banner564

Kıb-Tek bir hakarettir

Kıb-Tek soytarılığına artık son verilmelidir.

Sözde devlet şirketi bu karanlık kurumun tek işi olan topluma elektrik sağlama görevini yerine getirmesinin mümkün olmadığını artık anlamamak için aptal veya hırsız olmak gerekir.


Kıb-Tek neredeyse yarım yüzyıldır toplumu bir elektrik kesintisinden diğerine sürükledi. 


Kurumun üretim tesisleri ilkeldir. Ürettiği elektrik pahalıdır ve pistir. Elektrik kesintileri konusunda rekortmendir. İleriye dönük hiçbir projesi yoktur. Kamu kuruluşu olmasına rağmen bilançosu gizlenmektedir. Hangi şirketlerden kaç paraya yakıt tedarik ettiği de karanlıktadır.


Son birkaç gündür süren kontrolsüz elektrik kesintileri istisnai değil tipiktir.


Bu şirket kurulduğundan beri rant yaratıp bölüşmek üzerine bir çalışma esasını benimsemiştir. Bundan çıkar sağlayan politikacılar ve adada ne olup bittiğini en küçük ayrıntısına kadar bilen Türkiye de bu soyguna göz yummuştur. 


Kıb-Tek’in bundan sonra düzelmesi mümkün değildir.


Bir tek çıkış yolu vardır: Kıb-Tek en erken zamanda özelleştirilmelidir. Kimsenin gözyaşına bakmadan.


Kıb-Tek’teki Sendika da suçludur, çünkü dönen dolaplardan haberdar olduğu hâlde kılını kıpırdatmamıştır. 


Kıb-Tek ilk aşamada üretim, iletim ve dağıtım ile tedarik olarak üçe bölünmelidir. Hükûmet “2022 Yılı İktisadi ve Mali İş Birliği Protokolü” ile bunu zaten Ankara’ya taahhüt etmiştir.  


Devlet bu fonksiyonlardan hangisini elinde tutacağına karar vermeli, gerisini satmalıdır. Adada başka yerden elektrik satın alması mümkün olmayan “tutsak” bir tüketici kitlesi olduğu için Türkiye’de faal birçok elektrik şirketi Kıb-Tek ile ilgilenecektir.


KKTC’deki politikacıların ne dürüstlüğüne ne de iş bilirliğine güvenmek mümkündür. Ankara ipini nereye çekerse o yöne giden hükûmete de. 


Bu nedenle özelleştirme işinin doğru dürüst yapılacağına inanmak kolay değildir. 


Örneğin özelleştirmeden sonra elektrik fiyatlarının Türkiye ortalamasının üzerinde olmayacağı garantisi alınabilecek mi?  Üretim tesislerinin belirli bir süre içinde doğalgaza döndürülmesi taahhüdü alınabilecek mi? 


Bu devrede sendikalar, meslek kuruluşları ve muhalefet partilerine görev düşecektir. Ama bu görevi yerine getirebilecekler mi?


Yoksa Kıbrıslı Türkler özelleştirme derken tavadan ateşe mi düşecek?


 KKTC başarısız bir girişimdir. 


Kıbrıslı Türkler kendilerini yönetmekten acizdiler. Kıb-Tek bunun en büyük kanıtıdır.


Kıb-Tek bir hakarettir: Politikacıların Kıbrıslı Türklere hakareti.
 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Hasan Nuri
Hasan Nuri - 2 yıl Önce

Sayın Münir, KKTC nin başarısız bir girişim olması zaten KTHY batırılması ile yıllar önce kanıtlanmıştır ! Bugün batırdığımiz Kıb-Tek zincirin halkalarından biridir , batırılacak olan birçok kurum ve kuruluşumuz maalesef sırada bekliyor, Başarısız KKTC nin bu gün geldiği noktada Var mı daha iyi olacağız diyebilen bir İnsanımız !!!

Lokumcu
Lokumcu - 2 yıl Önce

Canlılarda ölüme giden yolda süreç eksponansiyel ilerler. Sorunlarınız katlanarak arttığı için bir anda sistem çöker.

Bu gibi yapılarda da dışarıdan destek gelmezse bu gerçekleşir. Türkiye'de yeni gelecek olan iktidarın kktc'ye 5 kuruş vermemesi, tabiri caizse hastalıklı dalların kesilip, yeni filizlerin büyümesi teşvik edilmelidir.

Ege’de Bir Sahil Kasabası
Ege’de Bir Sahil Kasabası - 2 yıl Önce

Sn.Münir, özelleştirme süreçlerinde şu cümleleri de okuyoruz: şeffaf ve rekabete dayalı olmayan, kapalı kapılar ardında davet usulü ile yapılan, 3 liralık bir ürünü 10 liraya mâl eden, kamu kaynaklarını kötüye kullanarak halkı zarara sokacak şekilde yapılan... diye devam eden... Tanrı Kıbrıslı Türkleri korusun!

Slih
Slih - 2 yıl Önce

Savcılar harekete geçsin o zaman.

Turkish power
Turkish power - 2 yıl Önce

Sayın üstadım söylediklerinizin her kelimesi çok değerli. Sizin gibi gerçek mücahitler kolay yetişmiyor. Değerinizi bilmemiz gerekiyor. Sevgiler, saygılar.

Kadir
Kadir - 2 yıl Önce

Üstat yine bombalamış.

Hadi
Hadi - 2 yıl Önce

Kuzeyin ve güneyin birleşmesinin hayırlı sonuçlarından biri de bu gibi saçmalıkların son bulacağı gerçeğidir.

Öz
Öz - 2 yıl Önce

Kıb-tek satılsın! Türkiye’de de böyle başlamıştı. Devletin Sümerbanka ihtiyacı yok satılsın. Çimento fabrikalarına, şeker fabrikaların, tütün, içki fabrikalarına, et balık kurumuna da ihtiyaç yok. PTT ye de. Satın gitsin.Emlak bankası, Şeker bankası, Denizcilik bankası, Etibank, Sümerbank. Atatürkün dişten tırnaktan artırıp da yarattığı ne varsa, ölü eşek fiyatına satıldı. Türk Telekom satıldı, Haririye bankamızdan alması için bırç para da verildi. Adam borcu ödemek bir yana, telekomun bakır tellerini de satıp tüydü. Devlet o vaziyette geri almak zorunda kaldı. Bankalar karanlık şirketlere peşkeş çekildi. Alanlar kıymetli arazilerini ele geçirdiler. Fabrikalar, limanlar için de durum farksız olmadı.
Şimdi de gözler KKTC de Kıb-tek özelleştirilsin. Türkiyede elektrik de özelleştirildi. Ne oldu? Daha iyi bir hizmet mi veriliyor? Daha iyi bir malzeme mi kullanılıyor? Yapılan belli. Taşeron ve az sayıda işçi, kalitesiz malzeme, kötü hizmet.
Özelleştirme olabilir. Ama demokrasinin, insan haklarının, kişi hak ve özgürlüklerinin eksiksiz uygulanan ülkelerde, açıklık, şeffaflık ve hesap verebilirliğin, yargı bağımsızlığının anayasanın temel taşı olan ülkelerde olabilir. Yoksa atama ile başa getirilmiş, icazetli demokrasilerde özelleştirme demek, daha fazla yolsuzluk ve suistimal demektir.


banner608

banner473