banner564

Odysseia

Metin Münir’in anısına….

Bazılarının öldüğü, bazılarının yaralandığı, herkesin ruhuna siyah bir tülün indiği deprem günlerini Homeros’un Odysseia adlı destanını okuyarak geçirdim.


Truva Savaşı’nı anlatan İlyada ile birlikte Odysseia
insanlığın ilk edebi eserleri arasındadır. 


Her iki eser Milattan Önce sekizinci veya yedinci yüzyıllarda meddah şiiri olarak yaratılmıştır. 


İlyada on yıl süren savaşı anlatır. Odysseia o savaşa katılan İthaka Kralı Odysseus’un “şarap koyusu” denizleri aşarak adasına dönme serüveninin öyküsüdür. 


Odysseus’un yolculuğu on yıl sürer çünkü denizlere, fırtınalara, depremlere ve atlara hükmeden tanrı Poseidon’u kızdırmıştır. Önüne birçok engel çıkarır, başına birçok felaket getirir. Gemilerinin hepsi yılların geçişinde batar, bütün silah arkadaşları ölür. Odysseus ise her seferinde son anda Athene’nin müdahaleleri ile kurtulur. 


Bilgelik ve savaş ve tanrıçası Athene, Odysseus’un koruyucusu olmuştur. Hayatı tehlikeye düştüğünde araya girerek veya akıl vererek onu hep kurtarır ve “tasa ve bela” dolu on yıldan sonra “kuru topraktan ve denizlerden geçerek” evine dönmesini sağlar.


İthaka’dan ayrılırken yeni doğmuş olan oğlu Telemachus yirmi yaşına basmıştır. Eşi Penelope gece gündüz ağlayarak kocasının dönüşünü beklemektedir. Ondan başka herkes Odysseus ‘un öldüğüne kânidir. 


Odysseus ‘un ayrılışından on yedi yıl kadar sonra Penelope ile evlenmek isteyen Adaylar sarayını istila eder. Sayıları yüzü aşan bu minör asilzadeler her sabah saraya gelmekte, emirle Odysseus ‘un çiftliğinden dana, keçi ve domuz getirtmektedirler. Bunlar özenle kesilip kebap yapılmakta ve sarayın mahzeninden getirtilen şarap eşliğinde yenmektedir. Geceleyin bir ozan lir çalarak şarkılar söylerken dans başlar. Odysseus ‘un döneceğinden ümidi kesen bazı hizmetkârlar Adayların metresi olmuştur.


Kocasını beklemeye devam eden Penelope evlenmek istememektedir. Adayları çağırarak kayınpederi için bir kefen örmekte olduğunu, bitirince kiminle evleneceğine karar vereceğini söyler. Ama gündüzün ördüğünü geceleyin sökmekte, dokuma işi bir türlü bitmemektedir. Bu taktik hizmetkârlarından biri onu gammazlayınca suya düşer.


Penelope’nin dermanı tükenmeye başlarken Odysseus Athena’nın yardımı ile adanın tenha bir yerinde karaya çıkar. Athena onu yaşlandırır ve pis bir dilenci kılığına sokar. Odysseus domuzlarına bakan çobanı bulur ve saraydaki durumu öğrenir. Oğlu ile buluşur ve Adayları öldürmek için bir plan hazırlarlar. Penelope habersizdir.


Odysseus dilenci kıyafetinde sarayına gider ve onu tanımayan adayların hakaretine maruz kalır. Sarayın silah deposunda bulunan bir yay getirtilir. Yaya kirişi gerebilen ve bir nişan yarışında kazanan damat olacaktır. Hiçbirinde kirişi gerecek güç yoktur. 


Dilenci Odysseus Adayların alaylarına kulak asmayıp yayı gerer ve aralarındaki en kibirlisini boynuna attığı bir okla öldürür. Athene onu eski hâline döndürmüş, hatta daha genç ve uzun boylu yapmıştır. Odysseus oğlu ve çobanları ile birlikte saldırıp Adayları teker teker öldürür. Metres hizmetkârlar bahçede asılır.

Odysseus ile Penelope kavuşurlar.


Üç bin yıldır yaşayan bu zengin eseri bu kısa yazıda özetlemek imkânsız. Ancak birkaç kişiyi, okumayı bu kadar geçe bıraktığım Odysseia’ye yöneltebilirsem ne mutlu bana.


28 Şubat 2023 tarihli yazı…

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ruh ikizi
Ruh ikizi - 7 ay Önce

Derin düşüncelere salardı Üstat. Saygıyla….

Ferit Ertunç
Ferit Ertunç - 7 ay Önce

Metin Münir'in yazılarının kitaplaştırılmasını bekliyorum. Bu konuda bir girişim; bir bilgisi olan var mı? Saygılar.

Derya Akmaz
Derya Akmaz - 7 ay Önce

Bahçende rüzgar kaldı, gölgeler kaldı, sıklamenler kaldı, yemlikler boş kaldı . Okurlardan izin istemeden terk etmek , olmadı. Eşikte bıraktın bizi M.M.

Eylül Eylül
Eylül Eylül - 7 ay Önce

Binbir kurnazlık eden odysseus olarak bilinir. bunun tam latince karşılığı ulysses’tir. Karısı Penelope için bir zeytin agacının köklerini topraktan ayırmadan oyup yatak yapmış; parlak zekasini romantizmde de konusturmustur. Kendisinden başkasının ok atamadığı bir yaya sahiptir. Kesinlikle Yunan mitolojisinin en basarılı karakterlerinden biridir. Sayende sade bir özetini okuduğumuz bu destan daha bir anlam kazandı. Ruhun şad olsun büyük ustamız…

Neclaerşen
Neclaerşen - 7 ay Önce

Yazıların kitaplaştırılmasını bekliyorum,bu köşede eski yazıların çıkması bir teselli oluyor.Saygıyla..

MY
MY - 7 ay Önce

O kadar özledik ki❤

banner608

banner473