banner564

İki bulmaca

İşte ben. İşte sen. İşte o. 
İşte dünya, işte yıldızlar, işte Samanyolu.
İşte galaksilerle dolup taşan kâinat.
Bir yerde okuduğuma göre, en az iki yüz milyar galaksi var ve bu galaksilerin her biri milyarlarca yıldızla doludur. Yıldızların hemen hemen hepsinin yörüngesinde exoplanet diye bilinen gezegenler var.
Bu güne kadar varlığı kanıtlanan exoplanet adedi 4,197’dir. Ama bu sayı durmadan çoğalıyor çünkü astronomlar neredeyse iki günde bir güneş sisteminin dışında yeni bir gezegen keşfediyor.
Bunların bazıları devasadır ve akıl almaz derecede sıcaktır. Bazıları şişkin bir atmosfere sahiptir, bazıları dünya gibi yıldızların çevresinde değil de yukarıdan aşağıya doğru, kutuplarında dönerler, bazılarının “yılları” bir gün uzunluğundadır. 
Ardı kesilmeyen fırtınaların hüküm sürdüğü, üzerine erimiş demir yağan gezegenler vardır.
Kâinatta dünyalardan bol şey yoktur. Sadece içinde bulunduğumuz galakside hayata uygun 40 milyar civarında gezegen olduğu hesaplanıyor. Bunların içinde sadece bizim dünyamızda hayat olduğunu düşünmek biraz mantıksızdır.
Kâinat ne kadar büyüktür? Bu sualin cevabı yoktur.
Kâinat sonsuz mudur ve bu kâinat var olan tek kâinat mıdır, o da bilinmiyor. 
Ama şunu biliyoruz: 
Evren o kadar büyüktür ki en uzaktaki galaksilerin ışığı, milyarlarca yıldır yolda olmalarına rağmen daha bize ulaşmadı. 
Kâinatta bütün rakamlar aklımızın alamayacağı kadar büyüktür.
Gezegenimizin içinde bulunduğu Samanyolu Galaksisi o kadar geniştir ki ışık hızı ile hareket edilse bile bir ucundan diğer ucuna ancak 100,000 bin yılda ulaşılabilinir.
Çok uzak galaksilerden gelen ışık bize milyarlarca yılda ulaştı – onları şu an oldukları gibi değil milyarlarca yıl önce oldukları gibi görüyoruz.
Daha yakına gelelim. Bize en yakın yıldız olan güneş 93 milyon mil uzaklıktadır. Bu nedenledir ki, dünyamızdan bir milyon kere daha büyük olmasına rağmen onu küçük görüyoruz. 
 
Kâinatın başka köşelerinde başka fizik kuralları geçerli olabilir. 
Sapiens yaratıklar varsa başka dinlere, başka ahlâk kurallarına sahip olmalıdırlar.
Kâinat neden vardır? Neden kâinatta canlılar, insan gibi bu soruları sorabilecek meraka sahip yaratıklar oldu?
Geceleyin yukarıya baktığımızda kâinat insanın önünde bir bulmaca gibi durur. İnsan da bir bulmaca gibi kâinatın önünde duruyor. 
Evren, büyüklüğü kadar çok bilinmezle dolu olduğu için bulmacadır.
İnsanın bulmaca olması ise hem kendini hem de ikincisi bulunmayan dünyayı yaşanmaz hâle getirecek kadar aptal olmasındandır.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ayşe Sayın
Ayşe Sayın - 4 yıl Önce

Metin Münir’in bir köşe yazarı olmasının çok ötesinde büyük bir yazar olduğunun kaç kişi farkında merak ediyorum gerçekten. Türkiye’deki medya ya değerini bilmiyor, ya da biliyor kendilerinden çok üstün olduğunu kıskanıp korkuyorlar, diğer içerikler onun yanında cılız kalacak. Ankara’dan selamlar...

Ayşe Sayın
Ayşe Sayın - 4 yıl Önce

“...kainat insanın önünde bir bulamaca gibi durur.” Tek bu cümle bile onu büyük yazar yapar????

Ruh İkizi
Ruh İkizi - 4 yıl Önce

Evren' de kaç kara delik var bilinmez, ama insanın kara deliğiyle kıyaslanamaz sanırım. Aptalığı da bundandır.

Ayşe
Ayşe - 4 yıl Önce

Acaba oralarda bir yerlerde Kıbrıslı Türk'ler sizin deyiminizle TC'li Türklere husumet duyuyorlar mı? Kaç gündür sormadığım adam kadın kalmadı, artık tanımadıklarıma da soruyorum-kabaca 250-300 kişi olmuştur:1 kişinin bile haberi yok Kıbrıslı Türk'ten hoşlanmadığının! Bir arkadaşım diyor ki 'millet zaten yatkın Ondan Bundan hoşlanmamaya, kafalarına nifak ekme! ' - ne alaka ya? Ben mi ekiyorum??

O.TUNA YAZICIOGLU
O.TUNA YAZICIOGLU - 4 yıl Önce

Ne guzel ne ufuk acici bir makale Metin Bey..Planetimizin; kainat icinde. adeta bir cim yapragi uzerindeki kiragi damlacigi kadar oldugunu unutmasak, hem sahsi olarak daha farkli yasamlar kurgulayacagiz hem de planetimize karsi ust seviyede sorumlu davranacagiz. Ama, homosapiens ! Defolu ve kusurluyuz..Tanri'nin en mukemmel hatasiyiz aslinda

Vatandas
Vatandas - 4 yıl Önce

Vucudumuzdaki her atom her molekul, o kainattaki dev yildizlar icerisinde yaratildi. Biz yildiz tozunun biraraya gelmesiyle ortaya cikmis yaratiklariz.

Insan evrenin kendi kendini algilamasidir.

banner471

banner473