banner564

Huşu içinde ömür geçirmek

Bir gün incirin yere değen dallarını kesip kısaltmış, kesilmiş saç gibi ağacın etrafına düşen dalları topluyordum. 
 
Kestiğim dallardan biri yere değmişti. Oturduğu yerde, yoncaların altında, kök çıkarmaya başladığını gördüm. Zamanla ikinci bir incir ağacı olacaktı.
 
İncir bir şekilde yere dokunduğunu, bunun ona yeni bir ağaç doğurma fırsatı verdiğini anlamış, yerle temas eden hücrelerine kök olma komutu vermişti. 
 
Ağaç, dal hücrelerine kök hücresine dönüşme komutunu nasıl vermiş, onların bu komutu uygulamalarını nasıl sağlamıştı? 
 
 
O hücreler bu komutu nasıl almış ve nasıl görev değiştirerek dal hücresi iken kök hücresi olmuşlardı? 
 
 
Yere değen dallarını çoğalmak için kullanan birçok bitki var. Yasemin mesela bunlardan biridir. Çam, değil ama. O sadece kendi tohumlarından ürer. Belki dalları yere değmediği içindir. Belki sadece dalları yere değen bitkiler, incir gibi zıplayarak çoğalır.
 
Aklımda bunlar, dalın köklü kısmını yerden çıkardım ve ucundaki tomurcukla beraber bahçede yeni bir incir ağacına ev sahipliği yapabilecek boş bir yer aradım. İncir ağacından 15-20 metre uzaklıkta bir yer seçtim. Otları ayıkladım, toprağı eşeleyip gömdüm, incirin yeni bir ağaç yaratma planını, planladığı yerde olmasa bile, tamamladım. 
 
 
Yedi sene önce oldu bu. Eğer yerini severse fidan güneş ışığı, su ve karbondioksit yiyerek büyüyecek boy atacak, yaprak verecekti. Birkaç sene sonra meyve vererek beni, kuşları, arıları, karıncaları ve bir sürü başka yaratığı doyuracaktı. 
 
 
Toprağa attığınız bir tohum filizlenince içindeki bazı hücreler kök, bazıları sap olur. Sap uzar ve yaprak vermeye başlar. Yaprağı meydana getiren hücrelerin bazılarının görevi fotosentez, yani güneş ışınlarını gıdaya çevirmek, bazılarının ise teneffüs etmektir. Her hücre ne olacağını bilir.
 
 
Nasıl?
 
 
Bunları düşününce insan neden hayatını doğaya (Buna isteyen Tanrıya da diyebilir) uygun yaşayarak, gönlü ona sevgi ve saygıyla dolu olarak geçirmez diye merak ediyorum.
 
 
İncir insan için nefis bir yaz yemişidir, incir ağacı için binlerce tohum içeren bir kese. İncirlerin olgunlaştığını ilk kuşlar keşfeder. 
 
İncir lezzeti ile insanı ikna ederek onu yetiştirmesini, neslini ilerletmesini garantiledi. Kuşları baştan çıkararak tohumlarının geniş alanlara dağılmasını sağladı. Ağzı ve dili olmayan rüzgâr bu işi bedavaya yapıyor.
 
 
Yerinden kalkıp dolaşması mümkün olmayan bir canlı için fena taktikler değil.
 
 
O fidancık ne yazık ki tutmadı. Neden bilmiyorum. Sanıyorum bahçenin o tarafında toprak sığ ve kireçli. Oralara ektiğim beyaz kayısı da olgunlaştıktan sonra esrarengiz bir biçimde kurumuştu.
 
 
Ama toprak bitkisiz kalmaz. Havayı dolduran, bazıları uçarken gözle görülmeyecek kadar küçük, bazıları bakmadığımız için görmediğimiz sayısız tohum boş bulduğu her yere konup hayatını devam etmeye girişir. Beton tuğlalarının arasında çıkan bu gelincik gibi... 
 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ege’de Bir Sahil Kasabası
Ege’de Bir Sahil Kasabası - 2 yıl Önce

Ege’de Rumlar zeytinliklere incir ağacı diker, meyvesi olgunlaşan incir, zeytin sineğini kendine çeker ve böylece zeytin doğal yollarla korunmuş olurmuş. Sonbaharda, yapraklarını dökmeyen zeytin ağacının yemyeşil görüntüsü arasında yapraklarını döken incirin; sarı, yeşil, kızıla çalan tonları insana, zeytin sineğini çekmek gibi faydalı bir iş yapar ve görsel bir şölen sunar. Yine önceki zamanlarda (ne yazık ki eskiden), incir zamanı, incirin kabukları tek tek elle soyulur, bir el makinesinde çekilir ve çekilen bu karışım odun ateşinde pişer, güneşte kurutulur ve uzun kış geceleri icin doğal bir tatlı olurmuş. Ve ne güzel ki, bu ağacın meyvelerini yememize az kadı. Ne mutlu dalından koparıp yiyebilene...

Serhan dincer
Serhan dincer @Ege’de Bir Sahil Kasabası - 2 yıl Önce

Hangi kaynaga göre engellemez diyorsunuz? Tarim bakanligi engelledigini resmi olarak acikliyor.

Mustafa Yüksel
Mustafa Yüksel @Ege’de Bir Sahil Kasabası - 2 yıl Önce

Bu doğru değil. İncir ağacı zeytin sineğini önlemez!!!

Hasan Nuri
Hasan Nuri - 2 yıl Önce

Hayat ölümden daha kuvvetlidir , Her şey yeniden doğuyor yeniden Canlanıyor !
Hayat denen şey o kadar kuvvetlidir ki onun karşısında durabilecek bir güç yoktur , milyarlarca sene sonra Dünyamıza Hayat veren Güneşimizin bitişine kadar ,

Eylül Eylül
Eylül Eylül - 2 yıl Önce

İncir ağaçları suya ulaşmak için betonu plastiği bile delerek kökleri ilerleyen bir ağaçtır. Genelde harabe yerlerde yetişir, bulunduğu yerde özgür hissedermiş. Demek ki başka alana kökleyince kendini mülteci hissedip, yaşamla bağını koparmış..:)))

Ruh İkizi
Ruh İkizi - 2 yıl Önce

Üstadım, belki uyuma zamanı değildi.
Bir de incir fidanı bir-iki yıl bol su istiyor.
Oluşturduğunuz huzur ortamında sağlıklı günler dilerim.

yasemin oral
yasemin oral - 2 yıl Önce

Bahçemizdeki kiraz ağaçları tek tek kurumaya başlayınca ben de yeni fidanlar ektim ama başarılı olamadım. Şimdi vişne ağaçlarını aşılıyorum. İnternet videolarından yararlanıyorum. Bakalım ne olacak.

Mustafa Yüksel
Mustafa Yüksel @yasemin oral - 2 yıl Önce

Ben de amatörce bu işleri yapıyorum. Vişne kiraza göre daha çabuk tutup hızlı gelişen bir meyve..

Turkish power
Turkish power - 2 yıl Önce

Zamanında yetmez ama evet pesindeyken huşu musu hakgetire idi ama üst üste şerefli mağlubiyetlerin yorgunluğu insan Lara bir ruh dinginliği bir tevazu bir huşu hâli veriyor bir de artık korolasi ihtiyarlik kapıya dayanıp içeri girince geriye muritlerle zikir çekmekten başka bir çare kalmıyor hayırlısı rabbim her kuluna yardımcı olsun

Nick
Nick @Turkish power - 2 yıl Önce

Ekonomi kötü. Troll maaşları kesilince napacan iş bakıyon mu

Povver bot
Povver bot @Turkish power - 2 yıl Önce

Torkis povver is a story-bot. 100 yorum 100tl, her konuya ayni yorum gelsin maas

Sarp Ege
Sarp Ege - 2 yıl Önce

Çocukluğumda büyüklerimiz kiraz, vişne çekirdeklerini bahçemizin ağaç olmayan boş yerlerine atın derlerdi. İnsanların hırsı, nüfusun artması yeşil alanlar süratle çirkin beton yığınlararına döndü. Yeni yapıların işlevselliği bile tartışılır. Yetmiyormuş gibi dere yataklarında bile yapılaşmalara rastlıyoruz. Yeşile hasret kaldık.

Kazım Uluseri
Kazım Uluseri - 2 yıl Önce

????


banner471

banner474