banner564

Gelincik çiçeğinin sırrı


Gelincik felâket yerlerinin çiçeğidir. 
Bunu Hikmet’ten duydum bugün.
Lapta’nın üst başındaki evinin çiçek dolu bahçesinde dolaşıyorduk ve her zaman yaptığı gibi, büyük bir cömertlikle, fazla çiçeklerinden, fidanlarından ve kaktüslerinden eve götürmem için kenara ayırıyordu.
Gelinciğin “felâket yerlerinin çiçeği” olduğunu o da bir İngiliz’den öğrenmiş.
Hikâye şöyle:
Birinci Dünya Savaşı o güne kadar yapılan savaşların en kanlısı idi – 1914 ile 1918 arasında 8,5 milyon asker hayatını kaybetti. 
Çarpışmaların en çetin olduğu yerlerden biri Batı Avrupa, özellikle Fransa ve Belçika’nın kuzey bölgeleri idi. Ağaçlar yerlerinden söküldü, ormanlar yıkıldı, toprak altüst oldu. 
İlkbahar gelince, genç insanların kanının karıştığı o topraklarda savaştan önce olmayan kırmızı gelincik çiçekleri çıkmaya başladı.  
Oralarda hizmet gören, kan dökümüne de gelinciklerin ortaya çıkmasına da şahit olan Kanadalı bir cerrah onları ilişkilendiren bir şiir yazdı. Bu şiir sayesinde gelincik, ölüleri yâd etmenin güçlü bir sembolü haline geldi.  
Yarbay John McCrae’nin (1872-1918) ölen askerlerin ağzından yazdığı şiir* hâlâ en ünlü savaş şiirlerinden biridir:
Düşmanla kavgamızı siz sürdürün:
Düşerken meşalemizi size fırlattık;
Yükseltin onu elinizle.
Bundan dönerseniz eğer
Uyku uğramayacak bize, 
Flanders tarlalarında gelincikler açsa bile.
Üzerinden yüz yıldan fazla bir zaman geçmesine rağmen savaşın sona erdiği 11 Kasım’ın yıldönümünde İngiltere, Kanada, Fransa, Belçika, Avustralya ve Yeni Zelanda’da milyonlarca insan savaşta hayatını verenleri unutmadıklarını göstermek için göğüslerine yapma gelincik çiçeği takar.
Toprağın üstünde ve altında çoğu gözle görünmeyen, yüzeye fırlamak için çevreden işaret bekleyen sayısız tohum vardır. Sinyal gelince filizlenirler. Güneşe doğru bir yarış başlar. 
Bu müsabakada gelincik (Papaver rhoeas) çoğu zaman arada sıkışıp kalır. Kuzgun gibi siyah olan sert tohumları iğne ucu kadar küçüktür. Açılmak yerine uygun bir ortam beklemek zorunda kalır.
Savaşın yarattığı tahribat gelincikler için böyle bir fırsat olmuştu.
Bu fenomeni adada da gözlemiştim. Yirmi yıldan fazla bir zaman önce Beşparmak ormanlarının yarısını yakan bir yangın geçmişti dağın üstünden. Bir gün havaalanından eve giderken ormanın yola yakın bir yerinde müthiş bir gelincik tarlası gördüm. 
Ormanın o bölgesini iyi tanıyordum. Babam oralarda ormancılık yapmıştı. Annem ve kardeşlerimle yazları yanına giderdik.
Orada ne o zamanlar ne de daha sonra gelincik görmüştüm. Diğer bitkileri ortadan silen ateş, gelincik tohumlarına hayat vermişti. 
Hikmet bugün bana bir paket de gelincik tohumu verdi. İdeal ekim zamanı değil ama bahçenin bir yerini otlardan temizleyip onları oraya ekeceğim.
Bakalım çıkacaklar mı...
 
*https://www.poetryfoundation.org/poems/47380/in-flanders-fields

16 Şubat 2021 tarihli yazısı
 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ege’de Bir Sahil Kasabası
Ege’de Bir Sahil Kasabası - 1 ay Önce

Metin Bey, bu yazınızı o kadar iyi hatırlıyorum ki. “Gelincik” ve “felâket” kelimelerini yan yana konduramamış, yazınızı ilgiyle okumuştum. Okurken nereden bilebilirdim, bu yazıdan üç sene sonra sizin hayatta olmayacağınızı ve sizin ardınızdan çok, çok üzülerek yorum yazacağımı. Sn. Espasito, siz hayatta iken yorumlarımızı hep okuduğunuzu yazdı. İnanıyorum ki şimdi de okuyorsunuz, sizi çok özlüyoruz ve yokluğunuzu çok derinden hissediyoruz Metin Bey…

Ege’de Bir Sahil Kasabası
Ege’de Bir Sahil Kasabası @Ege’de Bir Sahil Kasabası - 1 ay Önce

Yazınız için teşekkürler Espasito. Siz de hep aklımdasınız, çok zor bir zaman dilimindeyiz Metin Bey’i sevenler olarak. Bir yorumcu sağlığında “siz bizim rock starımızsınız” diye yazmıştı. Ve aynı zamanda hayranıyız :) Buradaki yorumları okumak bana da iyi geliyor.

Espasito
Espasito @Ege’de Bir Sahil Kasabası - 1 ay Önce

Yorumlarınızı gözyaşı dökmeden okumam çok zor Ege’de Bir Sahil Kasabası, ama o derece de mutluluk verici. Bu nedenle yeni bir yorum var mı diye sayfaya her gün bakıyorum. Bir insan onu hatırlayan son kişi öldüğünde ölürmüş. Sizlerin güzel sözleri sayesinde MM hep yanımızda. Buna içtenlikle inanıyorum ben de.

Ruh ikizi
Ruh ikizi - 1 ay Önce

Buda der ki, “Çiçekler Tanrı’nın gülüşüdür.”
Üstadım, bahçenizdeki gelincikler hem sizin için hem Tanrı için gülümsüyorlardır!
Sizsiz bu ilk ilkbahar. Çiçekler açıyor, siz ise o eşsiz doğa yazılarınızla hatırlanıyorsunuz. Yeri doldurulmaz bir şekilde.
Mekanınız cennet olsun.

Faruk Ercan
Faruk Ercan - 1 ay Önce

Özlemle, nur içinde uyu MM.

Ayse Munir
Ayse Munir - 4 hafta Önce

Herkese merhaba! Hemen her yazidan sonra sizlerin yazdigi yorumlari okumak, burada hala babamin kosesinin canli tutulmasi gercekten de bizlere de buyuk guc veriyor. Buradan hem Diyalog ailesine hem de siz tum okurlarina teskkur etmek isterim. Bahce harika durumda, renkler muhtesem. Babam kadar olmasa da elimizden geldiginin en iyisini yaparak emanetine gozumuz gibi bakiyoruz. Eminim o da oldugu yerden bakip, o muzur gulusu ile izliyordur bizi. Herkese sevgiler

Yavuz
Yavuz - 1 ay Önce

İstanbul'da yaşıyorum. Şile yolundaki gelincik tarlalarından bu yana gelincik görmeyeli on yıllar oldu. Sevgiler selamlar Metin Bey.

Trakya’dan
Trakya’dan - 1 ay Önce

Sevgili Metin Münir yazınız ruhuma ilaç gibi geldi yine, huzur içinde uyuyun , yokluğunuzda espasito bize göz kulak oluyor ,sizin için .

….. (Dionysos)
….. (Dionysos) - 1 ay Önce

Göz bebeğimiz Metin Bey’imizin evlatları nasılsınız?

Ayse Munir
Ayse Munir @….. (Dionysos) - 4 hafta Önce

Merhaba, ilginize cok tesekkur ederiz. Tum kardeslerim adina soyleyebilirim ki hala yokluguna alisabilmis degiliz. Surekli kendisinin varligini aramizda canli tutuyoruz. Bize biraktigi her turlu degere sahip cikiyor, yasatmak icin cabaliyoruz.

…..(Dionysos)
…..(Dionysos) @….. (Dionysos) - 1 ay Önce

Öz evlatlarına seslenmiştim. Evladı gibi hissedip yazdınız bu da güzel. Öz evlatları bize bir şey yazar, bahçeden haber verir mi diye bekledim, bekliyorum.

Okur evlat
Okur evlat @….. (Dionysos) - 1 ay Önce

Yok, hayır. Ben "evlat" sözünü geniş anlamda kullandığınızı sanarak yanıt verdim... Bu arada, evet, Metin Bey'in evlatları da mesela evi, bahçesi ne oldu, nasıldır, lütfedip bizle paylaşsalar seviniriz. Çünkü gerçekten bizler de onun evlatları, akrabaları, arkadaşları gibiydik. Bu vesileyle bir kez daha ruhu şad olsun Metin Bey'in. Okuru olanlara da selamlar.

…..(Dionysos)
…..(Dionysos) @….. (Dionysos) - 1 ay Önce

Kan bağı olan evladımısınız? Onlarında bu platforma yazması bizi sevindirir.

Okur evlat
Okur evlat @….. (Dionysos) - 1 ay Önce

İyi diyelim, iyi olalım. Teşekkürler.

Tarık Er
Tarık Er - 4 hafta Önce

Bu yazılar kaybolmasa bir kitapta toparlansa o kitap başucu kitabım olurdu sevgili bilge insan Nur içinde uyu


banner471

banner474