banner564

Eski bir hikâye: Arılı bir sabah

Eğer arıların uğultusunu duymasaydım uyumaya devam edecektim. Gün ağarmıştı ama güneş daha doğmamıştı. Gecenin serinliği ve sessizliği devam ediyordu. 
Pikeyi atıp eski bir tişört giydim ve dışarıyı seyretmeye koyuldum: Sarmaşık gülü ve sarı yasemin. Tomurcuklu zakkum ve erik.  Badem, zeytin ve keçiboynuzu. Mor çiçekli jakaranda ve mersin. Onların üzerine konan kuşlar, üzerlerinde gezen karıncalar ve böcekler, dallarına ağ ören örümcekler, tarla fareleri, onları yutmak için pusuya yatmış yılanlar, hain kediler, hepsi, insanların daha uyanıp gürültü yapmaya başlamadığı dünyada az sonra doğacak güneşle yeniden alışverişe girişecekler. 
Ombu ağacı arı kaynıyordu. 
Üzerinde yüzlerce, belki binlerce arı uçuşuyordu. Ağaç arıların farkındaymış gibi geldi ona. Arılar ombunun salkım çiçeklerinden bal alırken ağaç da emziren bir anne gibi onlara bal veriyordu. Bir çiçekten diğerine uçarken, kanatlarının yarattığı hava dalgaları yaprakları titreştiriyordu. 
Arıların sesleri birleşip bir uğultu hâline gelmiş, bazı geceler ayın etrafında ortaya çıkan hale gibi, ağacı çevrelemişti.  Ses, o kadar gür ve yekpareydi ki sanki arılar değil, ağaç tarafından çıkartılıyordu. O kadar güçlüydü ki, sanki, ağaç motorlarını ısıtıyordu ve az sonra havalanıp, bilinmeyen bir yerde, bilinmeyen bir Tanrı’ya ihtiyar dünyanın hâlini anlatmak üzere, uzayın derinliklerinde kaybolup gidecekti. 
Arı vızıltılarına, saksağan, karga, kumru, serçe ve bülbül ötüşleri karışıyordu. 
Bu ânın tarifsiz bir tadı var. İnsanlar daha yaşama işine başlamadı. Binlerce odada, aynalar, sandalyeler, halılar ve dolapların sessiz bakışları altında uyuyorlar. Korku ve kaygıları en sadık köpekten daha sadık, uykularının kapısında yatmış bekliyor. 
Her günüm böyle başlamalı. Gözlerim, güneş doğanın üzerindeki yorganı çekip yaratıkları uyandırmaya, bitkileri emzirmeye başlarken açılmalı. 
Güneşin ilk ışıkları yüzüme vurdu. Derin bir nefes aldım. Serin esinti bahçenin değişik yerlerinden değişik kokular getiriyordu: Yasemin, ful, Japon yasemini, kekik, yabani nane, servi, çam.
Arıların bir gün gelmeyeceklerini biliyorum. Ben ve ombu ağacının çiçekleri boşuna bekleyeceğiz onları. Para doğayı kovacak. Taşlı tarlalar, ağaçlıklar, tepeler ve hatta zakkumlu dere yatakları inşaat dolacak. Bir gün servinin tepesinde boş yere kargaları ve saksağanları arayacağım. Geceleri yarasalar açık pencereden girip yatak odamı sessizce taramayacak. Gecenin belirsiz bir saatinde baykuşların sesiyle uyanmayacağım. Her yıl daha az sayıda geri dönen kırlangıçlar, gökyüzünün ok ve yayları, bir gün gelmeyecek. 
Her şeyin sonu o şeyin bir parçasıdır. Her zevk kalıcı olmamasının hüznü ile birlikte gelir. 
Hayat tamamlanması mümkün olmayan bir yapboz gibidir. 
Her şey geçicidir, her şey değişir, her şey kaybolur. Durağan, değişmeyen hiçbir şey yoktur. Gördüğümüz her güzelliğin içinde o güzelliğin yokluğunu da görürüz. Hayatın hüznü bundan gelir. Her mutluluk, sonu ile birlikte vardır. Sevmek mutsuzlukla yapılan bir sözleşmedir. Sevmeye başladığımız an kaybetmeye başladığımız ânın başlangıcıdır.
Bu arı uğultulu vakti, içindeki her şeyle birlikte kucaklayıp korumak istedim ama mümkün değil. Arılar gidecek, ben pencereden ayrılacağım, güneş yükseldikçe gecenin serinliği kaybolacak.

YORUM EKLE
YORUMLAR
ece aksy
ece aksy - 3 yıl Önce

yazıldıkça bitmez kokular ve sesler. biraz önce ikisini de duydum

T.Zone
T.Zone - 3 yıl Önce

Masalların Masalı gibi harika olmuş...
"Su başında durmuşuz.
Önce kedi gidecek,
kaybolacak suda sureti.
Sonra ben gideceğim,
kaybolacak suda suretim.
Sonra çınar gidecek,
kaybolacak suda sureti.
Sonra su gidecek
güneş kalacak;
sonra o da gidecek..."

Necla Erşen
Necla Erşen - 3 yıl Önce

Diğer yazılarınız gibi bu da çok güzel bir yazı olmuş teşekkürler.

uğur sezgin
uğur sezgin - 3 yıl Önce

İkizderede doğayı katlediyorlar, geri gelmeyecek eşsiz bir doğa. Çok yazık.

Metin Münir
Metin Münir @uğur sezgin - 3 yıl Önce

Evet çok yazık. Ama doğa muhakkak geri gelir.

Ruh ikizi
Ruh ikizi - 3 yıl Önce

Masal gibi...Hayat da bir masal değil mi?
Herkese sağlık ve iyi bayramlar.

Aydan Özkasap
Aydan Özkasap - 3 yıl Önce

Bu ânın tarifsiz bir tadı var.
Hissettim...

uğur sezgin
uğur sezgin - 3 yıl Önce

Arıların olmadığı gün, yaşam bitmek üzeredir. Değimeyen tek şey değişimdir. Alimler böyle söylüyor. Teşekkür ediyoruz, çok güzel, her zaman olduğu gibi.

Faruk Ercan
Faruk Ercan - 3 yıl Önce

Çok teşekkürler.


banner471

banner473