banner564

Özersay HP’yi sahneden indiriyor

Sonunda bütün politikacılar düş kırıklığı olur.
Saygı duyduğum politikacılardan biri olan Kudret Özersay da Halkın Partisi milletvekillerinin bu görevlerinden istifa etmesi kararı aldırarak listeye girdi.
Özersay dramatik istifaların ve ayrılmaların adamıdır. İlk önemli istifası 2012’de müzakerecilik görevinde oldu. 2015’teki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce onu himayesine almış olan Derviş Eroğlu’ndan koptu. 2020’de politik hayatının en yanlış adımını atarak CTP ile ortak olduğu koalisyondan istifa etti ve çiçeği burnunda UBP lideri Ersin Tatar ile ortaklığa girdi. 
Bu ortaklıktan beklentisi, Tatar’ın başbakanlıkta kalıp ekonomiyi düzene sokarken kendisinin UBP’nin desteği ile cumhurbaşkanı seçilmesi idi. Bu anlaşma yürümedi. 
Özersay, bugün sudan görünen bir nedenle, Tatar'ın kendisini Maraş bölgesinin açılması süreci hakkında bilgilendirmediği için UBP-HP koalisyonundan çekildi. 
Halkın Partisi’nin hükûmette boş bıraktığı yeri sağ partiler doldurdu. Türkiye’nin KKTC demokrasisini yaralayan müdahaleleri Halkın Partisi’nin boşalttığı, sağ partilerin egemenlik kurduğu bu alanda meydana geldi ve gelmeye devam ediyor. 
Son genel seçimlerde Halkın Partisi dokuz sandalyeden üç sandalyeye düştü. Halk, Halkın Partisi’nin terk politikasını cezalandırmıştı.
Şimdi başka bir “terk”e geldik.  Birkaç gün önce toplanan HP parti meclisi, Özersay’ın isteği doğrultusunda, “Kıbrıs Türk halkına yaşatılan demokrasi bunalımlarının normalleştirilmesini kabul etmemek için… sine-i millete dönme” kararı aldı.
Buna uygun olarak Halkın Partisi milletvekilleri “bir hafta içerisinde” milletvekilliklerinden istifa edeceklermiş.

Neden hemen değil de bir hafta içinde? Herhalde istifa etmeye pek niyetli olmayan Özersay dışındaki iki milletvekilini ikna etmek için. 
İkna olmazlarsa ne olacak? Muhtemelen partiden ihraç edilecekler ve HP yok olma sürecine girecek.
Aslında herkes istifa etse de sorun var. İstifaların yürürlüğe girmesi için Meclis’in onayı gerekiyor. Hükûmetteki sağ partiler HP’yi süründürmek için istifaları onaylamayabilirler. Onaylarlarsa yerlerini doldurmak için yapılacak ara seçimlerde sandalyeler muhtemelen yine sağ partilere kayacak.
Ankara’nın müdahalesi ile son birkaç ayda hükûmetlerin yıkılması ve kurulması alkışlanacak bir durum değildir. Buna mukabil HP’nin yapması gereken tası tarağı toplayıp gitmek değil, Meclis’te kalıp bu müdahalenin kolaylaştırıcılığını yapan UBP-YDP-DP koalisyonuna karşı koymak olmalıydı. Sonuçta kabahat sistemin değildir. Onu sakatlaştıranlarındır. 
Özersay’ı bir zamanlar yakından tanıdığım Ecevit’e benzetiyorum. Ecevit de aceleciydi, dramatik pozisyon almaları severdi ve en zayıf noktası, insan ilişkileri yetersiz olduğu için, danışarak yönetmeyi hiçbir zaman öğrenememesi idi. Bu nedenle hep marjinal kaldı.
İktidarda isen iktidardasın, HP gardaş, muhalefette isen muhalefettesin. Her ikisinde de değilsen hiçbir yerdesin.

YORUM EKLE
YORUMLAR
NEDİM KIRMIZI
NEDİM KIRMIZI - 2 yıl Önce

Yaşama sevincim kalmadı.Bir yandan işsizlik bir yandan yoksulluk bir yandan da kanımızı iliğimizi sömüren yüksek enflasyon.Ne demiş şair; MEMLEKET İSTERİM

 

Memleket isterim

Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun;

Kuşların çiçeklerin diyarı olsun.

 

Memleket isterim

Ne başta dert, ne gönülde hasret olsun;

Kardeş kavgasına bir nihayet olsun.

 

Memleket isterim

Ne zengin fakir, ne sen ben farkı olsun;

Kış günü herkesin evi barkı olsun.

 

Memleket isterim

Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun;

Olursa bir şikayet ölümden olsun.

CAHİT SITKI TARANCI

Ahmet
Ahmet - 2 yıl Önce

Teşekkürler

Ali Nazıö
Ali Nazıö - 2 yıl Önce

Siyasetçinin ahlaklısını severim.

Öz
Öz - 2 yıl Önce

Adı, siyasi hırsı yüzünden, bir çuval inciri berbat eden, olarak anılacak.

Turkish power
Turkish power - 2 yıl Önce

TC karşı verdiğiniz mücadelenin onda birini palikaryaya AB ABD sorosculara kadife devrimcilere verseydiniz adam olurdunuz girenden cikandan haberiniz yokdevrimcilere

m.şakir
m.şakir @Turkish power - 2 yıl Önce

NATO'dan çıkalım mı ? Lütfen cevap veriniz Sayın TP

OLCAY TUNA YAZICIOGLU
OLCAY TUNA YAZICIOGLU - 2 yıl Önce

HP'yi siyasi sahneden indiren, Sn Ozersay mi? Ilkeli ve etik, siyasetin secmende karsilik bulmamasi mi?

Drgh
Drgh - 2 yıl Önce

Kıbrısta yaşananları 90'ların Türkiye'sine benzetiyorum. Çalışmayan, iş bitirici olmayan, siyasette ilişkilerin düğüm haline geldiği sisli bir ortam var. Bu ortamdan faydalanarak ve halkın bazı ihtiyaçlarına çözüm üretebilecek ama otoriter bir yapı yönetime gelirse kıbrıs adeta küçük bir Türkiye olur. Ondan sonra kıbrıslılar da köprü ve yol kemirmeye başlarlar. Halk ve özellikle de Özersay gibi politikacılar bu tehlikenin farkında mı acaba. En kısa zamanda tüm çözüm odaklı partilerin bir araya gelmesi lazım, aynı bugünkü Türkiye'de olduğu gibi. Allah kktc'nin yar ve yardımcısı olsun.

Turkish power
Turkish power - 2 yıl Önce

NATO sana ne verdi bugune kadar kaziktan baska çıksan ne olur çıkmadan ne olur bırakın demogojiyi

m.şakir
m.şakir @Turkish power - 2 yıl Önce

Ben 1968' te de çıkalım diyordum, sen hala diyemiyorsun, lafını geveleyip duruyorsun. Bir yerden sinyal bekliyorsun herhalde.. Kişiliğini kullan, delikanlı gibi kendi görüşünü söyle. haydi TP, ne bekliyorsun ?

m.şakir
m.şakir @Turkish power - 2 yıl Önce

Çıkalım diyemiyorsunuz ama ! Neden acaba ?


banner471

banner474