Türkiye Cumhuriyeti Anadolu Mektebi ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı iş birliğiyle düzenlenen “Kültür Elçileri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Programı” açılış paneliyle başladı. Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri Anadolu Mektebi'nin okumayı, muhakemeyi, bilgi edinmeyi, bilgiyi ayrıştırmayı, ondan sonra da kendi fikirlerini üretmeyi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki lise öğrencilerine de aşılama yolunda önemli bir yol kat ettiğini görmekten büyük mutluluk duyduğunu belirtti.
Lefkoşa Rauf Raif Denktaş Meslek Lisesi'nde yer alan panel, 1 Mayıs’a kadar sürecek. Panel öncesi halk dansları gösterisi de yapıldı.
Açılış paneline, Büyükelçi Başçeri, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, yetkililer ile konuklar katıldı. Türk dünyası ve Balkanlardan öğrencilerin katılımıyla düzenlenen program, Anadolu Mektebi tanıtım filmiyle başladı.
Anadolu Mektebi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sami Güçlü’nün de yer aldığı panelde, selamlama konuşmasını Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Eğitim Öğretim uzmanı ve Anadolu Mektebi Kıbrıs okumaları Lefkoşa Koordinatörü Özge Eliz Aksaygın yaptı.
Örnek temsilciler
Büyükelçi Ali Murat Başçeri, gençler ve tüm katılımcıları canı yürekten sevgiyle, saygıyla selamladığını belirterek, panele katılmaktan ve dinlemekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Başçeri, panel vesilesiyle düşünen ve söz söyleyen bir neslin örnek temsilcileri ile bir araya geldiklerini, bunun keyfinin çok kıymetli olduğunu belirterek, teşekkür etti.
Anadolu mekteplerinin okumayı ve okumayla birlikte bilgiyi aşmayı, düşünmeyi derinleştirmeyi ve muhakemeyi güçlendirme yolunda gençlere kazandırdıklarını gördükçe eğitimcilerle de gurur duyduklarını vurgulayan Başçeri, şöyle devam etti:
“Okumak çok önemli. Hele bu dijital çağda okumak, bilgiyi ayrıştırmak, ondan muhakeme ile anlamlandırmak okuduğunu ve onu fikre dönüştürüp az evvel isimlerini saydığım panelist arkadaşlarımız gibi bizlere kendi kelimeleriyle aktarmak o kadar önemli ki bu çağda. Bunu başardıkları için, bu örneklerle bizi buluşturduğu için Anadolu Mektebi okumalarının, Anadolu Mektebi'ne emek verenlerin her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”
Başçeri, bu sene 200 öğrenciye, ama öncesinde de binlere yaklaşan öğrenciye, Anadolu Mektebi'nin okumayı, muhakemeyi, bilgi edinmeyi, bilgiyi ayrıştırmayı, ondan sonra da kendi fikirlerini üretmeyi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki lise öğrencilerine de aşılama yolunda önemli bir yol katettiğini görmekten büyük mutluluk duyduğunu belirtti.
Ortak ruh, ortak dünya
Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu da, organizasyonu düzenleyen herkesi tebrik ederken, sunumlar için gençleri kutladı.
Uzun yıllardır bu konularda çalışmalar olduğunu, tartışmalar olduğunu ve bu buluşmanın daha geniş olma ihtimalinin de olduğunu düşündüğünü belirten Çavuşoğlu, Kıbrıs’ta, Kıbrıs Türk halkının, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dahil 450 yıldır adada olduğunu kaydetti.
Çavuşoğlu, gençlerin çok güzel sunumlar yaptığına işaret ederek, sunumlar üzerinden değerlendirmeler yaptı ve “Biz birleşmezsek, ortak ruh, ortak dünyamızı yaratıp birbirimize sahip çıkmazsak, gerçekten gelecekte tarihin tekerrür etmeyeceğini kimse söyleyemez. Edebiyatımızla, kültürümüzle, değerlerimizle bir araya gelip zenginleşmek gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Gençler için önemli
Aksaygın, Anadolu Mektebi Kıbrıs Okumaları Projesi'nin 4. yılında düzenlenen panelin gençler için önemine işaret ederek, milletin hafızası, derinliği ve geleceğinin; okuyan, düşünen ve anladığını yorumlayabilen nesillerle inşa edileceğine işaret etti.
Anadolu Mektebi Kıbrıs Okumaları Projesi’nin de bu anlayışın bir yansıması olarak hayata geçirildiğini belirten Aksaygın, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Teknik Öğretim Dairesi, Genel Ortaöğretim Dairesi ile ASBÜ KKTC Yerleşkesi'nin iş birliğinde yürütülen projenin, gençleri kitapla buluşturmakla kalmadığını, aynı zamanda düşünce dünyasını da zenginleştirdiğini kaydetti.
Projede bu yıl 14 okul, 208 öğrenci ve 35 gönüllü öğretmenin yer aldığını belirten Aksaygın, 4 yıl boyunca binden fazla öğrencinin, proje kapsamında kitap okuyarak, eserleri değerlendirme imkanı bulduğunu kaydetti.
Panel değerlendirme konuşmasını Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Osman Aydoğan yaptı. Aydoğan, değerlendirmesinde, bütün katılımcıları tebrik ederek, sürecin kolay bir süreç olmadığını vurguladı.
Anadolu Mektebi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sami Güçlü de, Kıbrıs'ta gerçekleştirdikleri programın bir başlangıç, bir fikir, bir düşüncenin yansıması olduğunu söyledi.

