banner564

Kazık yedinizse üzülmeyin

Mutlu olmanın baba koşullarından biri alacaklı veya borçlu olmamaktır.


Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin birinci sınıfında öğrenci iken Orta Anadolu şehirlerinden birinden gelen bir sınıf arkadaşım benimle ahbaplık kurmaya çalıştı. Sağlığım, özellikle maddi durumumla çok ilgileniyordu. 


Evden para geldiğini öğrendiğinin ertesi günü damlayıp borç istedi. Depozitoyu yatırmazsa sınava giremeyecekmiş, evden gelen para yolda imiş ama gecikiyormuş. İstediği parayı verdim. 


Geriye kalan üç yılı benimle karşılaşmamaya çalışarak geçirdi. Sonradan Maliye Bakanlığı’na girdiğini öğrendim. Hadi ona Ercüment diyelim. Umarım Hazine’yi soyarken yakalanmış ve gençliğini hapiste geçirmiştir. 


Liseden tanıdığım, bir ara yakın olduğumuz biri, işe yeni başladığım yıllarda evime uğrayıp borç para istedi. Evleniyormuş. Mobilya için para lazımmış. Birkaç ay sonra ödeyecekmiş. İstediği parayı verdim. Ne beni düğününe davet etti ne de onu bir daha gördüm.

Hadi ona da Doğu diyelim. Umarım evlendiyse eşi ona çektirmiştir.


Üçüncüsü bir arkadaşım vasıtasıyla tanıdığım ünlümtırak bir aktördü. Hadi ona da Rana diyelim. Bir gün hiç âdeti olmadığı halde Daily News’da bana uğradı. Televizyon alacakmış ama parası yetişmemiş. Acaba ona…?


Tabii kardeş. Benim anlımda enayi yazmıyor mu? Buyur. Ne kadar demiştin?


Paranın el değiştirdiği gün, onu son görüşüm oldu.

***

Babam küçük maaşlı bir memurdu. Yeni Cami’deki evimizi ben ilkokulda iken bankadan borç alarak satın aldı. Her ay maaşından taksidi kesiliyordu. Borcun bitmiyor oluşu evimizin sohbet gündeminden düşmeyen konularından biri idi.


Ankara’da gazeteciliğe başlayıp biraz para kazanınca Lefkoşa’ya gidişlerimden birinde ihtiyarı kurtarmaya karar verdim. Banka müdürüne uğrayıp borcunun bakiyesini çıkarmasını istedim. Yarın gelip ödeyeceğim, dedim. 


“Ne lüzum var,” dedi mürekkep faizli borçlara bayılan müdür. “Ne güzel her ay tıkır tıkır ödüyordu.”


Ertesi gün para hazır edilince çekip banka müdürüne gittim. Zarfın içindeki parayı çıkardı ve dikkatle iki defa saydı. 


“Eksik,” dedi. 


“Olamaz,” dedim. “Dün söylediğiniz miktarı getirdim.” 


“O dündü,” dedi. “Dünden bugüne bir günlük faiz eklememiz lazım.“


Vay guzzum vay, dedim içimden. Bir günlük faiz ha! 


Ödedim ve eve gittim. “Bankaya olan borcunu kapattım,” dedim babama. Yüzüne şaşkınlıkla tebessümün karıştığı acayip bir ifade geldi. Ama bir kelime bile etmedi. Küçükken bana karşı o kadar zalim idi ki herhalde benden böyle bir davranış beklemiyordu.


Ben de kendimden böyle bir davranış beklemiyordum. Hâlâ neden yaptığımı anlamış değilim. Belki “iyilik yaparak öç” falan peşindeydim. 

***

Neyse. Arkada kaldı. 


Hikâyemden çıkan ders şudur:


Eğer kazık yediyseniz üzülmeyin: Öğrendiniz veya öğrenmeye başladınız.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Beyhan Alkan
Beyhan Alkan - 1 yıl Önce

Babam bir arkadaşımla yaşadığım borç alacak durumundan sonra, "Oğlum yaşadığın müddetçe bu ikilemde kalacaksın "Borç verip mi darılacaksın vermeden mi ?" Bunun kararı sana kalmış demişti.

Rauf İskeleli
Rauf İskeleli - 1 yıl Önce

Para turnusol kağıdı gibi. Dokundurduğunuz insanın rengini belli ediyor. "400 liralık", "1000 liralık", "2000 liralık" adamlar var.

Ruh İkizi
Ruh İkizi - 1 yıl Önce

Babanıza ‘zalim’ demenize üzüldüm. O zamanlarda herkes öyle idi sanırım. Kıt kanaat geçinen bir aile oldunuz belli.
Bir öğretmen arkadaşım vardı, şöyle derdi:
“Rahat etmek için, bir borç isteyen vermeyeceksin. İki, akrabaların zengin olacak.”
Hele düğün için borç isteyen...Hayli komik!
Teşekkürler.
Gençler sizi takip ediyorlar mı bilmiyorum.
Etmiyorlarsa çok şey kaybediyorlar.

Ahmet Ö.
Ahmet Ö. - 1 yıl Önce

İhtiyarı kurtarmaya karar vermek...
Kıbrıs’ı kurtarmak için mücahit olmak...
En güzel yanlarınız bunlar.

Eylül Eylül
Eylül Eylül - 1 yıl Önce

Hemen hemen hepimizin para yüzünden bir kaç arkadaşını kaybettiği olmuştur. “Borçlu alacaklısını hiç sevmez” bu altın kuralı iki defa da ben deneyimledim. Yine de insanız; zaman zaman üzülüp belkide diyerek ufak yardımlar yapıyorum. Ama iyiliğin gözü kördür derler ya.. Emeğinize sağlık…

Ahmet
Ahmet - 1 yıl Önce

Bir de yüzsüzler var. Borç alıp üzerine yatan, veremedim kusura bakma vereceğim filan demeden sizinle hiçbir şey olmamış gibi görüşmeye devam edenler.

Mustafa Yüksel
Mustafa Yüksel - 1 yıl Önce

Sene 81, bir Amerikalıyla aynı evi paylaşıyorduk. Biraz borç vermiştim. Unutmuş görünüyordu. İsteyince hatırlamadı. ‘Creditors have better memory than debtors’ deyince yüzü mos mor olmuştu, hiç unutmam.

Faruk Ercan
Faruk Ercan - 1 yıl Önce

Esas kazığı bankacı ve tefeciler atar. Teşekkürler MM.


banner471

banner474