banner564

Hayatın amacı nedir?

Büyük salgından önce Yapay Zekâ konusu dünyayı meşgul eden sorunlar listesinin başlarında yer alıyordu.
Yapay Zekâ insan gibi düşünen ve hareket eden makinelere verilen isimdir. Akla robotları getirir ama robotlar Yapay Zekâ’ya sahip olsalar da bu olgunun sadece bir uygulamasıdır. 
Yapay Zekâ konusunda iki ana düşünce var. Bunlardan birincisi Yapay Zekâ’nın ileride insanı aşan muazzam bir akıl birikimine sahip olacağı, insana karşı karşıya olduğu sorunların çözümünde yardımcı olacağıdır. İklim değişikliği, çevrenin bozulması konularında mesela.
Diğer düşünce Yapay Zekâ’nın kontrolden çıkacağı, onu yaratanlardan bağımsız olarak kendini ve zekâsını çoğaltma gücüne erişeceğidir. Bu aşamada artık insana ihtiyacı kalmayacaktır. Dünyanın sorunlarını insan yarattığına göre, onları çözmenin en kestirme yolunun insanları yok etmek olduğunu çarçabuk anlayacaktır. 
 
Ve allahaısmarladık homo sapiens.
Paniğe gerek yok. Hâlen, 
İngilizce adı Artificial Intelligence olan Yapay Zekâ, böyle bir güce sahip olmaktan çok uzaktır.
Bunları birkaç gün önce Financial Times’ta çıkan ve bugüne kadar keşfedilmiş en güçlü Yapay Zekâ makinesini anlatan bir yazı* aklıma getirdi. 
Konu, Yapay Zekâ dünyasında sansasyon yaratan GPT-3 adlı bir makinedir. San Francisco menşeili Open AI şirketi tarafından yapılan ve 175 milyar dil parametresine sahip olan GPT-3, bugüne kadar yaratılan en kapasiteli Yapay Zekâ makinesidir. 
Hâlen kapalı devre çalışan makine bu sahada uzman olan seçilmiş kişilere kullandırılıyor. Onu değerlendirsinler, öneride bulunsunlar diye. 
Her zaman bu gibi durumlarda olduğu gibi, kimisi çok etkilenmiş, kimisi burun kıvırmış. Ama insan zekâsı ile Yapay Zekâ arasındaki aranın kapanmakta olduğu konusunda hemen hemen herkes hemfikir. 
 
İnsanın ise ne kadar zeki olduğu tartışmalı: Yapay Zekâ insanlığı ortadan kaldırmaya kalkışabilir. Bu kalkışma, eğer olacaksa, insanın onu durdurma şansı ortadan kalktıktan sonra meydana gelecek. Bu risk var ve bu denli büyük iken böyle bir yaratık meydana getirmek akıl işi midir?
GPT-3’ü kullanan bir uzman ona “Hayatın amacı nedir?”diye sormuş ve “Kâinattaki güzelliğin miktarını çoğaltmak,” diye bir cevap almış.
Hayatın amacının bu olabileceği hiç aklıma gelmemişti. Bu bağlamda şunu düşünmüştüm: Canlılarla dolu olan bir gezegenin cansız bir gezegenden farkı ondan daha güzel olmasıdır. Bir Dünya’ya, bir de Ay veya Mars’a bakın. Onların yaşamsızlığında ürkütücü bir çirkinlik ve cansızlık var. Ona, dünyada mı ayda mı yaşamak istersin şeklinde bir seçenek sunulsa hemen hemen hiç kimse Ay’ı tercih etmez. Kâinatı yaratan da. Hayat kâinatı güzelleştirmek ve daha ilginç yapmak için var, diye düşünmüştüm.
 
Tabii bu çok insanvari bir düşünce tarzı.
 
Yapay Zekâ idareyi ele geçirdiğinde hayatın amacının kâinattaki güzelliği artırmak fikrini taşımaya devam ederse temel fonksiyonlarından biri Dünya’yı çirkinleştirmek olan insanın varlığını sürdürmesine izin verir mi dersiniz?

YORUM EKLE
YORUMLAR
ruh ikzi
ruh ikzi - 3 yıl Önce

Yapay zekanın amacı, çok güzel. Attila İlhan da uygarlığı şoyle tanımlamıştı: Uygarlık, insanoğlunun doğaya yapabildiği katkılardır. Bu açıdan bakınca , uygarlık diye bir şey aslında yok ortada.

Oya Gökçe
Oya Gökçe @ruh ikzi - 3 yıl Önce

Sanırım bu ilkeye dünyada uyan tek toplum Japonlar!

ali özdemir
ali özdemir - 3 yıl Önce

yapay zeykaya geldik ama bir virüs dünyayı kapatıyor

Vatandas
Vatandas @ali özdemir - 3 yıl Önce

Esasinda bu virusun ortaya cikmasi degil de, ortaya cikmasindan bir sene icinde buna karsi gelistirilen asilar ve teknolojinin bunu yapabilecek kadar gelismis hale gelmesi hayret vericidir . Bunlar cok yeni , cok gelismis teknoljoliler ki yakin bir zamana kadar boyle seyleri hayal bile etmek mumkun degildi.

Gurel ASIK
Gurel ASIK - 3 yıl Önce

Hayat kendisi hep diri olanın eserleri uzerinden bilinc sahibine kendisini tanıttırmak ve sevdirmek suretiyle ebedi irtibat kurdurmak icin yarattıgına verdigi bir ozelliktir sıfattır. Dolayısı ile hayatın gayesi fıtratın neticesi imanı billah ( hayat vereni aklen kalben tasdik ) marifetullah ( onu tanımak) ve muhabbetullah ( onu sevmek ) ve askı sevku likaullah ( ebediyen onunla beraber olma istegi ) dır.

Gurel ASIK
Gurel ASIK @Gurel ASIK - 3 yıl Önce

Bu durum icin ataullah iskender; Allahı bulan neyi kaybetmis onu kaybeden neyi bulmustur demistir.

Gurel ASIK
Gurel ASIK @Gurel ASIK - 3 yıl Önce

Hayatı suistimal edeneler onunla beraber olmak olan ebedi nimetten yoksun kalacaklardır.

Nimet Kuyucu
Nimet Kuyucu - 3 yıl Önce

Komplo teorilerinin penceresinden bakınca,, belki virusu da, yapay zeka salmıştır, kimbilir.

Vatandas
Vatandas @Nimet Kuyucu - 3 yıl Önce

Yapay zekanin eli kolu yok ki virus uretip salsin. Bugunku teknolojiyle bu imkansiz. Belki 50-100 sene sonra hersey otomatize edilmeye baslayinca , belki tamamen otomatik , insan eli degmeden calisbilen laboratuvarlar olursa ve bu laboratuvarlar AI idaresi altinda olursa bu gibi komplo teorileri olabilir ama bugunku teknoloji o kadar gelismis degil. Bu biraz asiri bir komplo teorisi bence.

Yapay zekanin bizi yok edebilmesi bir risk olarak gorunuyor ancak o da belirgin degil. Yani bundan 100 yil sonra hatta 50 yil sonra bile teknolojinin nerede olabilecegini kimse kestiremiyor. Simdiye dek yapilan tahminlerin hemen hemen hepsi yanlis cikmis , ve teknoloji kimsenin tahmin edemeyecegi yonlerde gelismistir.

Su anda gorunen durum insanlarin gittikce yapay zekayla birlesmeye basladigimiz yonundedir. Buyyuk ihtimal bu birlesme onumuzdeki yillarda da surecek gibi gorunuyor.

Ali Doloğlu
Ali Doloğlu - 3 yıl Önce

Yapay zeka konusuyla ilgili bir distopya filmi olan 2018 yapımı Upgrade filmini izlemenizi öneririm.

2014 yapımı Transcendence filmi de bu konuda önerebileceğim bir film. Özellikle yapay zeka - doğa ilişkisi bakımından ilginizi çekebilir.

Vatandas
Vatandas - 3 yıl Önce

Yapay zeka artik buradadir ve durdurulmasi imkansizdir. Siz gelistirmezseniz dusmaniniz bunu gelsitirir ve sizi ezip gecer, o yuzden kimse bunu duruduramaz durdurmak da isteyemez.

Yapay zekaya sahip olan ulkeler cok buyuk bir avantaja sahipler; bugun borsalardaki alisveislerden/ kontroldan (doviz kurlari , ekonomik avantaj ) tutun da savas alaninda hangi askeri oldurecegine karar verebeilen (SIHA lar , robot tanklar vs) yapay zeka uygulamalari vardir. Hatta bir robot tank , bir sure once, yanlislikla kendi askerilerinden birini dusman olarak secmis ve ates etmeye kalkismis ve bu da tarihteki ilk sembolik de olsa, "robotlarin insanlara karsi donmesi / saldirisi" olarak gecmistir.

Bu teknolojinin sagladigi avantaj gittikce artmakta ve hizlanmaktadir ve buna sahip olmayan ulkelerin aradaki farki kapatma sansi gittikce azalmaktadir. Yani bugun yapay zekaya yatirim yapan ulkeler gelecegin super gucleri olacaklar, bu yuzden de gelismis ulkeler bu teknolojiye muthis yatirimlar yapmaktadirlar. Treni kacirmadan bizim de bu yatirimlari yapmamiz cok onemlidir yoksa gelisme hizi o kadar suratli ki bir daha ucunu yakalayamayiz. Ama tabi bizim gundemimizdeki konular malum , malesef. :/

Yapay zeka hizla gelisirken bunun yaninda biyoteknoljiler de hizla gelismekte ve gittikce insan ve makine birbiriyle kaynasmaya baslamakatdir. (Elon Musk in neuralink i buna bir ornek) Yani AI bizi yok edecek mi diye korkmamiz belki gereksizdir cunku insan ve AI birlesmeye dogru gitmektedir. Artik insan beyni de AI nin bir parcasi olmaya basladi. Insan beyniyle komputer arasinda direk baglanti (interface) kurulmaya baslandi ve artik insan ve robot ayrimi gittikce daralamaya basladi.

Kisacasi , AI bizi oldurmeyecek , onun yerine biz AI le birlesecegiz gibi gorunuyor. Insanin Evrimi artik DOGAL SELEKSIYON dan oteye , YAPAY seleksiyon ile devam edecek gibi gorunuyor. Belki de YENI EVRIMIMIZ budur, yani AI insanin en son evrimlesmis seklidir ?

Gurel
Gurel - 3 yıl Önce

Muhtemelen yapay zeka irrasyonel hayat durmeye calisan insanın gereksiz olduguna karar verir. "Onlar için ne gök ağladı ne de yer. Kendilerine aman da verilmedi." Duhan 29

halit çetinkaya
halit çetinkaya - 3 yıl Önce

yine bilmediğim yeni şeyler öğrendim. Zor konular kolaylaştırılmış ve özetlenmiş. harikasınız. eskiler buna sehli mümteni diyorlar


banner471

banner474