banner564

Kâinattaki tek ağustos böceği

Bir arkadaşımın deniz kenarındaki otelinde iki gün geçirdikten sonra eve döndüğümde salondaki halılardan birinin kenarında arka üstü yatan bir ağustos böceği gördüm. 


Ben yokken banyonun açık penceresinden eve girip çıkışı bulamamış olmalıydı. Salonun kapıları kapalıydı, pencerelerinde ise sineklikler var. 


Ağustosböceği canlıydı ama uçup kaçacak kadar değil. Çevresinde bir karınca kalabalığı vardı. Minik karıncalar,  ağustosböceğini canlı canlı yiyorlardı. Onu kaldırdım ve banyo penceresinin eşiğine bıraktım.


Birkaç saat sonra baktığımda yoktu. Umarım rüzgâr onu yere düşürmedi de açık hava kendine getirdi, bahçede öterek eş çağıran diğerlerinin arasına katıldı.

Doğanın kuralları var. İnsafı yok. İsterseniz doğa yerine Tanrı diyebilirsiniz: “Tanrı’nın kuralları var ama insafı yoktur.”  Bu dünyada, hiç olmazsa. 


Ağustos böcekleri ne güzel ne çirkin olan ötüşleriyle sessizliği zımparalamaya hava aydınlanırken başlar, karanlık basıncaya kadar durmaz. Öten erkektir, dişi çağırmak için söyler şarkısını. O kadar yüksek perdeden öter ki kendi sesinden sağır olmamak için kulaklarını kapatır.


Sesleri bütün yaz devam eder ama öten hep aynı böcekler değildir. Ağustos böceklerinin ömrü kısadır. Topraktan çıktıktan birkaç hafta sonra ölürler. 


Çiftleştikten sonra dişi böcek yumurtalarını ağaç kabuklarına bırakır. Altı ila on haftanın ardından yumurtadan çıkan yavru, nimfa, kendini yere atar ve yeraltında bir yuva yapar. Yuvanın derinliği 2 buçuk metreyi bulabilir. Nimfa orada ağaç köklerini emerek büyür. Olgunlaştığında bir çıkış tüneli kazarak yeryüzüne çıkar. Onu saran dış kabuktan sıyrılır. 

Çıktıkları baston ucu ile açılmış gibi düzgün delikleri ve arkada bıraktıkları dış kabukları bahçenin birçok yerinde görürüm. Yazın nişaneleridirler. 


Ağustos böceklerinin toprağın üstündeki yaşamı kısadır ama yeraltında, cinsine göre iki ile beş yıl arasında yaşayabilirler.


Kuzey Amerika’da güneşe çıkmadan önce 17 yıl yeraltında yaşayan bir cins var.


Ağustos böceklerinin topraktan çıkma zamanı birçok yaratık için ziyafet zamanıdır. 


Kabuğundan çıktıktan sonra ıslak olan ve henüz uçamayan ağustos böceği, kanatları kuruyuncaya kadar düşmanlarına karşı korumasızdır.


*

James Webb uzay teleskopunun dünyaya yolladığı görüntülerden biri (fotoğrafta) kâinatın 14.1 milyar yıl önceki hâlini gösteriyor. O zamanlar kâinat yeni idi, yaşı bir milyar yıl kadardı. Resimde milyarlarca yıldız ihtiva eden sayısız galaksi var. NASA, parmağınızın ucunda duran bir kum tanesi ne kadar büyükse bu resimdeki galaksi kümesi de kâinatta o kadar yer tutmaktadır, diyor. 


Kâinatın anlama, hatta tahayyül kapasitemizi aşan büyüklüğe sahip olduğunu hatırlatıyor. 


Ama anlaşılması kolay olan bir ayırıcı niteliği var:


Sonsuzlukta içinde hayat barındıran tek gezegen bizimki olabilir. Bu nedenle ünik olan sadece dünyamız değildir: Ağustos böceği dahil dünyamızdaki bütün canlılar kâinatta tektir.


Düşünmeye değer.   

YORUM EKLE
YORUMLAR
Özkan Kılınç / İstanbul
Özkan Kılınç / İstanbul - 2 yıl Önce

Bu harika yazılar için teşekkürler

hakan görür
hakan görür - 2 yıl Önce

Hocam harikasınız bilmediğimiz nice şeyleri sayenizde öğreniyoruz. Farklı bakış açıları da cabası

Ali Veli
Ali Veli - 2 yıl Önce

Izninizle kucuk bir duzeltme yapabilirmiyim? O fotograftaki galaksiler bildigim kadariyla 14,1 degil 13 milyar isik yili uzakliktaki galaksilerdir.

Evrenin toplam yasi 13,8 milyardir, yani ondan oncesini (yani 13,8 milyar yildan otesini) goremiyoruz. Yani gozlemlenebilir evren (visible universe) 13,8 milyardan oteye gidemiyor cunku oradan gelecek isigin bize ulasmasi icin yeterince zaman henuz gecmemistir.

Ama sonucta 13 veya 14,1 milyar yil olsun bu rakamlari beynimizin algilamasi mumkun degil. Evren hayal edemeycegimiz kadar buyuk ve bu teleskopla o kadar eskiye bakabilmemiz bir mucize.

Bu guzel yazilariniz icin cok tesekkurler.

Hasan Nuri
Hasan Nuri - 2 yıl Önce

Ağustos Böcekleri 2 buçuk metre Toprak altından çıkarak Hayatla buluşur ,,,,
Hayatını kaybeden İnsan 2 buçuk metre altında Toprakla buluşur ,
Tabiatın kanunu ne kadar dengeli imiş !

Ahmet Ö.
Ahmet Ö. - 2 yıl Önce

Ağustos böcekleri en güzel Elazığ-Malatya arasındaki kayısı bahçelerinin arasından geçerken dinlenir. Sesleri arabanın kapalı pencerelerine rağmen çok kuvvetli işitilir. Hele camları açarsanız kulakları sağır eden bir musiki gibidir.

Dilek Müldür
Dilek Müldür - 2 yıl Önce

Sizi geç tanıdım.. İyiki tanidim..Kaleminize sağlık..

cosar coskun
cosar coskun - 2 yıl Önce

başarı izafi bir açıklama olsa da başarılı olmanın tek prensimi var. “Tanrı’nın kuralları var ama insafı yoktur.” kural sahibi olmak.ilke sahibi olmak gerisi sürüden başka bir şey değildir.

Turkish power
Turkish power - 2 yıl Önce

Ağustos böceği deyince KKTC nin halı aklıma geliyor hani saz çaldın 50yil sonra da yetmez ama evet/federasyon/palikarya İngiltere ab gel bizi TC işgalinden kurtar mavralari hayali eski tüfek özeleştiri den bihaber eskinin sosyalist şimdinin soroscu alman vakifci tayfalari çağıralım davulcu zurnaciyi köy harmanyerine muhtar ve ihtiyar heyeti olarak oynayalım biraz

Palikarya, soroscu, yetmez ama evetci, ocakbasi
Palikarya, soroscu, yetmez ama evetci, ocakbasi @Turkish power - 2 yıl Önce

Varsayalim AB kotu niyetli ve Turkiye ile kibris turkunum arasini bozmak istiyor.

Sizin gibi insanlar tam olarak ortak kokenden gelen insanlarin birbirine karsi onyargili olmasina neden oluyor. Ve belki bu yuzden aslinda siz bir ingiliz usagi ve soroscusunuz torkis pavdir evladim.

Dust in the wind
Dust in the wind @Turkish power - 2 yıl Önce

Torkis povder is a story-bot. 100 yorum 100tl, her konuya ayni yorum gelsin maas..

Keywords: soros, palikarya, yetmez ama evet, bakif, ab…

Esas gorevi kamuoyu olusturmak ama saldirganlikla degil beyin de gerekli., bundan dolayi basarisiz..

Ataturk nutukta ali kemal denen 1. Sinif para tapicilardan bahsediyordu. Torkis Povder bey ( storybot stereotype: 25-45 yas arasi hicbir iste tutturamamis, klavye basina para kazanmaya calisan hep yazdiklari konuyla alakasiz , hizli sekilde nasil para kazanirim deyen mesela bitcoine para kaptitan) Maalesef 3. Sinifsiniz ( her konuya alakasiz sekilde ayni seyleri tekrar yazacak kadar da bos).. gidisciiniz yakindir, yeni mesleginizde basarilar. “En büyük savaş, cahilliğe karşı yapılan savaştır.” “Softa sınıfının din simsarlığına izin verilmemelidir. Dinden maddi menfaat temin edenler. İğrenç kimselerdir. İşte bu duruma karşıyız ve buna müsaade etmiyoruz.” Ataturk

Nick
Nick @Turkish power - 2 yıl Önce

Her yazdığın yazardan aynı parayımı aliyon yoksa farklı mi


banner471

banner474