banner564

Gündönümü

Öğleye doğru çimenlerin üstündeki okaliptüs ağaçlarının denize en yakın olanının gölgesindeki güneş yatağında uyumaya çalışıyorum. 


Asırlık ağaç upuzun. Dallarının ucunda yeni yapraklar açılıyor. Taptaze, yemyeşil ve yumuşacık. Yaşlı ve sert yaprakların yanında parkta oynayan çocukları andırıyorlar. Kalkıp bir tanesini kesmek ve parmak uçlarımla ezerek çıkardığı sert kokuyu içime çekmek istiyorum. Ama o kadar güzel ve hayat dolular ki koparmaya kıyamıyorum. 


Başımın altına yastık yaptığım toplanmış bir havlu var. 


Birkaç metre ötedeki denizden esen rüzgâr önce serinletiyor, sonra üşütüyor. 


Sağa sola dönüyorum, ama uykum olmasına rağmen uyuyamıyorum. 

Biraz arkamdaki güneş yatağında Espasito da uyuyamıyor olmalı. 


“Kalkıp odamıza mı gitsek,” diyor. “Burada uyuyamayacağız.”

İyi fikir ama şimdi kim kalkıp otel odasına kadar yürüyecek, soyunacak, yatacak.

“Oda bize gelse olmaz mı?” diyorum.

*

Sağa dönüyorum. Birdenbire bir kırlangıç sürüsü beliriyor. Ötüşlerle yükselerek, çimenlere kadar alçalarak, gider gibi yapıp dönerek, sinek avlıyorlar. Uçarlarken ikisi birbirine yaklaşıyor ve gaga gagaya geliyorlar. Biri ağzındaki sineği diğerine mi verdi yoksa bu bir öpüşme mi idi? 


Ne kadar muazzam bir zevk olmalı bu şekilde uçmak yay gibi kanatlarla, zarif, hızlı, ustalıklı, asla çarpışmadan. Belki yere çakılı bana böyle geliyor. Kim bilir, onlar için beni hayran bırakan uçuşları, belki de bir caddenin bir yanından diğer yanına koşarak geçmek kadar aleladedir. 


Kırlangıçlar geldikleri gibi âniden uçup gidiyorlar.


Sırt üstü uyumayı denemek için sola dönünce dalların arasından güneş yüzüme vuruyor. 


Bugün ayın 21’i. Yaz gündönümü. Her yıl bugün kuzey küre güneşe doğru kaykılır ve diğer günlerden daha uzun güneş görür. Güneş daha erken doğar ve daha geç batar. 

Bu böyle olur, çünkü dünya dik hâlde dönmez. Eğiktir. Ekseninin üzerinde 23.5 derece eğilmiş durumdadır.


Mevsimleri meydana getiren bu eğikliktir. Bazı gökbilimciler yeryüzünün hayata uygun koşullarını, çok daha ekstrem olabilecek eğimler arasında bu eğimin yeryüzüne hâkim olmasından kaynaklanabileceğini söylüyor. 


Saçma tabii, ama güneşin dalların arasından yüzüme vurmasını arkaya doğru kaykılma ânında meydana geldiğini düşündüm.

*

“Çağır, belki gelir,” diyor Espasito.


Deniz çarşaf gibi. Uzaklarda üç kuş sıra hâlinde Salamis harabelerine doğru uçuyor. Kumların üzerindeki şemsiyelerin altında kahvaltı sonrası uyuşukluğunda yatan yaşlı turistler var. Dalgaların şırıltısından başka bir şey duyulmuyor. 


“Çağırdım ama gelmedi,” diyorum kalkarak. “Hadi biz ona gidelim. Madem ki dağ Muhammed’e gelmiyor, Muhammed dağa gitsin.” 


Okuyucularıma not: Bayram nedeniyle yazılarıma ara veriyorum. Bundan sonraki yazım 4 Temmuz’da çıkacak. Hepinizin bayramını kutlarım. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Sarp Ege
Sarp Ege - 11 ay Önce

Deniz, kum, güneş, plaj, okaliptüs ağacı, yılın en uzun günü. Tam bir arefe ve tatil yazısı . Hep iç açıcı güzel şeyler. Teşekkürler. Güney Ege’den bizden de herkese iyi bayramlar.

Ali Veli
Ali Veli @Sarp Ege - 11 ay Önce

Sizin de bayraminiz kutlu olsun sayin Sarp Ege. Guney egede oldugunuz icin biraz da kiskandim dogrusu :)
Kendinize iyi bakin.

Ali Veli
Ali Veli - 11 ay Önce

Ilginctir astronomik olarak bakarsak en fazla gunes alacak en cok isinacak gun 21 hazirandir ama mevsimler dunyamizda gecikmeli olarak yasandigi cin farkinda olmuyoruz. Yani bunda sonra , (21 hazirandan sonra) bilinenin tersine ,gunler hep kisalacak ve gunes daha az dunyayi isitacak . Biz ise gunesin bize getirdigi isiyi onumuzdeki aylarda yaz zolarak hisedecegiz fakat dunyaya sorsaniz artik bunda sonrasi , yani 21 hazirandan itibaren kuzey yarim kure icin , yani bizim icin soguma donemidir.

Yani gunler yazin uzamiyor aslinda tam tersine kisaliyor ama bu gecikme yuzunden biz bunun farkina varamiyoruz ve yanlis bildigimiz icin de hep yazin gunlerin uzadigini saniyoruz . Oysa dunya artik gunesin inise gectigi doneme girmeye basladi bile. 21 inden sonra gunesli gunler kisilmaya basladi bile. Bizim bunun farkina varmamiz birkac ay surecek ve biz bu zamani hep YAZ AYLARI olarak biliyoruz ve oyle bilmeye de devam edecegiz.

Dunya bizden birkac ay once, yani simdiden, sonbahara dogru kosmaya baslamis bile ama biz birkac ay arkadan takip ettigmiz icin farkinda varamiyoruz aslinda.

2 Ali Veli@no problem
2 Ali Veli@no problem @Ali Veli - 11 ay Önce

Tabi , zaten pat diye birden kisalmiyor gunler.

Yani

1-yazin baslangici 21 haziran olduguna gore,

ve ayni zamanda

2-yilin en uzun gunu de (gunduz den bahsediyoruz tabi ki) yine 21 haziran olduguna gore

Bu demek oluyor ki: ONDAN SONRA GELEN HER GUN ONDAN KISA OLMAK ZORUNDADIR . Yani yaz EN UZUN GUNle baslar ve gittikce daha kisa gunlere dogru ilerler. Her gun bir oncekinden daha kisa olur , yani ---> YAZIN GUNLER KISALIR. UZAMAZ.

Fakat yine de gunler yavas yavas kisalirken etkisini baya gosteriyor . En tepede oldugu zaman 21 haziran ama sonrasinda da bayaa siddetli yakiyor.

Gunes yagi cok onemli ayni zamanda gunes en tepedeyken gunes altinda olmamak da cok onemli cunku gunes ne kadar yuksekse gunes isinlarinin acisi ne kadar buyukse yogunlugu da o kadar artar ve zararli etkileri de aynis ekilde artar. Hem uzun vadede kanser yapabilir hem de ciltteki collageni kirarak cildin erken yaslanmasina kiriskliklar olusmasina vs vs yol acar.

Yani cok haklisiniz gunes yagi cok onemlidir.

No problem
No problem @Ali Veli - 11 ay Önce

Günler kısalıyor olsa da güneş yağı kullanmak lazım gelir. Pahalı olsa da herkes yağlansın.

Ali Veli @No prolem
Ali Veli @No prolem @Ali Veli - 11 ay Önce

Rica ederim sayin No problem. Bence egitimde hep boyle ezberden gittigimiz icin buyuklerde yanlis biliyor , yanlislari tekrarlayarak cocuklara da yanlis ogretiyoruz ve oyle aktarila aktarila ata sozu gibi yanlis yanlis gidiyoruz. Bakin yazdiklarima dogru oldugu halde negatif puan verenler bile var. Durumun en guzel ozeti bu iste :)

Aslinda bence esas sorun egitimimizde ama o herhalde basli basina baska bir tartisma gerektirir :)

Yorum attiginiz icin tesekkurler. :)

No problem
No problem @Ali Veli - 11 ay Önce

Olayı özetlediğiniz için teşekkürler. İyi bayramlar.

No problem
No problem - 11 ay Önce

Salamis'ten haberim yoktu, büyük bir tarih varmış Kıbrıs'ta.

Nick
Nick - 11 ay Önce

Teşekkürler Metin Bey. Sizin de bayramınız kutlu olsun. İyi tatiller.

Veli Koç
Veli Koç - 11 ay Önce

Kuşlarda bayram yapıyor mu acaba?
İyi bayramlar

No problem
No problem @Veli Koç - 11 ay Önce

Kuşlar tillahını yapıyor.

Gülsen Gündoğdu
Gülsen Gündoğdu - 11 ay Önce

İyi bayramlar Metin bey.Yaşamdan keyif almamızı sağlayan yazılarınız için çok teşekkürler.kucak dolusu sevgiler.

Kazım S. Uluseri
Kazım S. Uluseri - 11 ay Önce

Mutlu bayramlar size ve sayın Espasito'ya.

Tarık
Tarık - 11 ay Önce

Kolay gelsin Metin Amca.


banner471

banner473