banner564

Ot-zehir savaşını otlar kazanıyor

Palmer amaranth adlı, Türkçesini sözlüklerde bulamadığım zararlı bir ot Amerikan çiftçilerinin başına bela oldu.
 Ot ilaçlarına karşı dayanıklılık geliştirdiği için yok edilemiyor. Ekilen soya fasulyesi, sorgum, darı ve pamuk gibi bitkileri boğuyor ve üretimi sekteye uğratıyor. 
 Müthiş dayanıklı ve azgın: söküldüğü hâlde yeniden kök salıyor. Günde sekiz santimetre büyüyebiliyor. Dişileri yılda yüz binlerce tohum salıyor. Üç günlük, zehir bombardımanına tâbi tutulmuş bir fidenin kuruyup ölmeden önce son kalan enerjisini kullanıp tohum ürettiği görülmüş. 
Bu konu ile ilgili haberi geçen gün New York Times’da okuduğumda ne kadar keyiflendiğimi anlatamam. Nedenine gelmeden önce size bu süper otla ilgili biraz daha bilgi vereyim:
 Palmer amaranth, önüne geçilmezse bir tarladaki soya fasulyesi rekoltesini yüzde 80, darı rekoltesini yüzde 90 civarında sekteye uğratabiliyor.
 Monsanto ve Bayer gibi zehir üreten şirketlerin piyasaya sürdüğü hiçbir zehir ona tesir etmiyor. Sırayla, art arda hepsi kullanılsa bile. 
 Palmer amaranth o kadar müthiş bir bitki ki yeni keşfedilmiş zehirlere karşı bile ilk karşılaşmasında savunma geliştirebiliyor.
 Başka otlar da zehirlere karşı aynı direnci göstermeye başladı. Ama kralları Palmer amaranth’dır.
 Bu konudaki araştırmalar ilginç bir gerçeği daha ortaya çıkardı: Zararlı otlar, onlara karşı yeni zehir bulmak için şirketlerin ihtiyaç duyduğu zamanın yarısı kadar bir sürede o zehirlere karşı bağışıklık geliştiriyorlar.
 Demek ki, zehirler zararlı otları öldürmek için etkin bir yöntem olmaktan çıkıyor.
 Otlar onlara yöneltilen bütün tehlikelere karşı adapte olmayı biliyor. Çimen biçme makinesinin kullanıldığı yerlerde otlar yukarı değil yana doğru büyüyerek kendilerini bıçaklardan koruyorlar.
 Otların direnci Amerika’da büyük bir sorun hâline geldi, çünkü en çok zehir Amerika’nın endüstrileşmiş tarımında kullanılıyor. Ama olgu dünya çapındadır: Tespitlere göre 71 ülkede 263 tür, zehirlere karşı bağışıklık kazandı.
Bu fenomen ister istemez Covid-19 virüsü ile insanın ona karşı geliştirdiği aşıları akla getiriyor.  
Aşılar bu virüsü yenmek yerine onu aşıya dayanıklı bir hâle getirip güçlenmesine yardımcı oluyor olabilir mi?
 Amerikalı çiftçiler ilaç şirketlerinin mucizevi yeni zehirler piyasaya çıkarmasını bekliyorlar ama bu boş bir umuttur. 
 Yeni bulgular otların zehirleri metabolize etme, kimyasal değişime uğratma, yani parçalarına ayırıp etkisiz duruma getirme yeteneğine sahip olduklarına işaret ediyor. Bu da otların henüz keşfedilmemiş zehirlere karşı da bağışıklığa sahip olduğunu gösteriyor. 
 New York Times’ın sözleriyle “Biyoloji ile biyoteknoloji arasındaki silahlanma savaşını otlar kazanıyor.”
 Beni keyiflendiren de bu oldu.

NOT: Gözümden ameliyat olacağım ve ameliyattan önce ve sonra biraz dinlenmek istediğim için yazılarıma kısa bir süre ara vereceğim. Bundan sonraki yazım 16 Eylül’de çıkacak. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ege’de Bir Sahil Kasabası
Ege’de Bir Sahil Kasabası - 3 yıl Önce

Dünyayı, büyük bir kalabalıktan çok daha farklı algılayan ve gören ve bize de gösteren zihninize, gözlerinize çok ihtiyacımız var. Umarım her şey yolunda gider. Biz burada özlemle sizi bekliyor olacağız. Çok geçmiş olsun... İyi ki varsınız...

Ahmet
Ahmet - 3 yıl Önce

Çok geçmiş olsun Metin Bey. Umarım her şey yolunda gider.

Özkan Kılınç /İstanbul
Özkan Kılınç /İstanbul - 3 yıl Önce

Geçmiş olsun Metin bey kendinize iyi bakın

Ahmet
Ahmet - 3 yıl Önce

Otlar bütün dünyaya yayılıp yeryüzünü bu hale getirenleri sarıp boğar mı dersiniz?
Umudumuz Palmer Amaranth!

Doğa
Doğa - 3 yıl Önce

Yine keyifle okunacak bir yazı. Benzetme müthiş. Covid ve Palmer amaranth. Demek ki doğa insana ve onun dönüştürdüklerine savaş açmış. Panzehir güçlü. Sonucu Münir Bey şimdiden açıklamış. Öyle ise süreci yavaşlatmak için doğayı daha fazla öfkelendirmemek gerek...

uğur sezgin
uğur sezgin - 3 yıl Önce

Havaalanı inşaatlarında, ana pistin iki yanına (banketlere), ot çıkmaması için zehir atılırdı. Otlar yinede bir şekilde çıkardı. Geçmiş olsun , sizi hasretle bekliyoruz.

Ruh İkizi
Ruh İkizi - 3 yıl Önce

Kediye tırnak veren doğa, kuşa da kanat vermiştir.Doğanın dengesini kim değiştirebilir ki?
Şimdiden geçmiş olsun Üstadım. Sağlık ve afiyet dilerim.

Ayshe Phatma
Ayshe Phatma - 3 yıl Önce

Genelde iki çeşit aşı vardır, biri mükemmel (perfect) aşılar diğeri de sızdıran (leaky) aşılar. Sızdıran aşılar hastalığın yayılmasını engellemedikleri için yeni mutasyonların/ varyantların ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Yani kısa cevap evet bu aşılar 'LEAKY' aşılar oldukları için koronanın güçlenmesine sebep olabiliyorlar.

Geçmiş olsun, yazılarınızı dört gözle bekleyeceğiz.

Aysha Phatma @m.Sakir
Aysha Phatma @m.Sakir @Ayshe Phatma - 3 yıl Önce

Aşağıda M.Şakir rümuzlu kişinin yorumuna cevap olarak yazıyorum.

Sayin M.Sakir ,

Benim yazdığım söylediğim şeyler tamamen bilimsel araştırmalara ve verilere dayalıdır bunun negatiflikle pozitiflikle alakası yok. Buradan size imperfect (leaky) aşılarla ilgili birkaç link atıyorum belki okuyup biraz bilgilenirsiniz ve kendi bilgisizliğiniz yüzünden herkese böyle kişisel saldırılardan vazgeçersiniz.

1:Imperfect aşılar virülent virüslerin yayılmasını artırabiliyor:

https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.1002198

2: Leaky aşılar virüsü güçlendirebiliyor

https://www.healthline.com/health-news/leaky-vaccines-can-produce-stronger-versions-of-viruses-072715

Bilmemek kusur değil öğrenmemk kusurdur. Anlamadığınız bir yer olursa , eğer insan gibi sorarsanız daha da açıklayabilirim. Fakat benim (ya da Metin Münir'in ) yazdıklarımı beğenmiyorsun ya da senin anlayışına veya propagandana uymuyor diye gelip buradan insanlara hakaret/beddua etmek ya da böyle çirkin yorumlarda bulunmak hiç hoş değil. Böyle edepsiz bir şekilde yorumlar yapcaksanız artık size yorum yapmaya ya da zaman harcamaya değmez.

Hosçakalın.

m.Şakir
m.Şakir @Ayshe Phatma - 3 yıl Önce

MM'yi kast etmiştim ama size cevap olmuş. Ne ise adres doğru, siz de negatif bir kişisiniz.

m.Şakir
m.Şakir @Ayshe Phatma - 3 yıl Önce

Yakında dünyaya daha pozitif bakacaksınız. :))


banner471

banner474