banner564

METAVERSE NEDİR?

Bugünlerde herkes ondan bahsediyor, ama Metaverse diye bir şey henüz yoktur. 
 
İnşa ediliyor.
 
Metaverse digital space denilen şeye yeni bir boyut kazandırma projesidir. İnternetten öte bir internet yaratmak gibi bir şey.
 
 
Bu gayretin başlangıç noktası bilgisayar oyunlarıdır.
 
 
Karakterleri, senaryosu olan ama oyunu oynayan veya oynayanların dışarıdan müdahalesi ile bunların gidişatına yön veren, çoğu zaman kazananın ve kaybedenin olduğu, genellikle şiddet dolu bir vakit geçirme yöntemidir bilgisayar oyunları. 
 
 
Anladığım kadarıyla Metaverse bu yapıyı bir adım öteye götürmeyi amaçlıyor. 
 
 
Meta “öte,” “sonra” anlamına gelen Yunanca “μετά,” kelimesinden gelmektedir. 
 
 
İnternet’te üç boyutlu bir mekân kuruyorsunuz veya bunu satın alarak veya kiralayarak elde ediyorsunuz. Kendinize benzeyen birini, avatarınızı, bu dünyaya yerleştiriyorsunuz. Orada kendiniz gibi olmak zorunda değilsiniz. Ne isterseniz olabilirsiniz. Avatarınıza istediğiniz giysileri 
giydirebilirsiniz. Saç tarzı sizinkinden 
farklı olabilir. 
 
 
Ortamı da siz kuruyorsunuz. Veya hazır bir ortam kiralıyorsunuz. Bir iş yeri, sınıf, eğlence yeri olabilir. Oraya istediğiniz kişileri davet edebilirsiniz ve onlar da avatarları ile gelirler. 
 
 
Böylece, başınıza taktığınız hantal bir aygıtla gerçek dünyadan kaçarak sanal, olmayan ve asla olmayacak bir paralel dünyada paralel bir hayat sürüyorsunuz.
 
 
Anladığım kadarı ile, Amazon, Microsoft ve Facebook gibi şirketlerin milyarlarca dolar harcayarak kurmaya çalıştığı Metaverse budur.
 
 
Mark Zuckerberg, Facebook'un konuyu ne kadar ciddiye aldığını belirtmek için yakın zamanda adını Meta olarak değiştirdi.
 
 
Kurulduğunda - eğer kurulursa - Metaverse büyük teknoloji şirketlerine ait bir yer olacak. Word’ün Microsoft’un malı olması, onu kullanmak için Microsoft'a para ödemeniz gerektiği gibi. 
 
Avatarınızın Metaverse’de sahip olacağı şeyleri, elbiseleri mesela, bu şirketlerden satın alacaksınız.
 
 
Metaverse  sadece sanal dünyada var olan bir bilgisayar oyunu karakteri olmanız için bir davetiyedir.
 
 
Buna içinde dolaştığımız internetin kullanıcısını yutma olgusu da diyebilirsiniz.
 
 
Bilgisayar oyunlarının üç milyara yakın oyuncusu olduğu tahmin ediliyor. Bu piyasanın değeri ise 250 milyar dolardır.
 
 
Bunlar Metaverse’in müşteri potansiyeli hakkında bir fikir vermektedir. 
 
 
Ve neden Metaverse gibi bana palavra görünen bir projenin peşinde koşulduğunu açıklamaktadır. Akıllı telefon, dizüstü bilgisayar, bilgisayar, Facebook oyunu gibi ürünler esas kullanıcıları olan paralı ülkelerde doyum noktasına yaklaşmıştır. Dev teknoloji şirketleri sömürecekleri yeni bir kaynak arıyorlar. Bunun Metaverse olmasına karar verdiler. 
 
 
Gerçek dünya yetersiz mi ki bir öteye, sanal bir dünyaya kaçmak istiyoruz veya kaçmamız için sanal (sahte, olmayan, taklit) bir dünya yaratılıyor? 
 
 
Metaverse olabilirse insanın doğadan uzaklaşmak için attığı adımlardan sonuncusu olacak.
 
 
Eğer o adımı atmak istiyorsanız unutmayın: Fişi çekildi mi ne internet kalır ne Metaverse. Doğanın ise fişi çekilemez. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Hare Ercüment
Hare Ercüment - 2 yıl Önce

Yalın ve güzel bir yazı olmuş. Benim de düşüncelerim bu şekilde. Doğa hep var olan ve bizlerin gerçeği... Bugün Neil Degrasse Tyson un bir cümlesine denk geldim. " Hepimiz; biyolojik olarak birbirimize, kimyasal olarak yeryüzüne, atomik olarak evrenin geri kalanına bağlıyız."

Lara
Lara - 2 yıl Önce

Sevgili romalılar, size tavsiyem malum kişiye cevap vermemeniz, çünkü karşımızda psikiyatrik sorunları olan birisi var. Lütfen yalnız bırakın onu, cevap vererek hem kendinizi yıpratıyorsunuz hem de kişinin sorunlarını daha da alevlendiriyorsunuz. Yani yaptığınızın kimseye faydası yok.

Ege’de Bir Sahil Kasabası
Ege’de Bir Sahil Kasabası - 2 yıl Önce

Metaverse hakkında yazı okudum, YouTube’da söyleşi izledim hiç bu kadar net bir anlatıma denk gelmedim. Çok teşekkürler Sn.Münir. İyi ki varsınız...

uğur sezgin
uğur sezgin - 2 yıl Önce

power, sen okuduğunu bile anlayamayan birisin. Şu çirkin yorumlarından vazgeç artık.

Beyhan Alkan
Beyhan Alkan - 2 yıl Önce

Aklıma "Hayallerim,aşkım ve sen" filmi geldi.Biraz şizofrenik bir konu o zamanın film teknolojisi yardımıyla peyaz perdeye aktarılmıştı.Bu günkü konu, kendi evreninizde hayal dünyanıza sağlık bir durum.
Durdurun dünyayı inecek var.

Sarp Ege
Sarp Ege - 2 yıl Önce

Doğru söze ne denir. " Doğanın fişi cekilmez". Herkese sağlıklı, mutlu hafta sonları.

Ahmet Mehmet
Ahmet Mehmet - 2 yıl Önce

Bir sirket bundan 10, 15 yil kadar once Second Life isimli bir sanal dunya deneyimi baslatti ve bu olay bugun hala gittikce geliserek devam ediyor.

Ilgilenenler icin link https://secondlife.com/

Turkish power
Turkish power - 2 yıl Önce

Komiki şehir palyacolari müridi mebusan üyeleri komedi dans ucluleri o kadar bunamis ve çaptan dusmussunuz ki milletin altını üstüne getirdiği yıllanmış metaversi anlatınca oy üstad vay üstad şak şak şak sizi gidi eski tüfek herşeyi bildiğini sanan eski tüfek sosyalistleri adam Avrupa şöyle adil böyle medeni şak şak şak dünyayı somurdu yerli halkları katliamdan geçirdi şak şak şak eeee imam yetmez ama evetciden rte muhalifligine rüzgar gülü cemaat fırıldak ihtiyar heyeti şaşırdık mi ha ha ha

Dogucu Ahmet
Dogucu Ahmet @Turkish power - 2 yıl Önce

Yanlis anlamissiniz, kimse metaversin altini ustune getirmemis, metavers "olmus bitmis birsey" degil tam tersine metavers "GELECEKTE" internet ve teknolojinin nereye gidecegidir. Teknoloji ve internetin gelecekteki evrimidir.

Herkesi anlamiyor diye burada aptal yerine koymaya calisiyorsunuz ama galiba esas konuyu anlamayan sizsiniz.


banner608

banner474