banner564

Onlar öyledir, biz böyleyiz

Türkler Anadolu’ya adım atmadan binlerce yıl önce orada yaşayan Ermenilerin, Kürtlerin ve Yunanların çavuş bile olamayacağı Türkiye’de, Hint asıllı bir göçmen ailesinin üçüncü nesilden bir evladının Büyük Britanya başbakanı olması acaba nasıl karşılanacak?


Ne kadar çağ dışı olduğumuz konuşulacak mı? 


Azınlıkların dışlanmasının Türkiye’nin geri kalmışlığındaki etkisinin ne olduğu incelenecek mi? 


Sulh yoluyla sonlandırılmasına on ikiye beş kala dönülen Kürt başkaldırısının mal olduğu maddi kayıplar ve neden olduğu acıların envanteri yapılacak mı? 


Osmanlı Ermeni, Rum ve Yahudilerinin sıfırla çarpımının maddi faturasının, milli gelirde ne büyüklükte bir düşüşe yol açtığı, hesaplanacak mı?


Bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine yaşama hasretini sona erdirecek adımlar düşünülecek mi?


Yukarıdaki altı sorunun cevabı aynıdır: Hayır, hayır, hayır, hayır, hayır, hayır… 


Neden “evet” olmadığına ve olmayacağına sağ ve milliyetçi cenahın verdiği bin tane hazır cevap var. Onları tekrarlamama gerek yok.


Hiçbiri gerçek cevap değil ama. Gerçek cevap, TC’nin kuruluşundan beri Sünni Türklerin hâkimiyetinde bir devlet olması ve Sünni Türklerin hükûmeti, yani rantı, yalnızca kendine saklamak istemesidir. 


Ama bir de bütün ülkelerde geçerli bir başka gerçek var: Haklarının onlara verilmediğine inanan azınlıkların ve yoksulların silaha başvurması, içinde yaşadıkları ülkelerdeki huzuru altüst etmeleri. Uruguay’dan Sri Lanka’ya, Myanmar’dan, Endonezya’ya bütün ülkelerde geçerli olan bir kaidedir bu. 


Bizde de terör olarak tarif edilen kan dökümünün başrol oyuncuları arasında Kürtler ve Aleviler bu nedenle bulunmaktadır. Ama Atatürk’ten bu yana iktidarda olan bütün hükûmetler eşitsizliğin neden olduğu bu bedeli ödemeye razı geldikleri için Türkiye bir türlü huzura kavuşamıyor.


Nedir acaba bu bedel? Lira olarak hesaplayacak olursak…ve nedir bu liralarla yapılabilecek okullar, hastaneler ve ne olabilir ödenebilecek daha yüksek maaşlar?


Ve askerden tabut içinde dönmeyenler için tutulmamış sonsuz yasların mutluluğu?  


İngilizler ne zaman farkına vardı bunun da, sona ermiş olan İmparatorluğun bin bir yerinden kopup çulsuz gelen insanlara sofrada yer verdi? 


Londra’daki köşe başındaki bakkal dükkânlarında yedi/yirmi dört çalışan bitkin Hintli ve Pakistanlıların ve diğerlerinin torunlarına, bugün İngiltere’de her üst kademede rastlayabilirsiniz: ressam, yazar, spiker, cerrah, bankacı, iş insanı, profesör, milletvekili, belediye başkanı. Hatta asker.


Değişik din ve ırkların karışımının zaaf değil, zenginlik olduğunu kavrayamayacak kadar akılsız olmaktan kurtulabilecek miyiz? Statükoyu sürdürme bedelinin ağırlığını kavrayabilecek miyiz?


Yoksa “Onlar öyledir, biz böyleyiz,” sürüp gidecek mi?


 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Hasan Nuri
Hasan Nuri - 1 yıl Önce

Azınlıklar ve Başarı oranları Hangi Ülke vatandaşı olduğunuza bağlıdır, bugün ‘’ Multicultural Society ‘’ dedigimiz İngilterede Etnik kökenlilerin başarıları kayda değerdir, İngilterede :
Hepimiz Eşitiz parolası uygulanırken ,
Bizde Uygulanan ise : Hepimiz Eşitiz ancak Bazılarımız diğerlerimizden daha da Eşittir parolası uygulanmaktadır ??

serin
serin - 1 yıl Önce

Benim içimi acıtan 20. yy'da Türkiye'den ayrılmak zorunda kalan ermeni, rum, musevi zanaatkarları, işinde uzman olan bu ince insanları tanımayan ezici çoğunluk.

Ruh İkizi
Ruh İkizi - 1 yıl Önce

Gerçek bir MM yazısı.
“Eğer gerçeği açıklamak istiyorsan, zarafeti terziye bırak.” Einstein

Muhterem Elmas
Muhterem Elmas - 1 yıl Önce

Konuya kendi açınızdan bakmışsınız. Konuya başka açılardan bakmak da mümküm.

m.şakir
m.şakir @Muhterem Elmas - 1 yıl Önce

Onları d başkaları yazsın, oralardan okuyun lütfen.

Eylül Eylül
Eylül Eylül - 1 yıl Önce

Anladığınızı anlatamadığınız bir toplumda cevabını net bildiğiniz sorularla kişinin kendince sorgulamalar yapması gereken; sorularınızın cevabı cahil insanlara sorulabilir mi? Değişim kişinin kendinde başlarsa bütün toplum değişir; maalesef bu hengame hep sürüp gidecek değişmeden. Emeğinize sağlık…

Oğuz
Oğuz - 1 yıl Önce

Yazının en vurucu cümlesi: "Neden “evet” olmadığına ve olmayacağına sağ ve milliyetçi cenahın verdiği bin tane hazır cevap var. Onları tekrarlamama gerek yok."

eyyup Ocak
eyyup Ocak - 1 yıl Önce

Zor bir yazı. Muhtemelen önceki yazılarınıza övgüler düzen bir çok kişi sizi kınayacak veya yorum yapmayarak kendilerince tavır takınacaktır. Eleştiri kültürü olmaması ve buna tahammülsüzlük gelişmemizdeki en büyük engeldir. Maalesef şark da uzun zamandır bu yoktur

…..
….. @eyyup Ocak - 1 yıl Önce

@Tarık olamam! Belli ki konuyu hiç anlamamışsınız.

Tarık
Tarık @eyyup Ocak - 1 yıl Önce

Sayın ….., sayın eyyup Ocak'ın bunu yazma sebebi siz olabilir misiniz? :)

…..
….. @eyyup Ocak - 1 yıl Önce

Eyyüp Bey bu yazıyı size yazdıran ne oldu? Bu yazıda sizi rahatsız eden ne oldu da MM’yi sevenler adına karar aldınız ve MM’ye tepki göstereceklerini düşünüyorsunuz? Belli ki asıl siz bir şeyden rahatsız olmuşsunuz.

Turkish power
Turkish power - 1 yıl Önce

Yalan dolan çakma üstat İsmet paşa neydi Kürt degilmiydi Osmanlı'nın hangi sadrazamlari vezir pasa mebuslari Kürt Arap Ermeni rumdu İngiltere'de adamlar Hintli maliye bakanı oylamalarda elimine edip beyaz İngiliz etrafında kilitlenip Liz truss i başbakan yaptılar beyaz kız sicil batirinca kimse de aday olmayınca kerhen okey dediler şu anda TC de kaç Kürt bakan vekil işadamı vs var haberin yok mu TC de kaç Ermeni Rum kaldı ki mücadelelerden sonra ne geyiği yapıyorsun Kıbrıs'ta zamanında işin gücün Rum'un yanasmaligini cobanligini kahyaligini vs yapmaktı ne palavra sıkıyordum sen adam olda bati trakyadaki Müslüman Türklerin nasilyasadigini nasıl toplama kampı gibi şartlarda yaşatıldığıni araştır işin gücün bok püskürük atmak hayal kırıklıkları içindeki melankolik çakma üstat

Mustafa Kemal Gökçen
Mustafa Kemal Gökçen @Turkish power - 1 yıl Önce

Yazar Osmanlı imparatorluğundan bahsetmiyor T.C den bahsediyor. Beleş atarlanmaya gerek yok. Doğruya doğru denir.


banner608

banner473