banner564

Kıbrıs’ta iki ayrı devlet neden hayaldir?

Avrupa Birliği yarın Türkiye’ye “Hadi gel kardeş, inattan vazgeçtik, seni üye yapıyoruz,” dese Erdoğan akşam olmadan Brüksel’dedir.
 Ama aynı Erdoğan Kıbrıslı Türklerin AB’ye giden yolunu kapattı. Ve onları, eğer siyasi yelpaze coğrafya olsa çölleri temsil edecek olan aşırı milliyetçilerin ve dincilerin eline teslim etti. 
Türkiye’nin son Kıbrıs zirvesinde masaya koyduğu önerilerin dünyaya (ve Kıbrıslılara) verdiği mesaj şudur: 
“Ben artık Kıbrıs sorununu görüşmeler yoluyla çözmekten vazgeçtim. Bu nedenle masaya kabul edilmeyeceğini bildiğim önerilerle geldim. Adanın elimde tuttuğum yüzde 37’si için başka planlarım var. Oradaki Kıbrıs Türk toplumunu azınlığa düşüreceğim, Türkiye kökenlilerle bana sadık bir çoğunluk oluşturacağım, KKTC’yi, başta bağımsız yargıyı bağımlı yaparak, TC’ye benzeteceğim ve ilk fırsatta ilhak edeceğim.”
Türkiye’nin Cenevre’de masaya koyduğu “iki ayrı devlet” önerisinin kabul edilmeyeceği kesindi. 
Türk tarafı demiyorum da Türkiye diyorum çünkü artık Kıbrıslı Türkler otonom siyasi bir iradeye sahip değildirler.  
Adadaki muazzam gücünü kullanarak cumhurbaşkanını, başbakanı Türkiye seçtirdi. Bunlar da bütün kabine üyeleri ve üst düzey bürokratlar da Ankara’nın emrindedirler. 
 Muhalefet partileri de eşit derecede sindirilmiştir.
İki ayrı devleti başta Rumlar kabul etmez çünkü bu adayı kendileri ile Türkiye arasında bölüşmek olur. 
Birleşmiş Milletler (BM) de kabul etmez.   
Sebebi çok açıktır.
KKTC’yi tanımanın uluslararası arenada anlamı şudur: Bağımsız bir devletten savaşla bir parça kopartıp orada yaşayan azınlığa devlet kurdurmak mubahtır.
O zaman Rusya’nın Kırım’a, İsrail’in Filistin topraklarına, Ermenistan’ın Azerbaycan’ın bir bölümüne el koymasına laf edilemez. 
KKTC’nin bugüne kadar hiçbir devlet tarafından tanınmamasının arkasındaki basit gerçek budur. Bütün ülkeler, zor kullanılarak azınlıklara devlet kurdurulmasını teşvik edecek bir teamül yaratılmasına karşıdır.
Kendimizi kandırmaktan vazgeçelim: Bizim için bir barış ve kurtuluş harekâtı olan 1974 müdahalesi dünyanın geri kalan kısmı için bağımsız bir devletin bir bölümüne zorla el konulmasıdır.
Bunu iki devlet önerisini hazırlayan dâhiler benden daha iyi biliyorlar. Ama bile bile önerilerini sundular: amaçları yeni bir müzakere zemini hazırlamak değil, müzakere olgusunu bertaraf etmekti. Ve malum mekanizmaları harekete geçirerek kabahati Rumların üstüne yıkmaktı.
Sonuç; Kıbrıslı Türklerin çözümsüzlüğe, müflis KKTC’ye mahkûm olmaları, dünyadan kopuk bir çıkmaz sokakta yaşamlarını sürdürmeleridir.
Bundan sonraki seçimlerde – ki tarihi Ankara’da tayin edilecektir –
Türkiye, Ulusal Birlik Partisi ile Türkiyelilerin kurduğu Yeniden Doğuş Partisi’ne seçim kazandıracak, bunlar da Türkiye Kıbrıs için ne öngörüyorsa onları yapmaya girişeceklerdir.
Türkiye’yi suçluyor gibi görünüyor olabilirim, ama gerçek suçlunun Kıbrıslı Türkler olduğunu çok iyi biliyorum. Yok olmak üzere iken önlerine çıkan fırsatı nimet bilemediler. Kendilerini yönetme becerisini gösteremediler. Dünyadan kopuk bencil, cahil, çağ dışı, talanla zenginleşen bir insan grubu hâline geldiler. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ali özdemir
Ali özdemir - 3 yıl Önce

Gelenleri kendinize değil siz onlara benzediniz adada vasatlar kaldı Gençler umudunu İngiltere dearıyır

Öz
Öz - 3 yıl Önce

“Sınırları belli bir toprak parçası üzerinde teşkilatlanmış, bağımsız bir hükümete sahip olan toplum temsilcisidir. O, toplumu idare eder; iç ve dış tehlikelere karşı güvenliği sağlar, hukuki niteliği ilgili kanunlar koyar, onları uygular, yasaklar ve emirler çıkarır. Böylelikle sosyal düzeni sağlar. Öteki devletlere karşı toplumu temsil eder. Devlet, egemen ve etkili bir iktidar demektir. Ama aynı zamanda meşru bir iktidardır. Kurumlara dayanan ve müesseseleşen iktidar hukuk iktidarıdır.
1- Sınırları belli değil. Ateşkes anlaşması ile yeşilhat çizilmiştir.
2- bağımsız bir hükumete sahip değil.Cumhurbaşkanı ve Başbakanı atanmıştır.
3-Sosyal düzeni sağlayan asker ve kolluk güçleri başka ülke tarafından atanır.
4-BM ce tanınmadığı için vatandaşları,başka ülkelerce başka kimliklerle tanınır.
5- Egemen değil hukukunun aldığı karalar emirle değiştirmeye zorlanır.
6- Halkı taşımayla oluşturulmuştur.

mustafa yüksel
mustafa yüksel @Öz - 3 yıl Önce

başka ülke tarafından atanırmış. neresiymiş o başka ülke?

Hasan Nuri
Hasan Nuri - 3 yıl Önce

1949 yılında İsrail Devletini resmen Tanıyan ilk Müslüman ülke Anavatan Türkiye’dir,

Mete Hür
Mete Hür - 3 yıl Önce

İsrail’in 1947’de yaptığı zor kullanarak azınlığa devlet kurdurmak değil midir? En başta ABD hangi batı ülkesi buna karşı çıktı? Üstadım uluslararası politika hele reel politika yazmak ciddi bir uğraştır. Yasaları güçlü olanlar belirler ya da varolan yasaları kendi çıkarları doğrultusunda manipule eder. Hukukun üstünlüğünden ziyade üstünlerin hukuku var günümüz dünyasında.

Turkish power
Turkish power - 3 yıl Önce

Mert dayanır namert kaçar zaten kaçıp gidenden vatana millete hayır gelmez güle gule

Turkish power
Turkish power @Turkish power - 3 yıl Önce

Sayın Münir yerden göğe kadar haklı, saygılar sevgiler.

Mete
Mete @Turkish power - 3 yıl Önce

Hassiktir

Sarp Ege
Sarp Ege - 3 yıl Önce

Üstadın Kıbrıs'ın geleceği konusundaki görüşlerinin tatbikatta uygulanması sıfır. Malisef konuya hala at gözlüğü ile bakılıyor. Federal yapı olsa Kıbrıs anında bir Filistin , Gazze olur. Az mı acılar çekildi. Zamanında TR 'de az mi Ya taksim ya ölüm mitingleri yapıldı. 3 aşağı 5 yukarı anlaşılıp, AB çatısı altında 2 bağımsız devlet.

mustafa yüksel
mustafa yüksel - 3 yıl Önce

İlhak hiç de fena bir şey değil. Mümkünse olmalı.

Hasan Nuri
Hasan Nuri - 3 yıl Önce

KKTC yi Dünyaya ilan ettiğimiz gün
BM Guvenlik Konseyi ve Beş Daimi üye ( Beş Büyükler) KKTC nin Tanınmama kararı Almışlardır, o günlerde KKTC yi Tanımaya hazırlanan sadece iki ülke olmuştur Birisi Pakistan ve bir de Umman (Oman ) olmuştu
BM Daimi üyesi ABD nin Pakistan’ı ciddi uyarısı ile Pakistan bu Kararından vazgeçmiştir, ayrıca BM Daimi üyesi İngiltere Umman’daki İngiliz yüksek Komiserliyince Umman Sultan’ının uyarılmasından sonra bu karar geri çekilmiştir
40 yıla yakındır KKTC yi Dünyada hiçbir ülke ( Türkiye hariç ) Tanımaya kalkmamıştır , Birleşmiş Milletlerce BM üyesi Kıbrıs Cumhuriyetinde ikinci bir Cumhuriyet kurulamayacağı Halen geçerlidir ,


banner608

banner473