banner564

Hava geçirmeyen pencereler

Bild Gazetesi ona “Almanya kelimesi sizde ne duygu uyandırıyor?” diye sorduğunda Şansölye Angela Merkel “Aklıma hava geçirmez pencereler getiriyor,” diye cevap vermiş. “Başka hiçbir ülke böyle hava geçirmez güzel pencereler yapamaz.”
Bild’in sorusu bizde hiçbir politikacının aklına hava geçirmez pencereler getirmezdi. Bizde hava geçirmeyen pencereler yoktur çünkü. 
Ankara ve İstanbul’da yaşadığım yıllarda, oturduğum hiçbir evin pencereleri tam değildi. Bazıları hiç açılmıyordu, bazıları tam kapanmıyordu, çoğunun aralıklarından rüzgârlar eser, pervazlara is birikintileri bırakırdı.
Boğaz’a bakan duvardan duvara penceresi Karadeniz’den gelen rüzgârlara açık olduğu için İstanbul Yeniköy’deki dairemizin salonunu kış aylarında kapatırdık.
Ozanköy’de oturduğum evin ahşap pencereleri, panjurları ve sineklikleri de hatalıdır. Çerçevesine tam oturan hiçbir pencereye ve kapıya sahip değilim.
İdare ediyorum. 
Türk olmak, idare etmek değil midir? 
İngiliz dilinde, Türkçe’de tam karşılığı olmayan precision diye bir kelime var. 
Precision herhangi bir şeye tam ve hatasız olma özelliğini veren şeydir.
Kelime o şeylere verilen addır. 
Eğer bir şey bilinmiyorsa o şeyin adı olmaz.
Bizde precision kelimesinin birebir tercümesi yoktur, çünkü genelde tam ve hatasız iş yapma ustalığına sahip değiliz ve niteliksizliğe o kadar alıştık ki tam ve hatasız iş talebimiz de yoktur. 
Bild Gazetesi herhangi bir Türk liderine “Türkiye kelimesi sizde ne duygu uyandırıyor?” diye sorsa, hava geçirmeyen güzel pencerelerimiz olsa bile “Aklıma hava geçirmez pencereler getiriyor,” demezdi. 
Vatan- Millet-Sakarya derdi.
Pardon. Atatürk’ü küçültme kampanyası faal olduğu için belki Sakarya demezdi. Onu çıkaralım.
Merkel Almanya ile böbürlenmemek, milliyetçilik ve hamaset lâfları etmemek için hava geçirmeyen pencereleri konu etti. İki dünya savaşına neden Almanya’da bu tür sözler hoş karşılanmaz.
 
Bir şeyi tam ve eksiksiz yapmak için iyi ölçü almak ve imalatta bu ölçüyü olduğu gibi tekrar tekrar uygulamak gerekir. 
Artık cep telefonları ile bile mükemmel ölçü almak mümkün iken bu o kadar zor değil gibi görünür. 
Ama çok zordur. Kusursuz iş yapmak karmaşık şeylerin ürünüdür: eğitim, kültür, sağlam ahlâklı olmak, yarım iş yapmayı sevmemek, yaptığı işten gurur duymak, kendine saygı vesaire… Bütün bunlara sahip olmak, milletçe sahip olmak, kökleri eskilere giden bir birikim gerektirir.
Vatan-Millet-Sakarya ise kolaydır, yukarıda saydığım özelliklerin hiçbirini gerektirmez. 
Özellikle hava geçiren pencereleri olan evlerde yaşamaya alışmışsanız… 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Veli
Veli - 4 yıl Önce

Birseyi dogru ve eksiksiz (precise , correct) yapabilmek icin herseyden once disiplin lazim , displinli yetistirilmis olmak lazim. Malesef bizim kulturumuzde bu yok. Cocuklarimiz disiplinli yetistiremiyoruz. Bu konuda Avrupanin bizden en buyuk farki budur bence.

Ornegin birisyle randevu yaparsiniz saat 12 de , adam 12:30 da telefon acar abi su oldu bu oldu gec kalacagim diye. Avrupa da en gec saat 11:55 randevu yerinde mutlaka olur herkes.

Displin olmadan ne duzen olur ne bilim ne teknoloji ne ulkenin gelismesi. Bunu degistirebilmek bence cok zor. Kulturumuz bosvermislige disiplinsizlige alismis bir "Ogrenilmis umutsuzluk " icinde gidiyor.

Peki Kibris deyince benim aklima ne geliyor derseniz, ben de " AMAAAN BOSVER" derim. :)

metin münir
metin münir @Veli - 4 yıl Önce

:-)

Cafer Alıcı
Cafer Alıcı - 4 yıl Önce

Alman yaptığı işin eksiğini görür, hep daha iyisini yapar. Biz ilkini iyi yapar daha sonra hep kötüsünü yaparız.

Gurel ASIK
Gurel ASIK - 4 yıl Önce

Ders niteliginde super tesbitler iceren super yazi. Umarim ders aliriz. Yazi aklima rahmetli demirelin Turkiye yonetilemez ancak idare edilir sozunu getirdi, Peygamberimizin ``nasilsaniz oyle idare edilirsiniz`` hadisini de....

Veli Özcan
Veli Özcan - 4 yıl Önce

Mümtaz Soysal'ın ruhu şad olsun. Onun da yazılarını büyük bir beğeni ile okurdum . Yıllar önce bir yazısında o da "optimum" sözcüğünün Türkçe karşılığı olmadığını, çünkü optimumu bulamadığımızı anlatmıştı.

hakan sherif
hakan sherif @Veli Özcan - 4 yıl Önce

sanki kendi cok optimumda?

ahmet doğan ışık
ahmet doğan ışık - 4 yıl Önce

çok doğru

Gönül Aydonat
Gönül Aydonat - 4 yıl Önce

Deveye “Neden boynun eğri .”dıye sormuslar “Nerem dogru ki “demis

Mustafa İkiyaka
Mustafa İkiyaka - 4 yıl Önce

Bir tarihte Almanya'da kaldığımız otelden sabah 8.30 da ayrılıp hava alanına gidecektik. Bir gün önceden taksi firmasına bildirdik. Ertesi gün sabah lobide bekliyoruz, ne gelen var ne giden. Biraz telâşlandık. Otelin kapısına çıktık. Biraz ötede park etmiş bir araçtan başka birşey yoktu. Biz kıvranırken baktık ileride park etmiş olan araç yerinden kalkarak tam 8.30 da önümüze geldi.

Ali Özdemir
Ali Özdemir - 4 yıl Önce

Devam...

Sayın Münir'i 1989 yılında, Güneş gazetesinde okumaya başladım.
Yazdıklarının yüzde 90'ı belleğimde diyebilirim.

Son 30 yıldır takip ettiğim 20 kadar yazar/analist/yorumcu var. Bunların içinde EN ÇOK BİLGİ ileten kişi Sayın Münir'dir.

5 yıl Kıbrıs'ta öğretmenlik yaptım. 2008-2013 arası. Son 12 yıldır Kıbrıs medyasından Metin Münir ve Nazım Beratlı dışında ne yazdığını merak ettiğim başka kimse olmadı.

İyi ki varsınız.

@aliozdemir_net


banner608

banner474