banner564

Ne zaman aşı olacaksınız?

Zengin bir ülke olup olmamakla ilgili fark burada da ortaya çıktı: 
Deney sürecini tamamlayıp gelecek yıl hazır olacak Covid-19 aşıları, ilk sırada zengin ülkelerin vatandaşlarına vurulacak. İngiltere ve Amerika gibi ülkelerde vurulmaya başlandı bile.
New York Times’ın araştırmasına göre gelecek yıl sonuna kadar hazır olacak aşıların yarısını zenginler kapattı.
Amerika, İngiltere, Kanada gibi ülkeler nüfuslarını aşan dozda ısmarlarken yoksul ve orta hâlli ülkeler Covid-19 aşısı satın almakta zorlanıyor. 
Kullanılabilir lisansı alan aşıların hangilerinin ne miktarda üretileceği kesin olmadığı için paralı devletler nüfuslarını birkaç defa aşı yapacak sayıda aşı sipariş etti. 
Bu siparişlerin hepsi yerine getirilirse Avrupa Birliği hudutları dahilinde yaşayanları iki defa, Amerika ve İngiltere dört defa, Kanada altı defa aşılayacak stoka sahip olacak. 
New York Times’ın listesine katkıda bulunan araştırmacılardan biri “Üst gelir düzeyindeki ülkeler kendilerini sıra başı yaptılar ve rafları boşalttılar,” diye konuştu. 
Washington en çok ümit vadeden kurumları hızlandırmak için milyarlarca dolar bağış sağlayarak araştırmaların rekor bir zamanda sonuç vermelerini sağladı. Ama bir şartla: Aşılar için ilk sırada olmak.  
Yoksul devletler gelecek yıl en çok vatandaşlarının yüzde yirmisini aşılayabilecek.
New York Times’ın listesinde Türkiye orta hâlliler kategorisinde yer alıyor ve nüfusunun yaklaşık yarısını aşılayacak kadar doz ısmarlamış görünüyor. 
Yeterli test kapasitesine bile sahip olmayan KKTC’nin aşı konusunda kesin bir programı yok. Birçok konuda olduğu gibi Türkiye’ye avuç açacak.
Sağlık Bakanı Ali Pilli’nin Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Reşat Akar’a verdiği bilgiye göre Ankara ona ilk partiden Kıbrıslılara verilemeyeceğini söyledi.
Bunun tarih olarak ne anlama geldiği belli değil. İlkbahar? Yaz? 
Ama aşı yarın yola çıksa bile KKTC’de bunları depolayacak yeterli altyapı yok. Covid-19 aşılarının sıfırın altında uç derecelerde depolanması ve her aşamada bu soğukluğu koruyacak edecek şekilde taşınması 
lazım. Pfizer’in aşısı eksi 70, Moderna’nınki eksi 20 santigrat derece gerektiriyor.
 Ayrıca, hâlihazırda aşıları uygulayacak yeterli sayıda personel de yok.
 Bilinmeyen önemli başka bir şey de bu: Aşılı kişiler KKTC’ye karantinasız girebilecek mi? Turizm sektörü için hayati olan bu soru bir an önce açıklıkla cevaplandırılmalıdır.
 AB’nin büyük olanaklarından yararlanacakları için Rumların tasası yok. Aşılanmanın Rum tarafında bütün AB ülkeleri ile birlikte 27-29 Aralık’ta başlaması bekleniyor. 
Brüksel Kıbrıs için ayrılan stokların bir bölümünün AB kimliğine sahip Kıbrıslı Türklere tahsis edileceğini açıkladı. Ama sayı ve teslimat tarihinde açıklık yok. Aşılar KKTC makamlarına mı teslim edilecek yoksa Türkler Rum tarafına gidip orada mı aşı olacaklar, bu da meçhul.
Biz AB aşısından yararlanmayı düşünür müyüz, ondan da emin değilim. Yıldırımlar yaratan bir ırkın ahfadı olarak pekâlâ Rum’un aşısı için kuyruğa gireceğimize kara toprağa girmeyi tercih edebiliriz.

YORUM EKLE
YORUMLAR
ali özdemir
ali özdemir - 3 yıl Önce

rum tarafına geçer aşı olurlarve kimseye söylemezler.

Bir Vatandas
Bir Vatandas - 3 yıl Önce

Virusler SINIR tanimiyor. Nasil ki bu salgin ilk basta Wuhan da ortaya ciktiginda kimse umursamiyordu , ta ki dunyadaki her ulkeye yayilsin , simde de ayni sekilde , dar goruslu bir yaklasimla "Biz asilanalim da fakir ulkelerdekileri bosverin" anlayisiyla yine ayni hatalari tekrarliyoruz. Virus ne kadar cok yayilirsa ve bu yayilim ne kadar uzun surerse yeni mutasyonlarin ortaya cikma riski de artiyor.

Yani fakir ulkeleri goz ardi etmek demek buralardaki olasi mutasyonlarin sonradan yine zengin ulkelere de yayilabilmesine sans vermek demektir. Yapmamiz gereken bir an once herkesi asilayip bu salgini cok daha fazla cogalmadan ve uzamadan sonlandirmaktir ama malesef boyle bir ideal dunayda yasamiyoruz ne yazik ki.

Yıldırım
Yıldırım - 3 yıl Önce

Son paragraf: :)))))

Doğrucu davut
Doğrucu davut - 3 yıl Önce

Duyduğuma göre (oralılar daha iyi bilir tabii ki) her gün KKTC den onlarca belki de yüzlerce kişi Rum tarafına çalışmaya gidiyormuş...Ekmek parasını Rum'dan kazanan için aşının da Rum'dan olmasının pek bir ehemmiyeti olmasa gerek...

ruh ikizi
ruh ikizi - 3 yıl Önce

Bir ‘Eyvah!’ daha, dostlar...

Z.S
Z.S - 3 yıl Önce

CCŞVVŞVLC

Cemil
Cemil - 3 yıl Önce

-70 co2 kuru buz sicakligi. -2 derece cokta sorun degildir. Dondurma tasiyan rigorofik araclar bu isi gorebilir. Mesele asinin gelmesi...

Gurel Asik
Gurel Asik - 3 yıl Önce

Süper bir final cümlesi


banner608

banner474