banner564

KKTC hapisten çıkmak istemeyen bir mahkûmdur

Eğer istihbaratım yanlış değilse Rum Cumhurbaşkanı Anastasiades’in önerdiği güven artırıcı önlemler paketi Birleşmiş Milletler aracılığı ile Kıbrıs Türk yönetimine ulaştırıldı.
Bu önerilerin özünü viran Rum turizm şehri Maraş’ın eski sahiplerine iade edilmesi karşılığında Ercan Havaalanı’na ve Mağusa Limanı’na uluslararası statü verilmesi teşkil ediyor. 
Bu önerinin Türk toplumunun ekonomik kalkınmasına ve psikolojisinin düzelmesine yapacağı katkıyı şu benzetme ile anlatabilirim:
Ömür boyu hapse mahkûm züğürt bir kişinin sahip olduğu yıkık bir evi terk karşılığında özgürlüğüne kavuşturulup mesleğine dönmesine ve topluma katılmasına olanak sağlamak.
Hangi mahkûm bu alışverişe hayır der?
Türkler 1974’ten bu yana ambargo altında yaşıyorlar. TC bayraklılar haricinde hiçbir havayolu şirketi Ercan’a yolcu taşıyamaz. Türk uçakları da Türkiye dışındaki limanlardan kalkmışlarsa Türkiye’de mola vermeden, doğrudan Ercan’a inemez. Mağusa Limanı’ndan ise doğrudan ticaret mümkün değil. Dış ticaret ancak Mersin yolu ile dönüyor.
Bu iki engel nedeniyle dış ticaret tıkalıdır ve büyük genişleme potansiyeline sahip olan turizm gelişememektedir. 
Özetle, tanınmaması ve ambargolar nedeniyle KKTC ekonomisi ve halkı bir tür hapishanededir.
Oradan çıkması hâlinde, KKTC’de meydana gelecek olan değişiklik muazzamdır.
İşadamı ve CTP milletvekili Fikri Toros’un Meclis’te yaptığı konuşmada söylediği gibi:
“Başta turizm, ticaret ve sanayi sektörlerimize müthiş bir ivme kazandırabilecek olan bu önlemlerin yürürlüğe girmesi, yerli ürünlerimizin Avrupa pazarına tercihli ticaret tarifesi kapsamında erişim sağlayacaktır… 
“Mağusa Limanı’nda bulunan tersane dahil tüm hizmetlerin, uluslararası bandıralı gemilere sunulması önündeki engel kaldırılmış olacaktır… 
“Kapalı Maraş’ın açılmasıyla, büyük bir turizm cazibesine kavuşacak olan Mağusa, kruvaziyer gemi ve yat turizmine de kavuşacaktır… 
“Yeni terminal binası ve pistleriyle birlikte hizmete girmek üzere olan Ercan Havaalanı, doğrudan uçuşlara açılması hâlinde Kıbrıs’ın en büyük yolcu trafiğine hizmet eden havaalanı olacaktır.”
Rumlarla önerileri konusunda uzlaşmaya varılması durumunda Toros’un öngördüklerinin olacağı kesindir.
Ama bu yönde hiçbir gelişme yoktur. Tatar ve UBP liderliği önerileri tartışmadan, hatta görmeden, reddetti. Çünkü kişisel çıkarları ve ideolojileri statükonun korunmasını gerektirmektedir. Kurulu düzen açık bir biçimde Türk tarafının aleyhine olduğu hâlde. 
Halkın gittikçe yoksullaşması ve ümitsizliğe kapılması, KKTC’nin bir üçüncü dünya görünümüne bürünmesi Tatar’ın ve Türkiye’nin desteği ile iktidarda bulunan UBP Hükûmeti’nin fazla umurunda değildir. 
Bunlardan da ilginç olanı muhalefet partilerinin, sendikaların ve halkın genelinin güven artırıcı önlemler konusunda tamamen kayıtsız kalmasıdır. 
Türkiye’den ithal edilen devalüasyon ve enflasyon nedeniyle hızlı bir yoksullaşma yaşanıyor. KKTC’li politikacıların üçkâğıtçılığından bıkan Türkiye yardım elini uzatmayacak. Mevcut düzenin en önemli aktörü olan siyasi partiler ise hiçbir soruna çözüm bulabilecek kapasitede değildir.
Rumlar şaşırtıcı bir biçimde kendimizi hapisten kurtarmamız için bir anahtar uzattı. Tek kurtuluş yolu onlarla uzlaşıp bu anahtarı kullanmak ve statükoyu lehimize çevirmektir. 
Gerisi yalandır. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
rasim
rasim - 2 yıl Önce

Yahu aşağıdaki cümleyi anlamayan, anlamak istemeyen, sorunun yanından dolanıp arkasından çıkacak, tarihten dem vuracak, kafası eskide kalan birileri çıkacak mı merak ediyorum: "Ömür boyu hapse mahkûm züğürt bir kişinin sahip olduğu yıkık bir evi terk karşılığında özgürlüğüne kavuşturulup mesleğine dönmesine ve topluma katılmasına olanak sağlamak." Yaaa bu büyük insan daha nasıl anlatsın yaa? Siyasetçilerin anlamak istememesini anlarım, çıkarları vardır, üstlerinde baskı vardır vs. Yahu sıradan Ahmet, Ayşe, Mehmet amca yav siz de mi anlamıyorsunuz? Anlayın artık, salın bi artık yaaaa.

Ege’de Bir Sahil Kasabası
Ege’de Bir Sahil Kasabası - 2 yıl Önce

Sn.Münir, 74’ten beri devam eden ambargonun KKTC halkının yaşamını giderek daha kötü bir hale getirmesinin çözümünü, o kadar net ve olabilirlik çerçevesinde yazıyorsunuz ki. Keşke bu çözümü; politikacılar ve yazınızdan anladığım kadarıyla halkın geneli de sizin kadar umursasa.

rasim
rasim - 2 yıl Önce

ayrıca şunu belirtmeme izin verin. herşeyi bir kenara bırakalım. yav bir sorun 75'ten beri çözülemediyse bu en hafif tabirle kepazeliktir. yav çözebileceğiniz kabiliyetiniz olmayabilir, eyvAllah. en azından şunu yap. mesela 2004'te annan planı vardı. ondan sonra kaç sene geçti? 18 sene be 18 sene! yav 18 senede ben en az 7-8 plan sunardım be! bir tane düzgün plan sunulmadı şu 2 halka. yav git her 2 senede bir oylama yap işte, tutana kadar. ya valla sıdkımız sıyrıldı.

Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk - 2 yıl Önce

Eğer bu öneri, dediğiniz gibi gerçekse, bunu reddetmek arttık vatan hainliğine girer.

metin Münir
metin Münir @Hüseyin Öztürk - 2 yıl Önce

Öneri gerçektir. Şüpheniz olmasın.

Ruh İkizi
Ruh İkizi - 2 yıl Önce

“Bir dost, bir post yeter bana.” Uyuşukluğu yetmemiş galiba.
Aklın hakim olduğu bir dünya için neler yapılabilir? Irk, din, renk farkı gözetmeksizin bütün insanların görevi bu olmalıdır. Sarayların ağzına, hegemonyasına bakılırsa, daha çok çağlar gelir geçer.
Sağlık dileklerimle Sayın MM.

kutay
kutay - 2 yıl Önce

teşekkkürler

Aziz Kent
Aziz Kent - 2 yıl Önce

Mutlaka Eşitliğe Dayalı Rumlarle bir andlasma yapmamız lazımdır aynı zamanda onların Apartheid idarelerinden Çıkmak Kaydı ile olmali

Hasan Nuri
Hasan Nuri - 2 yıl Önce

Sayın MR. No Toplum Lideri Cumhurbaşkanımızın Güvenlik Konseyi Maraş kararından haberi yok herhalde ! Ne kadar da Abdullah paşa mirasıdır veya Maraş KKTC nindir desek de eninde sonunda Maraş’ın Rum sakinlerine verileceği kesindir , Maraş’a karşılık kırk yıldır bir çivi bile çalmadığımız Mağusa Limanı ve Ercan’ı Avrupa standartlarında Dünyaya açma teklifini reddetmek Kıbrıslı Türklerin geleceğini karartmak demektir ! Cumhurbaşkanımıza Maraş için sormamız gereken soru ise sayın Başkan kimin malini kime vermek istiyor acaba olmalıdır!!!


banner608

banner474