banner564

Küresel ısınma ve çareler

Son yıllarda bütün dünyadaki yaşamı tehdit eden küresel ısınmaya bilim adamları çeşitli çözüm yolları aramaktadır.
Bu çerçevede küresel ısınmaya sebep olan havadaki karbondioksitin normal düzeye indirilmesi amacı ile sentetik-yapay-sahte ağaç ve ormanlar oluşturulması üzerinde çalışmalar yapılıyor.
Karbondioksit; kokusuz, renksiz ve doğal bir gazdır. Buna rağmen atmosferdeki oranının doğal düzeyin üzerine çıkması durumunda, ciddi sorunlara sebep olur. Özellikle yeryüzündeki sıcaklığın önemli derecede artmasını sağlar.
Çünkü nitrojen ve oksijenden farklı olarak karbondioksit molekülleri, güneşin sıcaklık ışınlarını tutarak ince tabaka oluşturur ve sera örtüsü gibi karaya gelen güneş ışınlarının tekrar atmosfere yansımasını önler.
İşte bu nedenle bilim adamları, küresel ısınmaya çare olarak atmosferde oluşan sera gazına karşı sentetik ağaç ve ormanlarla çözümlenmesi üzerinde çalışmaktadır.
Bütün canlılar teneffüs ederken havaya karbondioksit verir. Öte yandan bitkiler gibi canlılar ve algler, karbondioksit alıp oksijen verir. Bu doğal denge dünyadaki sıcaklık ortalamasının 14 derece santigrat olmasını sağlar.
Halen, insanların çeşitli sorumsuz faaliyetleri sonucu, atmosfere salınan karbondioksit miktarı, bitkilerin emeceği miktarının üzerine çıktı. Özellikle endüstri devriminden sonra artan fosil yakıtları kullanımı, atmosfere verilen karbondioksitin artmasına sebep oldu.
Atmosferdeki karbondioksit oranının doğal düzeyin üzerine çıkmasına paralel olarak hava sıcaklığı da sürekli artmaktadır.
Havaya verdiğimiz karbondioksit iklim bozulmasına, rüzgar ve yağış olaylarının değişmesine, okyanusların asitliğinin artmasına, buzulların erimesine yangın felaketinin daha sık olmasına, habitatların insanlar ve hayvanlar için ısınmasına yol açmaktadır.
Halen dünyamızdaki iklim değişikliği çok hızlı olduğundan, insan ve canlılar yeni iklim koşullarına uyum sağlaması için yeterli zamana sahip değildir.
Ortaya çıkacak yeni iklim koşullarına uyum sağlaması için; altyapı tesisi, gıda ürünleri elde edilmesine dönük büyük miktarda harcamalar yapılması gerekecek.
Bilim adamlarına göre hemen şimdi fosil yakıtları kullanımına son verilmesi durumunda bile, atmosferde bulunan normalin üzerindeki karbondioksit oranı nedeniyle sıcaklık artışı önümüzdeki birkaç yüzyıl devam edecek.
Fosil yakıtları kullanımına şimdi son veremeyeceğimiz için, sıcaklığın endüstri devriminden öncesinin ortalamasına göre 3 derece santigrattan fazla artacağı ileri sürülür.
İşte bu nedenle halen bazı gelişmiş ülkelerde, atmosferdeki karbondioksit miktarının azaltılması için çeşitli çözüm yolları üzerimde araştırmalar yapılıyor.
Yaşanan dönemde karbondioksitin azaltılması ve iklim değişikliği ile mücadelede, en büyük yardımcımız bitkilerdir. Fakat bitki yetiştirmek için toprak, arazi ve su gerekir.
Ormanlaştırmaya ayrılabileceğimiz arazi sınırlıdır. Çünkü artan nüfusun gıda ihtiyacının karşılanması amacı ile tarımsal üretim alanlarına da gereksinim var. Bu nedenle ağaçlar yanında, karbon dioksiti bertaraf edecek başka dostlar da bulmak zorundayız.
Son yıllarda bacalara özel cihazlar konularak çıkan karbon dioksitin havaya karışmadan tutulması sağlanmaktadır. Tutulan karbondioksit soğutulduktan sonra toprağın derinliklerine pompalanmaktadır. Bu uygulamanın yaygınlaştırılması durumunda havaya karbon dioksit salınımı azaltılabilecektir. Ancak halen havada bulunan karbondioksit oranı normalin, yani olması gerekenin çok üzerindedir.
Halen atmosferde bulunan normalin üzerindeki karbon dioksit miktarı nedeniyle, küresel ısınma ve buna bağlı olumsuzluklar, şiddetlenerek devam etmektedir.
Bu nedenle bir çok bilim adamı, sadece ağaçlandırma ve bacalara cihaz takılarak havaya verilecek karbondioksit verilmesinin önlenmesinin, küresel ısınmayı durdurmak için etkili bir çözüm olamayacağı görüşündedir.
Küresel ısınma ve iklim bozulmasının önlenebilmesinin çaresi, halen atmosferde bulunan karbondioksit oranının normal düzeye indirmektir.
Bu amaçla, atmosferdeki karbondioksit oranını azaltacak çareler bulmak amacı ile araştırmalar yapmaktadır.
Bu çerçevede, Colombia Üniversitesi direktörü Klaus Lackne, gerçek bitki yapraklarından 1000 kez daha fazla karbondioksit emen sentetik ağaçlarla sorunun çözümünün mümkün olabileceğini ileri sürmektedir.
Bir sonraki makalemde yapay veya sentetik ağaçlar konusunda yapılan araştırma ve buluşlar hakkında bilgi vereceğim.

YORUM EKLE

banner471

banner473