banner564

Nostalji


Bu yoldan kaç defa geçip bu denize gittim?  


İlk içinde oturmakta olduğum evi satın aldığım ve ehliyet alıp araba sahibi olduktan sonra olmalı. Neredeyse 40 yıl önce. 


O zamandan bu yana hiçbir şey değişmedi demeyi çok isterdim. Ama çok şey değişti. 


En başta yol. Çatalköy’ün bittiği yerden başlayıp Karpaz’a uzanan bu sahil yolu o zaman şimdi olduğu gibi duble yolun yarısı genişliğinde değildi. 


Bir araba genişliğindeydi ve sahili izliyordu. Toprak düzse düz, meyilli ise meyilli idi. Yeni yol içeriye çekildi. Tonlarca taş toprak dökülerek yükseltildi ve denizden uzaklaştırıldı. Tek amacı sağa sola bakmadan bir an önce gidilecek yere götürmektir. 


Eski yol eski, artık olmayan bir dünyaya aitti. Onu ne zaman kullandıysam Mağusa’ya kadar bir veya iki araba ile karşılaşırdım en çok. 


Bazı yerlerde kumlar içeriye yürümüş, zeytin ve harnıp ağaçlarını yapraklarının başladığı yere kadar altına almıştı. Oralarda arabanız üzerinde yılan, kertenkele, kuş izleri olan bir kum tabakasını üzerinden geçerdi. Bir defasında köşeyi dönünce arkasından sıra hâlinde yürüyen on kadar yavru olan bir kekliğe rastlamıştım. Şimdi bırakın yolda, ormanda bile kekliğe ender rastlarsınız. 


Yüzmek istediğim yere varmak için geçtiğim harnıp ve zeytin ağaçlı tarlalarda yol yoktu. Arabamı kuru dere yatağının yanına bırakır saatlerce kumsalda yatar, kitap okur, yüzerdim.
Şimdi oraya anayoldan asfalt bir yolla varılıyor ve yüzmeye gelenlere için bir cafe lokanta var. 


Yeni yol biter bitmez sağlı sollu kutu kutu evlerle doldu.


Çevreyi mahvetmek istiyorsanız yol yapın. 


İngiliz döneminde yapılan o yollar, yavaş gidenlerin hızlı gidenlere yol vermesi için cepler yapılıp biraz tamir edilse bugün de kullanılabilirdi. Ama o işten ne rant olurdu ne siyasi prestij. 


Geçenlerde yeni yoldan giderken bir bölümünün duble yola döndürüldüğünü gördüm. Yol ile deniz arasındaki geniş arazi bomboştu, ama öyle kalması mümkün değildir. Daha yol bitmeden yola dizilen emlakçı tabelaları ne olacağını anlatıyor. 


İskân dışında olan yerlerde tek tük inşaat başladı bile. 


“Neden kimse mâni olmuyor?” diye sorum bu işleri iyi bilen yol arkadaşıma. 


“Gerekli yerlere rüşvetlerini vermişlerdir,” dedi. 


İngiliz koloni devrinde yapılmış olan eski yolun bir bölümü yeni yolun altında kaldı. Bir bölümü ise, birbirinden bağlantısız olarak, kaderine terk edildi. Bazen bunlardan birinin uzunca olduğu bir yere gidip arabamı park eder yürürüm. Dalgalar gidip gelerek çakılları karıştırır, bulutlar kendilerini çamaşır gibi dağların üzerine serer, birkaç martı, birkaç karga uçar, bir an ada eskisi gibi olur.


Nostalji iki eski Yunanca kelimeden gelir: nostos (geri dönmek) ve algos (ıstırap): İnsanın ait olduğu yere dönme arzusundan doğan ıstırap. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Hasan Nuri
Hasan Nuri - 1 yıl Önce

Sayın Münir Bir zamanlar Cennetten bir parça yeşil Adamız Kıbrıs dediğimiz bu ülkenin Doğasının yok oluşup betonlaşmasında maalesef hepimiz de suçluyuz ! Her geçen gün Ülkemizdeki Doğa katliami için Bizler ne yaptık acaba ! Yeşiller grubu ile sokaklara mı döküldük ! İngilterede Doğu Londra’da yol yapımı için kesilmesi planlanan Koca bir Çınar ağacını kurtarmak için bölge halkının kendilerini sırayla ve haftalarca o ağaca zincirlediklerinden haberimiz var mı hiç !
Seçtiğimiz Doğa sevgisi olmayan yoneticilerimiz ile Doğa katliamina seyirci kalan Bizlerde hiç mi Doğa sevgisi kalmadı acaba !!

Yavuz
Yavuz - 1 yıl Önce

Eski Kıbrıs yazılarınızdan bir kitap olsa da okusak Metin Bey... İyi günler.

Ruh İkizi
Ruh İkizi - 1 yıl Önce

Doğa her zaman güzeldir, eşsiz bir mimardır.
“Çevreyi mahvetmek istiyorsanız yol yapın.” cümlesini çok beğendim. Beni de 40-50 yıl öncesine götürdü...
Belki biraz kaba olacak ama, yolu şöyle tarif ederim.
Yol: İnsan da geçer, it de geçer.
O eşsiz mimar, canını acıyanların canını acıtacak..!
Teşekkürler Sayın MM.

Veli Özcan
Veli Özcan - 1 yıl Önce

Nostalji, eskiye duyulan özlem değil, eski güzel günleri tekrar yaşama arzusudur.

Ahmet Ö.
Ahmet Ö. - 1 yıl Önce

Kömürhan köprüsünün müthiş manzarasını da gereksiz bir yol uğruna mahvettiler

- 1 yıl Önce

Doğadan kalan son kırıntıların tadını çıkarın.

Ayse Fatma
Ayse Fatma - 1 yıl Önce

Nostalji hissi bir izdirap olsa da son yapilan calsimalarda depresyona iyi geldigini iddia ediyor bazi uzmanlar.

Abdi Durgel
Abdi Durgel - 1 yıl Önce

Son cümle son darbe


banner608

banner474