banner564

Kurbanlık vatandaş bulunur

Araba Espasito’nun ilaç alması için eczanenin önünde durdu. 


Eczanenin bitişiğindeki dükkân elektrikli ev aletleri satıyordu. Önünde reklam olsun diye konmuş bir vantilatör vardı. 


Şoför başını çevirmeden konuştu. 


“Geçen sene bu vantilatörü 250 liraya almıştım. Bunun üstünde 850 lira yazıyor.”


O önde, ben arkada bir şey demeden başımızı salladık.


Vantilatöre aksettirilen, sürmekte olan enflasyonun da devalüasyonların da haklı gösteremeyeceği kadar yüksek bir fiyat artışı idi.  


Ama herkes gibi ikimiz de astronomik fiyat artışlarını hem şoke edici buluyorduk hem de alışmıştık. Sürekli yumruk yiyen bir boksör gibi sersemlemiş ama daha yere yıkılmamıştık.


Enflasyona neden olan birçok unsur vardır. Bunlardan biri satıcının fırsatçılığı, açgözlülüğüdür. 


Enflasyona genellikle ekonomik gelişmeler neden olur. Ama devam etmesinin nedeni siyasidir. Demek istiyorum ki hükûmetler ya enflasyonu düşürmek için önlem alır, ki bunların ne olduğu bellidir, ya da bugünkü TC’de olduğu gibi almaz. 


Nedir önlemler? Para arzını kısmak, yani karşılıksız para basıp piyasaya pompalamaktan vazgeçmek. Ve faizi yükseltip tüketimi ve yatırımları kısarak fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı yaratmak. 


Türkiye’de bu iki önlem de ısrarla uygulanmıyor. 


Faizler inatla yükseltilmiyor, enflasyon da inatla büyümeye, Türk Lirası’nın yabancı paralara karşı olan değerini düşürmeye devam ediyor. 


Erdoğan ateşi ateşle söndürmekte ısrar ediyor.


Ruslar için votka ne ise Türkler için de enflasyon odur.


Türkiye 1980-2000 arasında tarihinin en yüksek fiyat artışlarını yaşadı. Enflasyon  yüzde 105’i gördü ve yüzde 29’un altına düşmedi. Sonuç, Uluslararası Para Fonu’nun müdahalesini gerektiren iflas oldu.


Fon’un getirdiği sıkı önlemler ve bunların saptırılmadan uygulanması  2004’ten itibaren enflasyonun düşüşe geçmesini sağladı. Ama gene de fiyat artışları  yüzde altının altına inmedi. Bu bize harika görünebilir, ancak ileri ekonomilerde panik düğmesine basma düzeyinin üstündedir.   

Benim Türkiye’de gazetecilik yaptığım yarım yüzyılı aşkın dönemde Alman gibi başlayan birçok lider gördüm ama Türk gibi bitirmeyenini görmedim. 


Erdoğan da başlangıçta iyi giderken kendini sansasyonel bir biçimde halkı yolda bırakanlar listesine kattı. 


İdi Amin “Hiç kimse kurşundan hızlı  koşamaz,” demişti. Aynı şey enflasyon için de geçerlidir. Yarattığı iç çöküntüsü ve ümitsizlik ile paralı parasız herkesi pençesine alır.

Sonunda her zaman piyasalar kazanır.   


 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Hasan Nuri
Hasan Nuri - 2 yıl Önce

Pandemi neticesi yıllardır artıda olmayan Türkiye Ekonomisini su yüzüne çıkarmıştır, Uluslararası kredi notunun yerle bir olduğu Türkiye maalesef sadece yüksek faizli kısa vadeli dış finansmana erişebilmektedir , Türkiye’ye artık Uluslararası finans kuruluşları düşük faizli uzun vadeli borç para vermiyor ! Dış finansmana hayatı ihtiyacı olan Türkiye ekonomisi gelinen aşırı enflasyonla zor günlerin arifesinde olduğu kesindir , Tüm ekonomistlerin 2023 seçimlerine odaklandığı Türkiye’de bir değişim olmaz ise KKTC ile birlikte Allah Sonumuzu Hayır Eylesin !!

Turkish power
Turkish power - 2 yıl Önce

Olması gereken: IMF'den görece ucuz kredi almak (çünkü başka kimse vermez), ekonomiyi yavaşlatmak, fazla memurların işten çıkarılmasını, verimliliğin artmasını, ihalelerin tamamının şeffaf olmasını sağlamak. Bu durumda işsizlik patlar (bunlara troller de dahil), doğal olarak 2023 seçimlerinde muhalefet kazanır. Bu doğal süreç en fazla 1 yıl sürer ve Türkiye'nin orta ve uzun vadeli çıkarınadır. İşsizler tekrar iş bulmaya başlar.

Bugün iktidarın yaptığı ise işsizliği patlatmama ve vatandaştan tepki çekmemek adına ekonomiyi hızlandırmak ve sorunları orta vadeye ertelemek. Muhtemelen planları deveyi yolda gütmek.

Ege’de Bir Sahil Kasabası
Ege’de Bir Sahil Kasabası - 2 yıl Önce

AB ülkelerindeki, ABD’deki enflasyona bakın bir de bizim ülkemizdekine. Market, pazar, benzin, giyim fiyatlarının el yaktığı, kiraların çıldırdığı ortada. 9Temmuz 2018’de Türk tipi başkanlık sistemine geçmiştik, her şey çok güzel olacaktı oysa.

Ruh İkizi
Ruh İkizi - 2 yıl Önce

“Allah sonumuzu hayretsin” de sinyal gelmiş de biz görmemişiz.
Teşekkürler Üstadım.

Sarp Ege
Sarp Ege - 2 yıl Önce

Ne yazıkki esnaf fırsatı ganimet biliyor. Bazı kalemlerde KDV %8 den %1 'e düştü. Marketler fiyatları düşüreceklerine dahada yükselttiler. Ticarî ahlâk şart. İsrafa şatafata son verilmeli. Fiyatların düşmesini beklemek hayal, yerinde dursun yeter. Onada razıyız. Allah sonumuzu hayır etsin.

Turkish power
Turkish power - 2 yıl Önce

İngiltere'de ab de Amerika'da enflasyon zirveleri yaşanıyor ABD nin karşılıksız dolaribasmasina rağmen 2gunde Polonya'da mülteci karşıtı gösteriler başladı pandemi ve Ukrayna savaşı dünyayı alt üst etti yetmez ama evetci beyfendi yüksek faiz dönemi 3lu koalisyona uygulandı TC yi darmaduman etti yüksek faiz nedir milli kaynakların milli gelirin sıcak paraya feda edilmesidir her konuda fikriniz var ama bilginiz yok önemli olan dış yatırımı cekebilmektir faizi alıp giden parayı degil

Turkish power
Turkish power - 2 yıl Önce

Fatih Altaylı dünkü yazısında demiş ki yetmez ama evetci İslamcı ve libos birlikteliği bence espositonun yanına bir de Maria magdelena bulup alışverişe cikiniz

Nick
Nick @Turkish power - 2 yıl Önce

Zavallı, parasını alıp buralarda dolanıyor İşte

Turkish power
Turkish power - 2 yıl Önce

2018 de başkanlık sistemi borazanligi yapanlardan yetmez ama evetci büyük üstad kimdi Allah Allah dönme dolap mi


banner471

banner473