banner564

Fiyatlardaki artışın nedenleri

Son günlerde ülkemizde üretilen sebze- meyve fiyatlarındaki olağanüstü artış, herkesin dikkatini çekmeye ve şikâyet etmesine sebep olmaktadır.
 Fiyat artışının başlıca nedeni, üretimdeki azalmadır. Piyasaya talebi karşılayacak miktarda ürün gelmemesindendir.
Kişisel görüşüme göre üretimdeki azalmanın başlıca nedenleri, küresel iklim bozukluğu sonucu ülkemizi kıskacı altına alan kavurucu sıcaklar ve kuzeyli soydaşlarımızın ayrılması sonucu üretimde çalıştırılacak eleman bulunmasındaki sıkıntılardır.
Küresel iklim bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkan kavurucu sıcaklar, tüm canlılar ve insanlar gibi bitkileri de olumsuz yönde etkilemektedir.
Yüksek sıcaklık stresi, bitkilerde biyokimyasal ve fizyolojik işlevlere zarar verir.  
Büyüme, ürün verimi ve kalitesinde azalmaya sebep olur.
             Tüm bitkiler, belirli sıcaklıklar aralıklarında yetişebilmektedir. Fazla ve az sıcaklıklarda normal yetişememekte hatta hiç yaşayamamaktadır.
Örneğin, Lefkoşa’nın kavurucu sıcaklarında ceviz ağacı, sedir gibi soğuk yerlerde yetişen ağaç yaşatmak, oldukça zordur.
Kanada gibi soğuk iklimli yerlerde, ticari anlamda muz ve hurma ağacı üretmek kolay değildir. Sadece özel önlemler alınarak üretilebilmektedir.
Domates bitkilerinin aşırı sıcakta çiçeklerinin döllenmediği döküldüğü ve meyveye yatmadığı bilinmektedir. Bu nedenle eskiden beri Kıbrıs’ta ilkbahar sonrası domates üretimi, genellikle daha serin ve dağ köylerinde yapılır.
Kişisel gözlemlerime göre bu yıl aşırı sıcaklar nedeniyle incir ağaçlarındaki meyveler, normal büyüklüklerine gelmeden olgunlaşmaktadır.
Artan sıcaklara bağlı olarak bitkilerin su gereksinimi artar. Bitkilerin daha sık sulanması gerekir. Böylece daha fazla emek harcanır ve işçilik gideri artar. 
Küresel iklim bozulması nedeniyle, daha fazla su harcamak yanında, kuraklık sonucu su temininde de sıkıntılar ortaya çıkmaktadır.
İklim krizine karşı önlem alınmaması durumunda, önümüzdeki yıllarda artık yazlık sebze üretimi oluşturulacak gölgelikler altında yapılabilecek.
Halen güneyde yazlık sebzelerin aşırı sıcaktan korunması için, gölgelik özel örtüler satılmaktadır. 
Kişisel görüşüme göre, her olasılığa göre üreticilerin şimdiden gölge tesisi için,  hurma plantasyonları oluşturması yararlı olacak.
 Bu yıl sebze ve meyve fiyatlarındaki fahiş artışın diğer bir nedeni ise,  kuzeyli soydaşlarımızın siyasi baskılar nedeniyle ülkemizden ayrılması ve düz işçi bulunmasındaki sıkıntılardır.
Tarımsal üretim, diğer ekonomik faaliyetlere göre çok meşakkatlidir. Sıcakta, soğukta açık havada ve iklim koşullarının etkisi altında yapılmaktadır.
Bu nedenle bitki ve hayvan yetiştiriciliğinde çalışmak, diğer işlere göre daha zordur. Bu gerçek nedeniyle, tarım kesiminde faaliyet gösterenlere tüm ülkelerde devlet desteği sağlanmaktadır.
Yürürlükteki yasaya göre vatandaşlık hakkı kazanan kuzeyli soydaşlarımıza bile vatandaşlık verilmesini engellemeye çalışılması kabul edilemez. Çünkü ülkeler yürürlükteki yasalara uyularak yönetilir. 
Ülkemizde düz işçi ve teknik eleman ihtiyacımızın kuzeyli soydaşlarımız tarafından karşılandığı, inkâr edilemeyen bir gerçektir.
Son yıllarda kuzeyli soydaşlarımızın büyük bir kısmının ülkemizden kaçırılması sonucu, hayvancılıkta ve bitkisel üretimde çalıştırılacak işçi bulunmasında büyük zorluklarla karşılanmaktadır.
Halen ülkemizde kalan ve yasal sorumluluklarını yerine getiren kuzeyli soydaşlarımıza da vatandaşlık verilmemesi ve kaçırılmaları durumunda, tarım kesimi yanında diğer sektörlerdeki faaliyetler de olumsuz yönde etkilenecek, hatta felç olacak.
Halen anavatan sayesinde devletten istikrarlı ve iyi gelir elde ederek geçim endişesi olmayan bazı siyasiler ile devlet çalışanları, sonucun ne olacağını düşünmeden, çeşitli sebeplerden dolayı kuzeyli soydaşlarımızın ülkemizden ayrılmasını istemektedir. Fakat ortaya çıkacak ekonomik bunalım, üretimdeki azalış ve diğer olumsuz sonuçlardan, onlar da az çok etkilenecek.
Halen sebze ve meyve fiyatlarındaki artış, onları da zarara uğratmaktadır. Tarım kesiminde düz işçi sıkıntısının artması durumunda, devletten aldıkları maaşla, pazarda satın alabilecekleri taze sebze ve meyve bulamayacaklar. İthal edilecek meyve ve sebzeler ise yerel üretimden daha pahalı olacak.
Kuşkusuz küresel iklim bozulmasında sorumluluğumuz yoktur.   Fakat  kavurucu  sıcaklarda çalışacak eleman bulunmasındaki sıkıntılar,  buna bağlı üretimin azalması ve pahalılık, kuzeyli soydaşlarımızı kaçıran, siyasilerin  basiretsiz hareket etmesinin sonucudur.
Özetle belirtmek gerekirse, sebze fiyatlardaki anormal artışın başlıca sorumlusu,  küresel iklim krizi ve kuzeyli soydaşlarımızı kaçıranlardır.
Ne yapılması gerekene gelince:  iklim değişikliği sonucu ortaya çıkması olası olumsuzluklara göre, şimdiden eylem planı hazırlamalıyız. Bu çerçevede üreticilere kavurucu sıcaklarda yapılan üretimde alınması gereken teknik uygulamalar aktarılmalıdır.
Üretimde çalışabilecek düz işçi temininde ise hükümet yetiştiricilere köstek olmak yerine yardımcı olmalı. Bu amaçla halen tarımsal faaliyetlerde çalışan ve yasal sorumluluklarını yerine getiren kuzeyli soydaşlarımıza vatandaşlık verilmeli. Ayrıca belirlenecek ilkelere bağlı olarak resmi kanaldan anavatandan işçi temini için girişim yapılmalı.

YORUM EKLE

banner471

banner474