banner564

Kısa bir seçim değerlendirmesi

Rumlar adada etnik temizliğe başladıktan sonra Kıbrıslı Türkler zaman zaman liderlerini İsmet İnönü’ye (1884-1973) yollayıp yalvarırlarmış:

“Bizi kurtarın!”

İnönü bir şey söylemezmiş.

Bu, birkaç defa böyle gitmiş.

Sonunda bir gün Kıbrıslıları dinledikten sonra sessizliğini bozmuş:

“Kurtarmasına kurtaralım da, ondan sonra sizi bizden kim kurtaracak?” demiş.

O zaman İnönü’nün ne dediğini anlamamıştık. Şimdi anlıyoruz.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Metin
Metin - 4 yıl Önce

Metin bey artık ülkelerde liderleri ve yöneticileri değil, Onları seçip o konumlara getiren vatandaşları elestirme vakti çoktaaan geldi geçiyor. Yıllardır düşüncem şudur yöneticiler değil onları seçen halk sorunludur.

Gurel Asika  ikinci cevap -Bir vatandas
Gurel Asika ikinci cevap -Bir vatandas @Metin - 4 yıl Önce

Evet bu sistemi de halk bilerek ve isteyerek seciyor , yani demokratik sitemi de halk istiyor , fakat bundan daha iyi bir sistem var mi? Zaten o yuzden demokrasi "KOTULER ARASINDA en iyisidir dedim" asagida. Hani demokrasi de mukemmel degil demek.

Ideal bir ssitem yok. Varsa siz soyleyin .

Demokrasiyi secmek haklkin SUCU ise o zamn evet haklisiniz halk sucludur. Ama buna ben katilmiyorum cunku alternatif olarak baska bir sistem goremiyorum.

Her ne kadar demokratik sitemin kusurlari olsa bile yine de VAR OLANLAR arasinda en iyisidir.

Gurel ASIK
Gurel ASIK @Metin - 4 yıl Önce

Evet haklısınız dogru diyorsunuz halkın dogru yanlıs, iyi kotu ayırdetmesine gelinceye kadar arada secim sistemide var. Peki bu sistemi anayasayla halk oylamadımı yani kendi secmedimi. Dolaylıda olsa temel sorun halkın secimlerinden kaynaklanmıyor mu.

Gural AsIk a cevap -
Gural AsIk a cevap - @Metin - 4 yıl Önce

Gursel Asik a cevap.

O kadar basit degil. Ornegin Tatar oylarin %32,5 unu almis yani bu rakam toplumun UCTE BIRI bile degil. Yarin secilirse herkesi temsil edecek . yani toplumun UCTE IKISINDEN COGU Tatari ISTEMIYOR ama yine de secilmis.

O zaman kalkip da NASILSANIZ OYLE YONETILIRSINIZ Demek dogru degil cunku toplumun COGUNLUGU onu istemiyor. UCTE IKSI bu lideri istemiyor o yuzden de lider bu toplumu simgeliyor demek yanlistir.

Daha basit bu nasil soylenir bilemiyorum, umarim anliyorsunuzdur.

Bunlar demkoratik sistemin eksikliklerinden bazilari yani MUKEMMEL bir sistem malesef yoktur. Demoktratik sitem "KOTULERIN ARASINDA EN IYISIDIR " denmesinin sebebi de budur zaten.

Gurel ASIK
Gurel ASIK @Metin - 4 yıl Önce

Nasılsanız oyle yonetilirsiniz hadisinin acıklaması olmus bu tesbit. Onemli bir siyaset adamıda bunu dogruluyor yonetim sutun kaymagı gibidir sutun cinsi neyse kaymagıda o dur.

Bir Vatanbdas
Bir Vatanbdas @Metin - 4 yıl Önce

Metin bey e ikinci yanitim:

Yanlis anladin , bir parti oylarin %35-35 ini almis demek geriye kalan %65-70 SANDIGA GITMEMNIS demek anlaminda degil. Onlar BASKA PARTILERE OY VERMIS anlamindadir.

Yani ornek olarak eger Tatar bugun oylarin %33 unu almissa bu milletin %67 si OY VERMEDI anlamina gelmez. Onlar baskalarina oy vermisler anlamina gelir

Sizin soylediginiz burada pek gecerli degil yani.

Ama, her ne kadar bu konuyla alakasi olmasa da , sizin dediginizde de dogru payi var bence de. Her ne kadar %65-70 olmasa bile halkin nerdeyse yarisi bu secimlerde oy vermedi. Yani bir bakima da "HICBIRINIZIN BIR NANE BECERGINE GUVENIMIZ ARTIK KALMADI" demek istiyor halk , ya da ben oyle yorumluyorum bunu.

Halkin politikacilara , politikaya artik guveni kalmamis ve bu isten de bikmis durumdalar bence.

Bir vatandaşa yanıt
Bir vatandaşa yanıt @Metin - 4 yıl Önce

O kadar da basit. Sandığa gidip ülkenin namusuna sahip çıkmayan %65-70 daha da sorunludur.

Bir Vatandas
Bir Vatandas @Metin - 4 yıl Önce

O kadar da basit degil sayin Metin.

Eger toplumun yusde 30-35 ile seciliyorsa bir lider , o zaman geriye kalan % 65-70 in sucu ne?

Demokrasi kusursuz bir duzen degildir. Hani unlu bir soz vardir "KOTU SISTEMLERIN ARASINDA EN IYI OLANIDIR" derler ya durum bu.

Ömer Türkmen
Ömer Türkmen - 4 yıl Önce

İnsan da millet de kendi sorunlarını kendi çözmezse bağımsızlığını kaybeder. Ya da bağımsız-mış gibi yapar. Saygılarımla.

Gurel ASIK
Gurel ASIK - 4 yıl Önce

Allah kıbrıs halkının yar ve yardımcısı olsun

Ruh ikizi
Ruh ikizi - 4 yıl Önce

İşte tam da şimdi denir:”Hey gidi dünya!”

Özkan Kılınç / İstanbul
Özkan Kılınç / İstanbul - 4 yıl Önce

Anlamak isremediğiniz şey sizi dünyada umursayan tek ülkenin Türkiye olduğu

O.TUNA YAZICIOGLU
O.TUNA YAZICIOGLU - 4 yıl Önce

Metin Bey, nacizane goruslerim soyledir..Secmen iradesinin neredeyse yariya yakini sandiga yansimamistir. Tum partileri ve adaylari tehdit edecek hem potansiyel bir temsil krizi kapidadir hem de siyasete ve siyasilere olan guven ciddi olcude zedelenmis gorunmektedir..Belki de secmen ; tanimadigi, bilmedigi, onyargi gelistiremeyecegi yepyeni isimler ve yepyeni umutlar bekledigini ortaya koymustur..Katilim oranindaki tarihi dusuklugu mevcut salgina baglayarak arkasina siginmak sig bir yaklasimdir..Bu sebeple ; ikinci Tur’a kalan 2 aday da toplam secmenin yaklasik %50’sinin %30'liklari kadar oy aldiklari gercegini gormeli ve kendilerini basarili zannetmemelidirler..

Otetandan ; bu kadarlik bir secmen iradesi yansimasi bile; KKTC Kamuoyunun ne Turkiye ile gerginlik arzu ettigini, ne Guneyli komsularinin agirligi altinda ezilmeyi kabul etttigini ve ne de kimliginden, sentez kulturunden fedakarlik etmeyecegini gostermistir, siyasi acidan... Ancak, secmen tercihlerinin en buyuk paydadaki motivi sosyo-ekonomiktir..Ve su an KKTC’deki ekonomik zorluklarin Cumhurbaskanligi secim sonuclari ile muhtemelen iliskisini de kuramamistir secmen kitlesi..Bu beklentileri karsilayabilecek ve tum aktorler ve taraflar arasindaki bu olaganustu hassas ve zor dengeyi kurabilecek olan bir Liderin-Hukumetin-Cumhurbaskaninin-Partinin hem Turkiye icin, hem KKTC icin, hem de bolge icin en dogru formul oldugu ancak basarabilecek olanlarin da mevcut olmadiklari mesaji da verilmistir bence.. Sanirim; Cumhurbaskani adaylari bu beklentilerin sadece bir veya ikisine ancak yanit verebilecekleri yonunde , cok tarafli degil tek tarafli bir algi yarattiler ki secmen sandiga bu kadar soguk yaklasti..En azindan ilk tur icin; Inacini kaybettigini gosterdi. Butun bunlarin otesinde ve hakli olarak, buyuk beklentiler icindeki KKTC Secmeni; beklentiler dunyasinin bir parcasi oldugunu ve gerekir ise hangi fedarliklarda bulunacagini da kendisi analiz etmelidir….

Mustafa
Mustafa - 4 yıl Önce

Doğru söze ne denir? Bravo..

Metin Yalçın
Metin Yalçın - 4 yıl Önce

Evet geç de olsa aydınlandı şimdi bazıları.. Bir tek anlamayan hala var..


banner608

banner473