banner564

Eskimiş giysilerin sıcaklığı

Giyimde tercihim birçok kalitesiz şey alacağıma bir kaliteli şey almaktır. 
Bu şekilde aldığım benimle beraber yaşlanır ve onunla bir tür dostluk ilişkisi içinde yaşa-rım. 
Dost nedir? 
Yanındayken en rahat olduğunuz insandır. 
 
İyi bir elbise de içinde en rahat olduğunuzdur.
Belki cevabımı açmalıyım.
Dost her geçen yıl yanında daha da rahat hissettiğiniz 
insandır.
İyi bir elbise de eskidikçe giyimi daha rahat olan, daha sık giymek istediğinizdir. 
Benim için en rahat kategorisine girmesi için bir giysinin eskimesi lazım. Şu anda giydiğim Façonnable kadife pantolon ile Vakko hırka gibi. Herhalde ikisini de 20 yıl kadar önce al-mışımdır.
Elbise deyip duruyorum ama aynı şey ayakkabı, hırka, hatta iç çamaşırı gibi şeyler için de geçerlidir.
Zaman geçtikçe giydiklerim daha çok vücudumla 
bütünleşir,  sanki masallardaki gibi, periler geceleyin gelip elbiseleri üstüme yeniden uy-durmuştur. 
 
Kaliteli bir giysi eskise bile kaliteli olduğunu gösterir.
İyi giyinmeye düşkün olduğum için paralı olduğum zamanlarda üstüme çok elbise alır-dım. Elbiseler çoğalsa bile günler aynı kaldığı için bu giysilerin birçoğunu çok az giydiğimi fark ettim. Elim, dolapta, içinde rahat olduğum, daha eski elbiselerime ve gömleklerime gidiyordu. 
 
Paralı günlerim de uzun sürmediği için huyumu değiştirdim. Zaten yılların geçişi içinde hayat tarzım da değişti. Daha çok evde çalışıyordum, şimdi ise köyde oturuyorum. Kravat takmayalı yıllar geçti, ceket giymeyi de unuttum.  
O zaman size bir abi tavsiyesi: Fazla kat almayın; erkeği en çok şık gösteren gömleği (ter-cihen Jermyn Street’ten) ve kravatıdır (muhakkak ipek).
 
Façonnable kadife pantolonumun sol tarafında, cebin üstünde mavi bir tükenmez kalem lekesi var.  Her zaman cebimde dolaştırdığım ve hafızam zayıfladıkça daha fazla ihtiyaç duyduğum not defterinin ve arasına koyduğum tükenmezin hediyesi olmalı. 
Vakko hırkamda da bahçede çalıştığım zamanlarda takıldığım dikenlerin hatırası olan sökükler var.
Bu izler yaşlanmakta olan bir eşin yüzünde beliren, sevgiyi ve ortak geçen yılları vurgula-yan kırışıklıklar gibi güzel görünüyor bana.
Muhtemelen Hollywood’un gelmiş geçmiş en şık erkeği olan Cary Grant, kusursuz görü-nüşünün sırlarından birinin ceplerinde asla bir şey taşımamak olduğunu söylerdi. Rahat olmayı kusursuz görünmeye yeğlediğim için ceplerim her zaman bir şeylerle doludur, özellikle bahçede dolaşırken.
Eskiden İngiliz asilzadelerin vârisleri babalarının elbiselerini de devralır ve giyermiş. Gene eskiden zenginler yeni ayakkabılarını açılıncaya kadar giymek üzere uşaklarına verirler-miş. Demek ki zamanın testinden geçmiş giysilerin çekiciliği yaygındır.  
İnsanın yaşlandığını gösteren birçok emare var. Bunlardan biri, artık giyimine özen gös-termemek ve yeni giysiler almaktan vazgeçmektir. 
Onlardan biri olmayındır tavsiyem, madem bugün tavsiye günümdeyim.

28 Ocak 2021 

YORUM EKLE
YORUMLAR
İstanbul'dan, Üsküdar'dan
İstanbul'dan, Üsküdar'dan - 4 saat Önce

MM'nin yazıları da, tarif ettiği eski güzel giysiler gibi. Ondan bize kalan bu yazıları okumaya devam ediyoruz. Teşekkür ve saygıyla.

Ruh ikizi
Ruh ikizi - 20 dakika Önce

Çok ders aldım.
Sağolasın yorgun ve de sessiz kemikler.

banner608

banner474