülmemekte ve günü birlik kararlarla hareket edilmektedir.
Fakat, coronavirüs, günü birlik kararlarla başa çıkılabilecek bir sorun olmayıp, gereken ciddiyetle hareket edilmemesinin bedeli çok ağır olacak.
Ülkemizde insan sağlığı ile ilgili Üniversiteler ve bilim adamları bulunması, önemli bir avantajdır. Ayrıca tıp dalında yetişmiş çok değerli beyin gücümüz de vardır.
Tüm sıkıntı ve zorluklarımızda olduğu gibi,  coronavirüs salgınında da, anavatanımız yanımızda olmuş ve nakit yardım yanında, uçaklar dolusu tıbbi malzeme göndermiştir.
Halen Covid-19 virüsüne karşı aşı hazırlanması ve tedavi edecek ilaç bulunması için birçok ülkede yoğun çalışmalar yapılmaktadır.
Ancak, Dünya sağlık Örgütünün açıklamalarına göre hastalığa karşı etkili aşı, en erken 12 ay sonra bulunabilecektir. Denenmekte olan ilaçlar hakkında da sonuç henüz belli değildir.
Coronavirüs salgınının ne kadar zaman sonra kontrol altına alınabileceği belli olmadığına göre, bu illettin ülkemizde yayılmasını önlemek için, insanlar arasındaki temaslar en aza indirilmeli. Bunun yolu da herkesin evinde kalmasıdır.
 Halkın evlerde kalmasının sağlanması için, tehlikenin ne kadar büyük olduğu basın yayın vasıtasıyla anlatılmalı ve hükümetin aldığı önlemlere katkıda bulunması sağlanmalı.
Öte yandan içinde bulunduğumuz belirsizlik döneminde, temel gıda maddesi temininde sıkıntı çekilmemesi için, acilen gerekli önlemler de alınmalı.
Salgının kısa zamanda kontrol altına alınamaması durumunda, tüm ülkelerde üretim olumsuz yönde etkilenecek. Bir süre sonra ithalatla gıda temini zorlaşabilecektir.
Bu nedenle bir yandan hastalığın yayılması için gerekli önlemler alınırken, öte yandan günlük beslenmemizde ihtiyacımız olan hayvansal ve bitkisel üretimin sürdürülebilmesi sağlanmalıdır. Bu amaçla,  Hayvan üretiminde gerekli yem hammaddesi sıkıntı ile karşılaşmadan, ilgili kuruluşları tarafından temini sağlanmalıdır.
Özellikle içinde bulunduğumuz belirsizlik koşullarında, temel gıda maddesi olan ve tek başına yaşamın sürdürülmesini sağlayabilen süt üretimini azaltılmasının istenilmesi basiretli bir karar olamaz.
Zaten hayvanların süt veriminin azaltılmasına kalkışılması, yetiştiricilik tekniği bakımından olağanüstü yanlıştır.
Ayrıca koşulların daha da zorlaşması ve gıda maddesi temininin zorlaşması durumunda hiç olmazsa yaşamımızı sürdürebilmemiz için elimizde süt ve süt ürünleri stoku bulunması yararlı olacaktır.
Eğer üretilen ürünlerin pazarlanmasında sorun varsa,  üretimin devamlılığının sağlamasına katkıda bulunmak amacıyla, halen ihtiyaçlı vatandaşlarımıza yapılan gıda yardımlar paketlerine süt ve süt ürünleri dahil edilmeli. Bu amaçla Tarım Bakanlığı, hayır kuruluşlarına telkinde bulunmalı.
Covid-19 mücadelesinde gereksinim duyulan ve temininde zorlukla karşılaşılan alkol temini için de, yerel içki fabrikalarımızda kuru üzümden alkol üretilmesi için hükümet, ilgili kuruluşlar nezdinde girişimde bulunmalı.
Temel gıda maddesi olan unlu mamuller üretiminin devamlılığının sağlanması için,  Toprak ürünleri kurumu sıkıntı olmadan yeterli miktarda un temin etmeli.
Kısaca sıkıntı ile karşılaşmadan, gerekli önlemler alınmalıdır.

YORUM EKLE

banner608

banner474