banner564

KKTC’nin Maraş’a değil turiste ihtiyacı var

Türkiye’nin kıyı şeridi 8,333 kilometre uzunluğundadır.
KKTC’ninki 400 kilometreden uzun olup adanın toplam kıyı şeridinin yarısından fazladır.
Bundan da anlaşılabileceği gibi her iki ülkenin de kıyılarında yeni otel inşa etmek için arsa darlığı yoktur. Otel yapmak için, ev yapmak için, mahalle, hatta yeni bir şehir kurmak için bol toprak var.
Maraş konusunu tartıştığımızda aklımızda tutmamız gereken birinci gerçek budur; yani oradaki metruk otellere ve birkaç kilometrelik sahile ihtiyacımızın olmadığı.
İkinci gerçek KKTC’de zaten haddinden fazla otel olduğudur: Eldeki yatak kapasitesi o yataklarda yatmak isteyen turist sayısının çok üstündedir. 
Demek ki KKTC turizminin sorunu yeteri kadar otel olmaması değil, mevcut otelleri dolduracak turist olmamasıdır.
Bunun bir nedeni Covid-19 salgını nedeniyle turist sayısının azalmasıdır. Ama bu geçici bir engeldir. Esas neden KKTC’ye Türkiye dışındaki ülkelerden turist gelememesi veya çok az sayıda gelmesidir. 
Bunu resmi istatistiklerden açıkça görmekteyiz: 
Salgından önceki son yıl olan 2019’da, KKTC’ye gelen 1.7 milyon yolcunun yüzde seksene yakını TC uyruklu idi.
Bunun nedeni ulaşımdaki yapısal tıkanıklıktır: KKTC tanınmamış bir devlet olduğu için Ercan 
Havaalanı’na TC uçakları dışında uçak inmemektedir. Bu da KKTC’yi doğal pazarı olan İngiltere, Rusya, İran ve Avrupa Birliği ülkelerine kapatmaktadır. 
Turizm sektörü ülkeye kazandırdığı gelir itibarıyla ilk sırayı almaktadır. 
Bu nedenle ne kadar sağlıklı olduğu bütün ekonomiyi ilgilendirir. 
Turizm canlanırsa işsiz sayısı azalır, ekonomi canlanır. Genel refah yükselir.
Bunu sağlamanın tek yolu Ercan Havaalanı’nın bütün havayolu şirketlerinin 
kullanabileceği bir statüye kavuşturulmasıdır. Ercan, Rum tarafındaki Larnaka veya Baf gibi uluslararası olursa birkaç yıl içinde Türk tarafına gelen turist sayısı Rum tarafına gelen turist sayısını - ki 2019’da 3.2 milyon kişi idi - aşar. 
Aşar, çünkü Türk Lirası’nın art arda yaşadığı devalüasyonlar KKTC’yi yabancılar için sudan ucuz yaptı.
Ercan’ın uluslararası statüye kavuşması sadece turizmi uçurup ekonomiye başka bir sektörden elde edilmesi mümkün olmayan bir ivme vermez. Kıbrıslı Türklerin 1960’lardan beri yaşadığı ruh çökertici izolasyonu ortadan kaldırır. Ambargoyu hafifletir. Türk-Rum zıtlaşmasını yumuşatır. Kıbrıs sorununu tedrici bir yöntemle çözme fırsatı yaratır. Ve Türkiye’nin son yıllarda edindiği saldırgan imajı değiştirmesine yardımcı olur.
Buna rağmen Ercan’ın statüsünü değiştirme fırsatı tepilmiştir. Rumlar Maraş’ın Kıbrıs Cumhuriyeti’ne devredilmesi karşılığında Ercan’a ve Mağusa Limanı’na uluslararası statü kazanmasını önermişlerdir. 
Ankara bu öneriyi, ayrıntılarını soruşturmadan, Kıbrıslı Türklere danışmadan reddetti. Bunda şaşırtıcı bir şey yok.
Şaşırtıcı olan Kıbrıslı Türklerin kaderlerini olumlu bir biçimde dönüştürecek bu konuda, Ankara’nın tutumunu değiştirmek için kıllarını kıpırdatmamalarıdır. 
Bu yaygın tepkisizlik başkalarına ne gösteriyor bilmiyorum – bana gösterdiği Kıbrıslı Türklerin felç olmuş, yutulmayı bekleyen, günleri sayılı bir toplum hâline geldiğidir.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Hasan Nuri
Hasan Nuri - 3 yıl Önce

Dünyayı karşımıza almakla Maraş açılımında Ne Maraş’ı açabileceğiz ve ne de Maraş’ı Las Vegas yapabileceğiz BM Güvenlik Konseyi ve 5 Daimi Üyesinin onayladığı GK yi kararı dışında Maraş’ın statüsünü değiştirmebilmek mümkün değildir Maraş KKTC nindir demekle bizim olmuyor bu Siyasi hamasetin bedelini ise maalesef hep birlikte ödeyeceğiz, Bugün AB nin de onayı ile Maraş açılımı yapan Liderlerimizin Pasaportları alınmıştır yarin ise aleyhimize Dünyanın ne kararlar alacağını ise maalesef hep birlikte göreceğiz !!

Tekin Kurt
Tekin Kurt - 3 yıl Önce

Bir arkadaşım "Kıbrıs sorunu çözülürse Taksim'de anıracağım" demişti. Hak vermemek mümkün mü.

Turgay
Turgay - 3 yıl Önce

Tek insan yönetimleri bin yılda bir büyük iş yapsa da çoğunlukla büyük hata yapıyor 12 eylül sonrası Yunanistan in Nato ya dönüşünde ki gibi elindeki kozları kolayca heba ediyor Türkler. Asıl kazanca ulaşamadan.

Hasan Nuri
Hasan Nuri - 3 yıl Önce

Sayın Turkish Power Bey Efendi İngiliz mandası dediğiniz İngiltere 67 milyon nüfusu ile Dünyada 5 inçi Büyük Ekonomi ,BM Güvenlik Konseyi 5 Daimi Üyesinden biri ,G7 ler ile Dünyanın en Gelişmiş ve Zengin Ülkelerinden biri olan , 3 Trilyon Dolar Ekonomisi ile , 45bin Dolar Milli geliri olan ve de 350binden fazla Kıbrıslı Türk’ün Yaşadığı bir Ülkedir, ayakları yere basması gereken kimdir acaba !!!

Kadri Levi
Kadri Levi - 3 yıl Önce

Toplumlardan ümidimi çoktan kaybettim. Liderler ise sadece siyaset yapıyorlar, yapıcı değiller. Bazen tek bir liderin çıkıp herşeyi değiştirdiği olur, uyuşmuş olan toplumu kendine getirir. Türkiye'deki seçimlerin sonucunda akıllı politikaları uygulayabilecek böyle liderlerin ortaya çıkabileceğini düşünüyorum.

m.Şakir
m.Şakir - 3 yıl Önce

İklimler değiştiğine göre Kıbrıs beş-on yıla kadar çöl olur. Sen sağ ben selamet

Ali özdemir
Ali özdemir - 3 yıl Önce

Yutuldunuz

Ruh İkizi
Ruh İkizi - 3 yıl Önce

Dağınık bir çalı süpürgesi gibi yaşayıp gidiyoruz.


banner608

banner474