banner564

Güle güle yılan gardaş


Pazar günü Espasito ile birlikte Fenerbahçe ve Vakıfbank kadınlar voleybol takımlarının final maçını izledikten sonra canım bahçede biraz dolaşmak istedi. 
Değneğimi alıp çıktım. İyi ki almışım. Zambaklar her yıl bu mevsimde olduğu gibi yan yatmışlar, ortalarından geçen patikayı kapatmışlardı. Değneğimle onları kaldıra kaldıra yürürken patikanın ortasında yatan bir yılan gördüm. Başı ve kuyruğu demir ağacının kuru iğne yapraklarının altında gizli idi ve tamamen hareketsizdi. 
Fotoğrafını çekip çocuklara yollamak için eve döndüm ve telefonumu aldım, canlı ise kaçar diye düşünerek. Döndüğümde onu aynı yerde yatar buldum. 
Acaba ölü mü idi? Yoksa yuttuğu bir yaratığı hazmetmekle mi meşguldü? Değneğimi uzattım ve onu havaya kaldırmak amacıyla yavaşça altına soktum. Değnek ona değince süratle zambakların içine dalıp kayboldu. 
“Güle güle yılan gardaş,” dedim içimden, “gene beklerik.”

Epey yıl önce bir kadın arkadaşımla Alevkayası’nda, ağaçların arasındaki yolda yürüyorduk. O benden beş altı adım önde idi. Bir ara önünde, yolun kenarındaki toprak bantta dümdüz bir sopa gördüm. Yaklaşınca baktım ki sopa değil yılanmış. Arkadaşım onu fark etmeden konuşarak neredeyse dibinden geçti. Az sonra geriye baktığımda yılan kaybolmuştu. 
Korkutmamak için onu uyarmamıştım. Daha sonra da bir şey söylemedim, korkar bir daha benimle dağda yürüyüşe gelmez diye.
Daha önce de yazdığım gibi; yılan ona ilişmez, yanlışlıkla üzerine falan basmazsanız, saldırgan değildir. İnsan görünce ya kaçar ya da sopa gibi uzanıp geçip gitmesini bekler. Çünkü o sizden, sizin ondan korktuğunuzdan daha fazla korkar. 
Gene de, özellikle gece vakti, bilhassa yılanların Kıbrıs’ta yavrulama zamanı olan Mayıs’ta dikkatli olmakta yarar vardır. 
Önüme çıkan, bahçede daha önce de gördüğüm Sikkeli Yılan idi, Hemorrhois nummifer. Çevreci akademisyen Nazım Kaşot’un Herpcypria sitesindeki bilgilere göre Sikkeli Yılan büyük başlı, genellikle 150-160 santimetre kadar uzayabilen bir yılan türüdür. Sırt tarafı sarı ya da açık kahverengidir ve üzerinde sikkeyi andıran yuvarlak koyu lekeler vardır.
Rum tarafındaki bir gölette görüldüğü gibi suda süratli bir yüzücüdür- (https://www.youtube.com/watch?v=7YW9YG7jHyc).

Bu yılan gece ve gündüz faaldir. Karnını küçük memeliler, kertenkeleler ve küçük kuşlarla doyurur. Zehirli değildir ve insanlara zararsızdır.
Kıbrıs’ta üç zehirli yılan vardır, ama bunlardan sadece biri tehlikelidir. O da Macrovipera lebetina veya adadaki muhtelif adlarıyla Sağır Yılan, Koca Engerek, Gufi’dir. Kaşot’un bir 
gazeteciye söylediğine göre “Kuzey Kıbrıs’ta meydana gelen engerek ısırılmalarının neredeyse tamamı, hayvanı görmeyerek üzerine basma sonucu gerçekleşir.” 
Yılanın fotoğrafını yolladığım hiçbir kimse “aman ne cici yaratık,” demedi. Cevaplar değişik dehşet ve iğrenme emojileri oldu.
Onlara şu karşılığı verdim. “Yılanlara ilişmeyin: Yılan çok, fare yok. Yılan yok, fare çok.”

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ruh İkizi
Ruh İkizi - 2 yıl Önce

Aynen, son cümle her şeyi anlatmış. Yıllar önce kapının önünde gördüğüm bir yılanı, usulca uzaklaştırmıştım. Senin yaşayacağın yer, benimkinden çoktur demiştim. Hanıma da hissettirmeden.
Yılanın yüzü soğuktur. İnsan ister istemez irkilir. Lakin insandan korkmayan yaratık yok gibidir.
Teşekkürler Sayın MM

Ege’de Bir Sahil Kasabası
Ege’de Bir Sahil Kasabası - 2 yıl Önce

Dizinizin dibinden ayrılmayan ve voleybolu çok seven bir okur olarak; her zaman futbol ve basketbol karşısında yenik olan voleyboldan bir maç izlemenize çok sevindim Sn.Münir. Dün kırlarda dolaşırken bir arkadaşıma :Metin Münir’in “Ölümden Sonraki Hayatım” kitabını okuduktan sonra, artık eskisi kadar yılandan korkmuyorum dedim.

k
k - 2 yıl Önce

Bir avlu içeresinde yada kulübe gibi giriş kapıları zemine yakın alanlardan ve boşluklardan evin içine girebilir içerde yaşayan çocuk ve yetişkinlere zarar verebilir. Bu nedenle eski den tavuk ve horoz besleyerek insanlara zarar vermesini önlerlerdi . Tavukların serbestçe gezdiği alanlara yılan yanaşamaz

Tarık
Tarık - 2 yıl Önce

Yılanın görüldüğü yerde kafasının kürekle ezilmesi bir ata sporu. Sonunda da bir oh çekilir, artık güvende olmanın rahatlığıyla gündelik hayata dönülür. İşte insan virüsü böyle bir canlı.

Ege’de Bir Sahil Kasabası
Ege’de Bir Sahil Kasabası - 2 yıl Önce

Bir şey daha eklemek isterim. Yarın, (22.04.2022) kadınlar voleybolda Türkiye şampiyonluğuna giden yolda yarı final maçları oynanacak. Saat 15:30 Vakıfbank - THY Saat 20:30 Fenerbahçe - Eczacıbaşı maçlar TRT Spor Yıldız’dan canlı olarak yayınlanacak. Voleybol belki yeni izleyiciler kazanır.

Ege’de Bir Sahil Kasabası
Ege’de Bir Sahil Kasabası @Ege’de Bir Sahil Kasabası - 2 yıl Önce

Vakıfbank - THY maçı saat 15:00 olacak. Yanlış yazmışım.

Kazim S. Uluseri
Kazim S. Uluseri - 2 yıl Önce

Türkiye'de de yine kene uyarıları başladı. Sizin dediğinizle tam benzerlik içinde. Keklik yok kene çok.

banner471

banner474