banner564

Maraş kimindir, kimin değildir?

Maraş Evkaf malıdır. Maraş Evkaf malıdır. Maraş Evkaf malıdır…
Neredeyse yarım yüzyıldır bunu duyuyoruz. 
Verin o zaman Maraş’ın tapusunu Evkaf’a arkadaşlar! 
Veya vermeye bile gerek yok. Evkaf gitsin Maraş’a yerleşsin, çevresini tellendirsin ve “Özel Mülktür, Girilmez,” tabelası assın. Tapulu mülküne girmesi için insanın herhangi bir kurumdan izin almasına ihtiyacı yoktur. Gerçi Evkaf insan değil, ama mademki “mal sahibi,” önemli değil.
Neden bunlar olmuyor?
İki nedeni var: 
Birinci neden hukukidir: Maraş’ın Evkaf malı olduğu kesin değildir. Bir zamanlar Maraş’ta Evkaf mülkü vardı. İngiliz koloni döneminde bu mülk Evkaf’ın bugün yasal olmadığını iddia ettiği yöntemlerle Rumlara geçti. Ancak bu yöntemlerin yasal olmadığı da kesin değildir. 
İkinci neden siyasidir. 
Maraş 1974’teki çıkarmadan sonra iskân edilmeyen tek büyük Rum yerleşim yeridir. Vakıf malıdır diye değil, pazarlık kozu olsun diye elde tutulmuştur.  
Bu konularda Ankara’nın güdümünde olan KKTC yönetimi, dış dünyaya Maraş’ın Vakıf malı olduğu için Rumlara verilemeyeceğini hiçbir zaman beyan etmemiştir. Tersine, burada 1974’te geçerli olan tapulara saygı duyacağını söylemiştir.  KKTC Yüksek Mahkemesi de 1974 tapularının geçerli olduğuna dair hüküm vermiştir.
Buna rağmen Maraş’ı iskâna açmak için girişimlerde bulunulmuştur. Bu girişimler de yarım yamalaktır ve dondurulmuştur. 
Güvenilir kaynaklara göre, TC ve KKTC geçen yaz New York’ta Birleşmiş Milletler’e Maraş’ı iskâna açmak babında artık bir şey yapılmayacağı sözünü vermiştir.
KKTC’de uluslararası hukuka hatta kendi mahkemelerinin kararlarına saygı duymayan, fevri bir yönetim vardır. Herhangi bir konuda olduğu gibi Maraş konusunda da ne yapacağı belli olmaz. Maraş’taki tapuları kırıp mülkleri Evkaf’a devredebilir. Ama bu devir işleminin ne iç ne de de dış hukukta geçerliliği olur. Karar kesinlikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde bozulur.
Tabii ona da kulak asmayabilirler. Mahkeme adam yollayıp KKTC’yi topuğundan vurduracak değil sonuçta.
Kıbrıs Türk’ü için bu günlerde ekonomik krizi atlatmak, Kıbrıs sorununu çözmekten önemlidir. Büyük bir viraneliğe dönen Maraş’tan da önemlidir.
Ekonominin önündeki en büyük engel doğrudan turizmi ve ticareti engelleyen ambargolardır. Bunlar kalkmadan Kıbrıs Türk’ü Rumların yakaladığı refah düzeyine yaklaşamaz. Türkiye’den gelen yardımlara müteşekkiriz, ama bunlar çare değildir. Tersine, yönetimi tembelleştiriyor ve sorunları çözmek yerine büyütüyor.
Adada bulunan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin yeni özel temsilcisi Colin Stewart’ın çantasında ambargoları ortadan kaldıracak uzlaşma formülleri var. 
Maraş, Yorgo’nun mu Yakup’un mu tartışmaları yerine, onların ne olduğunu duysak çok iyi olur. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ahmet
Ahmet - 2 yıl Önce

BM Gen Sek'in çantasında ne olabilir? Rumları memnun edecek öneriler. Ama Rumlar hep "hepsini" istediği için, Stewart'ın önerileri de yetmez. Çözüm mözüm olmaz.

Hasan Nuri
Hasan Nuri - 2 yıl Önce

BM Güvenlik Konseyi Kararı olan Maraş’ın statüsünü değiştirebilmek için Maraş Abdullah Paşanındir, Maraş vakıflarındir Maraş kktc nindir , çığlıkları yapmakla değil ancak BM Güvenlik Konseyi ve Beş Daimi Ülkenin ( 5 Büyükler) onayını almaktan geçer!! BM GKyi ve Beş daimi Üyenin onayı olmadan Turkiyenin veya KKTC nin tek taraflı Maraş’ın statüsünü değiştirebilmesi mümkün değildir !!

Sarp Ege
Sarp Ege - 2 yıl Önce

Ingilizler 1948-58 yıllarında Maraş'ta bazı Evkaf malları için yıllık 2230 Kıbrıs Lirası kira parası ödediler. Vâkıf malı değilse İngilizler neden yıllarca Vakıflara kira parası ödedi. Ayrıca 2005 yılında Gazimagosa kaza mahkemesinin" bütün Maraş vakıf malıdır" şeklinde bir kararı var. Karışık bir durum.

Arif
Arif - 2 yıl Önce

Türkiye'nin kktc'ye yardım etmesi onun yararınadır, tüm kararlarda elini kuvvetlendirir, istediğini yaptırma imkanı sunar. Burada kktc'nin yapması gereken, insiyatif alıp daha bağımsız olmak amacıyla gelen yardımları aşamalı olarak azaltmaktır. Türkiye'den istenecek tek şey bazı mal ve hizmetlerin alım garantisi olmalı. Örneğin meyve, sebze, et gibi mallarla ilgili alım garantisi, şirketlerin çağrı merkezlerinin adada kurulması gibi garantiler. Devlette çok fazla memur çalıştığı iddia ediliyor, bunlar özel sektöre geçip bu bahsettiğim mal ve hizmetleri sağlayabilirler.

Ruh İkizi
Ruh İkizi - 2 yıl Önce

Yerleşik hayat başladıktan sonra acaba, bir toprak parçasına ilk sınırı kim çekti?

Ilker Cankara
Ilker Cankara - 2 yıl Önce

Turk Birligi kuruldu. Gectigimiz sene sonunda da Turk Devletleri Teskilati ismini aldi. Kibris konusu bu son toplantida gundeme alindi. Turk Devletler teskilati nezdinde bir taninma KKTC'de yasanan problemlerin buyuk bir kismina care olacaktir. Bu konu KKTC'de ne kadar yanki buldu bilemiyorum ama yavru vatan asla sahipsiz degil. Colinler, Stewartlar, Hanslar ve Johnlar… Bu isimler cok net bir sekilde benim kulagimigi tirmaliyor. Acaba yuzlerce yildir bize atilan kaziklar yuzunden, verilen zararlar yuzunden olabilir mi?

Turkish power
Turkish power - 2 yıl Önce

Maraş kimindir İngiliz Muhibbi Hasan beye göre kulagimizin arkası da ingilizindir peki İngiliz kiraladım numarası çekip sonra Osmanlı'nın çöküşünden faydalanıp el koymadan önce kimindi balkanlardaki ve Yunanistan'da ki eski Türk malları ne oldu ezik asimile teslimiyetçi şark entel palavralari

Ruh İkizi
Ruh İkizi - 2 yıl Önce

Yerleşik hayat başladıktan sonra acaba, bir toprak parçasına ilk sınırı kim çekti?

Ilker Cankara
Ilker Cankara @Ruh İkizi - 2 yıl Önce

Muhtemelen tarimsal uretimini, yaptigi stogu falan korumak isteyen bir ilkel ciftci...

Faruk Ercan
Faruk Ercan @Ruh İkizi - 2 yıl Önce

Kabil


banner608

banner473