banner564

Felaket gelmeden önlem almalıyız

Altından kalkamayacağımız büyük sorunlarla karşılaşmamak için, potansiyel risk ve sorunların ortaya çıkmasını beklemeden, gerekli önlemleri almalıyız.
Yaşanan dönemde hükümet ve belediyelerin öncelikle Covid-19 salgını ile mücadeleye yoğunlaşması normaldir.
Fakat, Covid-19 pandemisi ile mücadele edilirken, ortaya çıkabilecek diğer hizmetler aksatılmamalı, potansiyel sorun ve riskler göz ardı edilmemeli.
Özellikle sağlık konusunda, diğer hastalıklarla ilgili hizmetlerin aksatılmadan sağlanması için gerekli önlemler alınmalıdır.
Belediyeler, Covid-19 mücadelesi yanında, halkın sağlığı ve yaşamı ile ilgili diğer hizmetleri de aksatmadan yürütmelidir.
Bu yıl yağışların iyi olması sonucu, tüm ülkemizde olduğu gibi Lefkoşa’da, boş arazi ve arsalarda diğer yıllara göre daha fazla ot çıktı.
 Otların acilen temizlenmemesi halinde, yangın felaketi yanında, sivrisinek ve küp düşen sorunu, daha fazla rahatsız edici düzeye çıkacak. 
Henüz havaların ısınmamasına rağmen, bu yıl Lefkoşa’nın özellikle Kanlıdere’nin iki cephesindeki yerleşim alanlarında, olağanüstü çok miktarda sivrisinek bulunmaktadır.
Halen sivrisinek ve küp düşen sineği, genellikle yaz aylarında insanlarımızı ısırarak rahatsız etmektedir. Fakat yaşanan dönemde, sivrisineklerle bulaştırılan sıtma hastalığı, dünyada her yıl yaklaşık 40 milyon insanın ölmesine sebep oluyor. 
Genellikle Afrika ve Asya ülkelerinde yaygın olan ölümcül Batı Nil Virüsü, son yıllarda mevsim sıcaklıklarının normalin üzerinde seyretmesi sonucu ABD, Kanada, Fransa, İtalya, Yunanistan, güneydoğu Avrupa ülkelerinde ve Türkiye’de de saptandı. 2018 yılında AB ülkelerinde 1503 vaka saptandı ve 181 kişi hayatını kaybetti.
Nil virüsü özellikle göçmen kuşların yolları üzerindeki ülkelerde görülür. Sıtma paraziti, belirgin bir türde sivrisineklerle bulaşırken, Nil virüsü 20 farklı türle sivrisinekle bulaşabilir. 
Yakın geçmişte Afrika, Uzak Doğu ülkelerinde Culeks türü sivrisineklerle bulaştırılan, Sindbis (viral kanamalı) hastalık, son yıllarda sıcaklıkların artması nedeniyle Avrupa’da da görüldü.
Dank humması da Aedes türü sivrisineklerle bulaştırılmaktadır. Bu türün ülkemizde olmadığı kabul edilir. Ancak kuşlarla ülkemize taşınması imkansız değildir.
Ayrıca ülkemizde halen sivrisineklerle bulaşan başka hastalıkların çok yaygın olduğu Afrika ve uzak doğudan ülkemizden 150 bin dolayında öğrenci ve işçi vardı. 
Bu nedenle sıtma ve diğer hastalık etkenlerinin ülkemize taşınması durumunda, ülkemizin her yerinde bol miktarda sivrisinek bulunması önemli bir olumsuzluktur. 
Sivrisinek sorununun çözümü için, üreme ortamları ortadan kaldırılmalı. Lefkoşa’da sivrisinek sorununun kesin çözümü için, Eskişehir’deki Porsuk deresi, Ankara’daki Bent deresi gibi yerleşim yeri içinde bulunan bölümünün akış kanalı mutlaka beton yapılmalı veya taş ile örülmeli. Bunun dışında yapılacak tüm uygulamalar yararlı ve kalıcı olmayacak. 
Sivrisineklerin bulaştırdığı hastalıkların ülkemize taşınmaması için, Afrika ve uzak doğudan gelen işçi ve öğrencilerden ülkemize girişlerde sağlık sertifikası istenmeli. Düz işçi açığımız da uzak doğulular yerine, belirlenecek kriterlere bağlı olarak resmi kanaldan anavatandan sağlanmalı. Ayrıca yaşanan deneyimlerden ders alınmalı ve bulaşıcı hastalıklarla mücadele için, DSÖ’nün belirlediği ilkeler dikkate alınarak, yerleşim alanı dışında özel karantina hastanesi kurulmalı.

YORUM EKLE

banner608

banner473