banner564

Kendini tatilde sanan adam

“Biz şimdi şimdi tatilde miyiz?” diye soruyorum Espasito’ya.
 
 
“Hayır,” diyor. “Bir tatil kasabasındayız ama tatilde değiliz.”
 
 
“Ben kendimi tatilde sanıyordum.”
 
 
“Burası bir tatil evine mi benziyor?” diye soruyor.
 
 
Alt katta oturuyoruz. Televizyon var, koltuklar var, çalışma masası var, ocaklı fırın var, bulaşık makinesi ile mutfak bankosu var, tuvalet var, biri balkona, diğeri bahçeye açılan iki kapı var. Üst katta bir yatak odasında olan şeylerle birlikte bir yatak odası ve banyo var. O ve ben hariç hemen hemen her şey IKEA’dan.
 
 
“Burası bir tatil evi de olabilir olmayabilir de,” diyorum.
 
 
“Burası bir tatil evi değil,” diyor o. “Burası benim oturduğum ev. Sen de burada benimle oturuyorsun.”
 
 
“Belki ben tatildeyim de sen değilsin,” diyorum.
 
 
“Ben tatilde değilsem sen de değilsin,” diyor.
 
 
“Neredeyiz o zaman?”
 
 
“Bir aradayız,” diyor.
 
 
Hıh!
 
 
O uzun oturuyor, bana doğru, ben ise bir süre oturduktan sonra insanın poposunu ağrıtan bir koltukta oturuyorum. Bana göre konu kapanmadı ama ona göre kapanmış olmalı ki gözlerini yumuyor ve uykuya dalıyor.
 
 
***
 
 
Karşıda, dağın sarplığını kaybettiği yerde, bir zamanlar yan yana üç köy vardı. Şimdi üç köy ve deniz kıyısına kadar inen ve becerebilse denize de yürüyecek bir tatil kasabası var, ama bunu size buraları bilen birisi söylemiş ise bilebilirsiniz – köylerle kasaba birleşti ve yekpâre bir yerleşim yeri meydana getirdi. Önce taşradakiler şehirlere akın edip oraları cehenneme çevirmişti, şimdi şehirliler sahillere akın edip oralarını cehenneme çeviriyorlar. Dişe diş.
 
 
Osmanlı, Anadolu’yu geliştirmek için ter dökmedi. Cumhuriyet ise binlerce yıldır Anadolu’da yaşayan azınlıkları yok ederek oradaki gelişmiş ender yerleri ortadan kaldırdı. Ankara’nın baskısı 1950’lerde gevşemeye başlayınca doğdukları yerde doğru dürüst bir yaşam kurma olanağına sahip olmayan insanlar yollara düştü. Onların torunları da sahillere üşüştü.
 
 
 
 
Almanya’ya gittiğim yıllarda, dünyaca meşhur birçok Alman şirketinin, bizde gerilik ve yoksullukla eş anlamlı sayılan küçük kasabalarda olduğunu görmüştüm. 
 
 
Bu şirketlerden biri dünyanın önde gelen ticari ve endüstriyel tartı aletleri üreticisi Bizerba idi. 1866’da kurulan Bizerba bugün bile nüfusu 34,000 civarında olan Baden-Württemberg bölgesindeki Balingen’dedir. Bosch ise aynı bölgede daha küçük bir yerde, nüfusu 19,000 olan Gerlingen’de.
 
Anadolu’da insanları doğdukları yerde tutacak böyle şirketler hiç olmadı.
 
 
***
 
 
“Bugün Pazar değil mi?” diye soruyorum Espasito’ya. “Ne kadar çabuk geçti günler. Yarın dönüyorum.”
 
 
“Bir de bana sor,” diye karşılık veriyor kahkahayla.
 
 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Trakya’dan
Trakya’dan - 2 yıl Önce

Yazılarınızı biriktirip topluca okuyorum, bana terapi etkisi yapıyor, teşekkür ederim ????

Sarp Ege
Sarp Ege - 2 yıl Önce

Güzel bir tatil yazısı olmuş. Güney Ege'den herkese mutlu ve sağlıklı hafta sonları dileği ile.

Beyhan Alkan
Beyhan Alkan - 2 yıl Önce

Yaşam deneyimimiz çok değişik etkiler altında birikir,aileden,yakın çevreden ve işimizden,deneyimimizin birimindeki etkileri kendi akıl süzgecimizden damıtılarak bir düşünce ve davranış biçimine dönüşür.
Önemli yerlerdeki çoğu insanların yanına ulaştığımızda onların insanca yanlarıyla karşılaşınca " insan yanı" bizleri şaşkınlığa uğratabilir,halbuki bizim için vazgeçilmez pozisyonda bulunsalar bile.
Bu gün, yazsada okusak dediğimiz Metin Münir'e Espasito'nun " birde bana sor" diyerek "insanca yanlarını" sıcak esprileri ile ifade etmesi çok hoşuma gitti.
"Muhabbet insana insan olana" diyen bir başka ustayı da anmadan olmaz dedim kendi kendime.

Ruh ikizi
Ruh ikizi - 2 yıl Önce

Yanlış kentleşme, medeniyeti yanlış anlanın sonuçlarını acı bir şekilde görüyoruz.
“..becerebilen denize de yürüyecek…” ifadesi harika oturmuş. Teşekkürler Üstat.

Ahmet
Ahmet - 2 yıl Önce

Bakın bugün istanbulda daha yeni toplu konut müjdesi verildi. Neymiş, böylece ev fiyatları düşecekmiş. İstanbul adeta beton oldu. Yahu bir plan yap, anadoluda geri kalmış şehirlerde kentsel dönüşüm yap, düzenli bir şehir olsun, tramvayıyla alt yapısıyla. Sanayi, bilişim ne varsa kur devlet olarak. İnsanlar gelsin, çalışsın. Merak etme, sonra özelleştirirsin. Bu iş bu kadar zor mu anlamıyorum.

Kerim
Kerim - 2 yıl Önce

Umarım tatil size iyi gelmiştir.

uğur sezgin
uğur sezgin - 2 yıl Önce

2019daki kampanyaya girmişler ve para ödemeye başlamışlar, üç yıl olmuş,daha çivi çakılmamış.Ne güzel değilmi?

Tarık
Tarık - 2 yıl Önce

Teşekkürler


banner471

banner474