banner564

Halkın mutluluğu devletin başarılı olmasına bağlıdır.

Devlet , insanların bir arada yaşamaya başlamasından sonra  bazı düzen ve kurallar getirilerek oluştu. Bir ülkenin kalkınması ve halkın mutlu olması, devletin başarılı işletilmesine bağlıdır.
   Platona göre, toplumda yöneten ve yönetilen olmak üzere iki taraf  vardır. Bilgili, adaletli, ve erdemli kişiler yönetimi ele almalı veya yöneticilere yardım etmeli. Bilgi, iyi eğitim ile elde edilir .Adalet kendine teslim edilen emaneti korumak ,nefsine hakim olmak, düzenle çalışmaktır. Yönetenler kendi çıkarı yerine, yönettiği halkın yararını ön planda tutmalı
   Hobbes’a göre, devletin amacı bireysel güvenliktir ve devlet sağladığı adil ortamla doğal insanın içindeki kibir, öç alma, savaş çıkarma halini engelleyerek kaosun olmadığı, güvenli, adil bir toplum yaratır.
Bazı düşünürlere göre, vatandaşlar bazı haklarını devlete devreder ve devletin kendisine vereceği ödev ve yükümlülüklerini yerine getirmeyi taahhüt eder. Bunun karşılığında da  kendi güvenliği başta olmak üzere toplumsal güvenlik, adalet, eşitlik ve benliğini korumaya dönük bir takım haklar -insan hakları- talep eder.
Şeyh Edebali’nin, Osmanlı’nın kurucusu ve damadı Osman Gazi’ye vasiyetinde “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.” öğüdünden de kolayca görebileceğimiz gibi, Türkiye’de  de Osmanlı’dan günümüze miras kalan bir devlet anlayışı vardır. 
Kalkınmış ülkelerde, halk bilinçli olduğu için, ya yönetenler iyi yetişmiş kişilerden olur; ya da nitelikli kişiler yöneten olur. Ayrıca yönetenler, bilgili kişilerden yararlanır.
Geri kalmış ülkelerde ise, genellikle seçmenler yönetenlerin nitelikli ve iyi yetişmiş kişiler olmasını önemsemez. Yönetenler de yetişmiş beyin gücünden yararlanmaz.
KKTC’deki duruma bakıldığı zaman, halkımızın çoğunluğu çeşitli nedenlerle sempati duydukları bir siyasi partiye tarikat gibi bağlanır. Seçimlerde , nitelikleri nasıl olursa olsun, tuttukları partiden aday olanlara oy verir.
KKTC’de , her konuda  uygar ülkeler düzeyinde yetişkin beyin gücü bulunmasına rağmen, seçimlerde tercih edilmez ve işbaşına getirilmez.
Halkımızın çoğunluğu genellikle seçimlerde iyi nitelikli ve başarılı olan kişiler yerine, kendilerine en yakın gördükleri ve kişisel çıkar elde edebilecekleri kişilere oy vermeyi tercih eder.
Öte yandan, yönetenler Devlet  gücünü ve yetkisini elde ettiklerini düşüncesiyle hareket ederler .Devletin olanaklarını oy kazanmada pazarlı aracı olarak kullanır.
Halka ve ülkeye başarılı hizmet etmek yerine, kişilerin gönlünü kazanmaya öncelik verir. 
Halkın yönetenlerin başarısına bakarak oy vermemesini dikkate alarak, sorunları çözmek, ülkeye yararlı hizmet yapmak yerine, günü birlik ve popülist yönetim anlayışı ile hareket eder. Yönetenler, makamda rahatsız edilmemek için, yasalara uyulmasını, herkesin hür iradesine bırakır.
Yönetenler, ülkemizdeki her alanda uygar ülkeler düzeyinde olan yetişkin uzmanlardan ve onlarca Üniversitedeki beyin gücünden yararlanmaz.
Devlet kuruluşlarının yönetici makamlarına,   iyi nitelikli ve başarılı hizmet edebilecek kişiler yerine, seçimde kazanmasına yardımcı olan ve makamda olduğu süre oy kazandırabilecek partililerden atama yapar.  
İktidara gelenler ilk iş olarak partililerini yönetici makamlara atayarak  ödüllendirir ve devletin çalışma şekli ile devamlılığının yaralanmasına sebep olurlar.
KKTC’nin kuruluşundan günümüze geçen 38 yıl içinde, 44  hükümet kurularak bu kadar kez devlet kuruluşlarındaki yöneticiler değiştirildi.  
Seçmenin ve yönetime talip olanların hatalı tutumu sonucu, anavatanın olağanüstü mali ve teknik yardımlarına rağmen sorunların sarmalında perişan oluyoruz. 
KKTC’de bir çok kişi 1974’den sonra elde ettiğimiz çok değerli olanaklara, anavatanın fedakarca mali desteğine, yetişkin beyin gücümüze rağmen sorunların sarmalında perişan olmamızdan şikayetçidir
Buna rağmen sosyal medyada ortaya konulan görüşlere ve yorumlara bakıldığı zaman, geçmişten hiç ders alınmadığı ve herkesin sempati duyduğu siyasi partiyi her koşulda desteklemek niyetinde olduğu anlaşılmaktadır.
Kişisel görüşüme göre devletin başarılı hizmet verebilmesi için yönetenlerin nitelikli olması ve nitelikli kişiler işbaşına getirilmeli.

YORUM EKLE

banner471

banner474