banner564

İlk varlıklı toplum

Ekim 1963’te, Kaliforniya Üniversitesi’nin antropoloji bölümünde doktora öğrencisi olan Richard Borshay Lee Botswana çöllerinin ücra bir bölgesinde bir su kaynağının yakınında kamp kurdu. 
 
Amacı o bölgede 300,000 yıldır avlayarak ve toplayarak yaşayan Ju/’hoansi’lerin son temsilcilerini araştırmaktı. 
 
Ju/’hoansi’ler atalarının geleneksel topraklarında onlar gibi aslanlar, sırtlanlar, oklukirpiler, karıncayiyenler ve bir sürü başka hayvanın arasında avlayarak ve toplayarak yaşıyorlardı. 
 
O zamanlar Ju/’hoansi’ler ve dünyanın başka ücra köşelerinde onlar gibi yaşayanların medeniyet trenini kaçırmış, sürekli açlık ve hastalıkla boğuşan bedbahtlar olduğu düşünülüyordu.  
 
Eskimoların takatten düşen yaşlılarını buzlara terk ettikleri, aç pigme kadınların besleyemeyecekleri için bebeklerini yabani hayvanlara attıklarına dair hikâyeler vardı.
 
On bin yıl önce tarıma ve yerleşik hayata geçinceye kadar dünyadaki bütün insanlar Ju/’hoansi’ler gibi yaşamıştı. O zamanki hayatlar bütün bilim insanlarının sandığı gibi gerçekten açlık sınırında ve “Kısa, kötü ve şiddet dolu” mu idi? 
 
Lee bunu öğrenmek için Bostwana’da her gün Ju/’hoansi’lerin topladıkları ve avladıklarını ölçtü ve önüne geleni soru yağmuruna tuttu. Onları gölge gibi izledi ve dokundukları her lokmayı tarttı. 
 
On sekiz ay sonra not defterlerini toplayıp Amerika’ya döndü. 
 
Bulgularını Nisan 1966’da Şikago’da topladığı Avcı Olarak İnsan Konferansı’nda, aralarında dünyanın önde gelen antropologlarının da bulunduğu bir topluluğa sundu.
 
Antropoloji tarihinin en çok konuşulan konferansı olacak olan bu toplantıda Lee, doğada hayatın kısa, kötü ve şiddet dolu olmaktan çok uzak olduğunu anlattı. 
 
Lee’nin Botswana’daki ayları ülkenin büyük bir kuraklık ve kıtlık yaşadığı bir döneme rast gelmişti. Botswanalı çiftçiler havadan atılan gıda yardımı ile hayatta kalırken Ju/’hoansi’ler böyle bir desteğe ihtiyaç duymamış, yabani gıdalar ve avla kolaylıkla karınlarını doyurmuşlardı. 
 
Lee’nin izlediği her kişi günde 2,140 kalori tüketiyordu ki bu önerilen ölçüden yüzde on fazlaydı. 
 
Bu bağlamda en çok dikkat çekici olan Ju/’hoansi’lerin bu sonuca “çok mütevazı” bir çabayla ulaşmaları idi. 
 
Aktif yetişkinler gıda aramaya haftada on yedi saatten biraz fazla zaman harcıyorlardı. Buna ek olarak haftada yirmi saat yemek hazırlamak, yakacak bulmak, barınak yapmak ve alet tamirat ve yapımı ile geçiyorlardı. Bu, Amerikalıların işte, iş yolunda ve ev işlerinde harcadıkları zamanın yarısından azdı. 
 
Konferansa katılan ve dünyanın başka yerlerindeki ilk kabileleri inceleyen antropologların bulguları Lee’ninki gibiydi: Avcı ve toplayıcılar gıda bulma konusunda olağanüstü rahattılar. İhtiyaçlarını büyük bir kolaylıkla sağlayabiliyorlardı. Ve vakitlerinin çoğunu onlara zevk veren boş zaman faaliyetlerine harcıyorlardı. Hayatları bitmeyen bir yoksunluk ve mücadele olmaktan çok uzaktı. Tersine onlar “İlk Varlıklı Toplum” idiler. 
 
Avlama ve toplama düzeni insana o zamanlar dünyaya hâkim olan iki sistemden, komünizm ve kapitalizmden, daha iyi bir yaşam sunuyordu. Daha huzurlu, daha çekişmesiz, şiddetten uzak ve daha tasasız.
 
Neden terk edilip tarıma ve yerleşik hayata geçildiği ise çözülmemiş bir muamma olmaya devam ediyor.

Devamı perşembe günkü yazımda… 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ali özdemir
Ali özdemir - 3 yıl Önce

Sistem işin içine giriyor siz iki makina ile iş yapıyorsunuz ve geçiniyorsunuz fakat bir zaman sonra biriktirme denilen gelecek kaygısı sizi esir alıyor

Ege’de Bir Sahil Kasabası
Ege’de Bir Sahil Kasabası - 3 yıl Önce

1963 yılında bile avcılık ve toplayıcılık ile yaşamını sürdürenlerin olduğunu bilmiyordum. Az çalışma saati ile, barınma ve yemek ihtiyaçlarını bizden daha iyi karşılayıp, bize göre de kendilerine çok fazla zaman ayırmışlar. Oysa bizler; uzun çalışma saatleri ile ancak barınma ve yeme ihtiyacımızı karşılayabiliyoruz ve had safhada artan kira fiyatları ile barınma ihtiyacını bile karşılayamaz duruma gelmiş durumdayız. Kendine zaman ayırmak mı? Bir işin olduğuna sevin! Perşembe günkü yazınızı merakla bekliyorum.

Hale Erkan
Hale Erkan - 3 yıl Önce

Dizinin 2. bölümünü merakla bekliyorum, bakalım neler olacak.

Şakir
Şakir - 3 yıl Önce

İkinci yazıyı merakla bekliyorum. Her ülkede belli bölgeleri avcı toplayıcılığı seçen insan gruplarına bırakmak düşünülebilir. Bunu siyasi partilere anlatmamız lazım. Özellikle ekonominin kötüye gittiği dönemlerde avcı-toplayıcı bölgelerinin nüfusu artacaktır. Ayrıca evsizlik sorunu sıfırlanacaktır.

Turkish power
Turkish power - 3 yıl Önce

Üstadım iyi güzel de yok avcı toplayici yok ilk tarım toplumu tarıma hayvancılığa geçiş sanayi devrimi vs vs tamam da bu yüzyılda bu teknoloji seviyede çözüm nedir tamam hepimiz dönülmez akşamın ufkundayız da çözüm nedir ölümsüzlük mu

Turkish power
Turkish power @Turkish power - 3 yıl Önce

Üstadım iyi güzel de yok avcı toplayici yok ilk tarım toplumu tarıma hayvancılığa geçiş sanayi devrimi vs vs tamam da bu yüzyılda bu teknoloji seviyede çözüm nedir tamam hepimiz dönülmez akşamın ufkundayız da çözüm nedir ölümsüzlük mu

abuzer gelen
abuzer gelen - 3 yıl Önce

Bütün dünyanın bu nüfusla bu kabileler gibi yaşaması durumunda da aynı kalori tutturulabilir miydi acaba?

Ufuk iyigün
Ufuk iyigün - 3 yıl Önce

İlkel kominal toplum zaten komünist sistemin başlangıç noktası fakat işin içine insanoğlunun ID i katılmadığı için başarılı olamıyor, örnekteki topluluk nüfus yoğunluğu açısından geçimini temin edecek kaynağa sahip oysaki yiyecekler aritmetik artarken nüfus geometrik artıyor.Ozetle dünya kaynakları bunca nüfusu beslemeye yetmiyor.Adil bölüşüm onun için önemli.

Gurel ASIK
Gurel ASIK - 3 yıl Önce

https://youtu.be/GBd2OPAAmYE Insanligi tamahkarlik ve yokluk arasina sikistiran ilk duzenbaz ve devleti bu maksat uzere isletenlerin ilk atasi Sargon the great imparatorluklari ilk kuran adam


banner471

banner473