banner564

Neden yokluk değil varlık var?

Ağaçtan inip iki ayak üstünde yürümeye başladığından bu yana insanın sorduğu en ilginç soruyu Alman feylesof ve matematikçi Gottfried Wilhelm Leibniz, (1646-1716) sordu: Neden “yok” olabilecekken “var” var?


Öğrenmek istediği şu idi: Hiçbir şey olabilecekken bir kâinat olmasının sebebi ne olabilirdi. Kâinat neden vardı?


Ondan üç yüz yıl sonra Stephen Hawking (1942-2018) aynı soruyu şu şekilde sordu: Kâinat var olma zahmetine neden katlandı?


Söylediğinin bütünü şudur:


“Denklemlere alev üfleyen ve tarif edebilecekleri bir kâinat yaratan nedir? Bilimin olağan matematiksel model kurgulama yöntemi, modelin tarif edebileceği bir kâinatın neden var olduğuna dair soruları cevaplayamaz. Kâinat var olma zahmetine neden katlanmış olabilir?”


Eğer bir kâinatın var olmasının şart olduğu kanıtlanabilse bile o kâinatın, bizim kâinatımız olması, bizim doğa kanunlarımızı, atomlarımızı, yıldızlarımızı, gezegenlerimizi ve insanlarımızı ihtiva etmesi gerekmezdi. Zaman ve mekâna sahip olan ama içinde madde ve ışık bulundurmayan kâinatlar da olabilirdi. 


Neden bir başka kâinat olmadı da bu oldu?


"Amacım basittir,” demişti Hawking. “Kâinatı tamamen anlamak, neden bu şekilde var olduğunu ne amaçla var olduğunu öğrenmek.”


Ve Zamanın Kısa Tarihi adlı kitabını şu cümlelerle bitirmişti: “(Kâinatın neden var olduğunun) cevabını bulursak bu insan aklının en büyük zaferi olacaktır. Çünkü o zaman Tanrı’nın aklından geçenleri öğreneceğiz.”

Hawking hayatını onu bütünüyle felç eden bir hastalıkla ve kâinatın muammalarını çözmeye çalışmakla geçirdi, ama Tanrı’nın aklından geçenleri öğrenemeden öldü. 

Ondan önce birçok bilim adamı ve feylesof da Leibniz’in sorusuna yanıt aradı, birçok fikir ileri sürüldü ama neden hiçbir şey olabilecekken bir şeyin olduğunun muamması çözülemedi.

Belki soru yanlıştı: Hiçbir şeyin olmaması, yokluk mümkün değildi. Ya da bunun olmamasını insanın aklı almıyor. Yokluk imkânsızsa o zaman hep var olan bir kâinat olması gerekir. Bu hep olmayı da başlangıcı ve sonu olan insanın kavraması mümkün değil.

Belki varlıkla ilgili birçok soru gibi Leibniz’in sorusunun da cevabı yoktu.

Leibniz sonunda Tanrı’ya sığındı: Tanrı yokluğun yerine varlık koymaya karar vermiş ve yaratılabilecek en iyi kâinatı yaratmıştı.


“Tanrı tamamen mükemmel bir varlıktır. Güç ve bilgi mükemmeliyetlerdir ve bunlar Tanrı’ya ait oldukları zaman sınırsızdırlar. Tanrı her zaman her şeyin en iyisini yapar. Yarattığı kâinat da yaratılabilecek en iyi kâinattı.”


Einstein (1879-1955) "Dünya ile ilgili en anlaşılmaz şey anlaşılabilir olmasıdır,” demişti.


Ama gerçekten anlaşılabilir mi yoksa antik çağlardan beri toplanan bilgiler bir sonra gelen tarafından düzeltilen hatalar silsilesi midir?


Bana öyle geliyor ki insan aklı Leibniz’in sorusuna cevap bulmaya yeterli değildir. Ve asla olmayacak.


Bunun sebebi ne olabilir?

YORUM EKLE
YORUMLAR
Mustafa Yüksel
Mustafa Yüksel - 1 yıl Önce

Sıkışınca hemen Tanrı’ya sarılmak insan çaresizliğinin ürünü. (Bireysel olarak benim de sarıldığım olur, o ayrı). Bildiğim kadarıyla modern fiziğe göre mutlak yokluk diye bir şey yok. Atom altı dünyanın sırları da keşfediliyor. Uzay boşluğunda kuantum dalgalanmaları filan gibi pek de anlayamadığım şeylerden söz ediliyor. Bu konuları merak edenlere Güneç Kıyak’ın yazılarını takip etmelerini öneririm.

Ayse Fatma
Ayse Fatma @Mustafa Yüksel - 1 yıl Önce

"Sıkışınca hemen Tanrı’ya sarılmak insan çaresizliğinin ürünü."

Cok guzel soylemissiniz. Bu hem tanrilarin ve dinlerin neden ortaya ciktiginin aciklamasi hem de ayni zamanda ne kadar ici bos ve yanlis olduklarinin gostergesidir. "CARESIZLIKTEN UYDURULMUS" hikayeler bunlar. Ne kadar gerecekci olabilirler ki?

Ahmet Mehmet
Ahmet Mehmet - 1 yıl Önce

Burada yazilanlara katilmiyorum.

"Neden “yok” olabilecekken “var” var?" sorusunu "Neden evren 'YARATILDI'? seklinde yorumlamak dogru degil bence. Evrenin var olmasini bir yaraticiya baglamak kreasyonist dusunceyi savunanlarin yaptigi bir yanlistir. Evren bir yaratici olmadan da var olmus olabilir ve "Neden yok olabilecekken var var?" sorusu bu durumnda da yine de gecerli bir sorudur. Yani bunu Kreasyonizme baglamak dogru degil bence.

Yani bu cunmle :

-Öğrenmek istediği şu idi: Hiçbir şey olabilecekken bir kâinat olmasının sebebi ne olabilirdi. Kâinat neden vardı?

ille de bir YARATICIDAN bahsetmyor, sadece neden VAR OLDUGUNDAN bahsediyor , ister yaradilmis olsun ister kendiliginden var olmus olsun.

Buna da katilmiyorum:

-"Eğer bir kâinatın var olmasının şart olduğu kanıtlanabilse bile o kâinatın, bizim kâinatımız olması, bizim doğa kanunlarımızı, atomlarımızı, yıldızlarımızı, gezegenlerimizi ve insanlarımızı ihtiva etmesi gerekmezdi. Zaman ve mekâna sahip olan ama içinde madde ve ışık bulundurmayan kâinatlar da olabilirdi."

Evrenin BIZIM ICIN yaratildigini dusunmek yerine BIZ bu evrenin icinde onun kurallarina uygun olarak ancak bu sekilde gelsiebildik diye dusunmek daha dogrudur bence. Yine bu da dincilerin (Kreasyonizme inanalarin) onyargili bir sekilde savungdugu yanlis bir dusunce seklidir.

Hatta bircok bilim adami astrofizikci, filozof, MULTIVERSE theorisi denilen birden cok evrenin var olabilecegini savunuyorlar. Yani bizim evrenimizden cok daha farkli fizik kurallari olan evrenler de olabilir ve onlarin icinde de O ICINDE BULUNDUKLARI EVRENIN kurallaina gore gelismis baska yaratiklar da olabilir ve onlar da bizim gibi yanlis yere " Neden bu evren bize uygun olacak sekilde bu kadar mukemmel bir sekilde yaratilmistir?" diye dusunuyor olabilirler.

Yani ne biz onlarin evreninde var olabilriz ne de onlar bizim ama icinde bulundugumuz evrenin kurallarina gore gelisitigimiz icin icinde bulundugumuz evrene uyuyoruz ancak bunu yanlis yere BIZ EVRENE DEGIL DE SANKI EVREN BIZE GORE YARDILMISMIS gibi yanlis degrelendiriyoruz.

Not: Bu arada Hawking bir ateistti. Cogu kes tanridan mecazi bir sekilde bahsediyor olsa bile kendisi herhangi bir tanrinin var olduguna inanmiyordu.

Ruh ikizi
Ruh ikizi - 1 yıl Önce

Akil yetirdim diyenler…
Akil yetişemedim diyenler..
Siz ne yandasınız?

anonim
anonim - 1 yıl Önce

Bunun sebebi, "Tanrı" öyle istediği için.

Hasan Huseyn
Hasan Huseyn @anonim - 1 yıl Önce

Bir Tanrinin var oldugunu gosteren hicbir gosterge yoktur, var olmasi icin gerekli hicbir sebep de yoktur. Tanrilar insan uydurmasidir. Tanrilarin var olusunu astrofizkte veya bilimde degil insan psikolojisinde aramak gerekir.

HÜSEYİN ÖZTÜRK
HÜSEYİN ÖZTÜRK - 1 yıl Önce

MERAK ETMEK GÜZELDİR. BENCE BU KADAR MERAKLI OLMAK İYİ DEĞİL. BOŞ VER YAŞAMAYA BAK. TANRI NE İSTERSE YAPIYOR ZATEN. BİZE SORMAZ.

Ali Veli
Ali Veli @HÜSEYİN ÖZTÜRK - 1 yıl Önce

Bu da buradaki en yobaz yorum herhalde . Sayin Ozturk , bilim insanlari da sizin gibi dusunseydi herhalde hala magaralarda yasiyor olacaktik.

eyyup Ocak
eyyup Ocak - 1 yıl Önce

Kainatın bir parçası olan insan aklının onu anlaması mümkün değil. Bu da bizi kainatın dışında ve onu yaratan Tanrı'ya götürüyor. Kuran da sıkı sık alemleri biz yarattık tekrarı bunun yansıması olmalı

Hasan Huseyin
Hasan Huseyin @eyyup Ocak - 1 yıl Önce

-"Kainatın bir parçası olan insan aklının onu anlaması mümkün değil." demissiniz , neden?

Insan beyni insan vudunun da bir parcasi yani sizin mantiginizla biz insan vucudunu da hic anlayamayacakmiyiz?

Turkish power
Turkish power - 1 yıl Önce

İnsan fani olduğu sürece tanrı inancı olacaktır nokta

Ben
Ben @Turkish power - 1 yıl Önce

Ateizmden ve ateistlerden haberiniz yok galiba sayin Turkish Power. :)

Turkish power
Turkish power - 1 yıl Önce

Kimi tanrıya sığınır kimi melankoliye üstat gibi


banner471

banner474