banner564

Pamuk poşeti ile Hükûmet devirmek

Ben Ankara’da Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde okurken birçok hukuk dersimiz vardı. O kadar ki, mezun olduktan sonra dışarıdan birkaç sınav vererek avukat olmak mümkündü. 
Hukuk dersleri arasında en çok sevdiğim Feyyaz Gölcüklü’nün (1926-2011) okuttuğu ceza hukuku idi. 
Ceza hukukunun bazı temel prensipleri hâlâ aklımdadır. 
Bunlardan belki de en önemlisi Nullum crimen nulla poena sine lege’dir. Türkçesi: Kanunsuz suç ve ceza olmaz. Roma zamanından bu yana yürürlükte olan bu kural şuna âmirdir: Kimse kanunun suç saymadığı bir eylemden dolayı cezalandırılamaz. 
Her yerde değil, tabii. Kuvvetler ayrılığının hüküm sürdüğü, yani yürütme, yasama ve yargının birbirinden bağımsız olduğu, yargıçların özgür ve muhtar olduğu ülkelerde. Ki Türkiye bunlardan biri değildir.
O günlerden aklımda kalan bir başka eski hukuk prensibi şudur: Kişi teşebbüs etmekle suçlandığı girişimi gerçekleştirecek araca sahip değilse ise cezalandırılamaz. Örnek (ki profesör de aynı örneği vermişti): Eğer elimdeki pamuk poşetini kafanıza indirirsem cinayete teşebbüs etmiş sayılmam, çünkü bir avuç pamukla sizi öldürmem mümkün değildir. 
Aynı şekilde, cumhurbaşkanlığına girerken cebimde bir cımbız bulunursa cumhurbaşkanına suikast teşebbüsle suçlanamaz, çünkü cımbız silah değildir ve onu kullanarak cinayet işlenemez. 
Suç işlemeyi düşünmek veya suçu bir arkadaşla falan tartışmak da suça teşebbüs veya suç sayılmaz.
Bunlar bizi dolambaçlı yollardan geçen gün İstanbul’da “hükûmeti ortadan kaldırmaya teşebbüs“ suçundan müebbet hapse mahkûm edilen olan bahtsız Osman Kavala’ya getiriyor. 
Bir hükûmeti ortadan kaldırmak için zor kullanmak gerekir. Kavala’nın askeri, tankı, tüfeği yok. Bir terör örgütü kurmamış. Arkasında büyük bir halk desteği yok. Hiçbir zaman “hükûmeti ortadan kaldırmaya teşebbüs edeceğim” gibi bir beyanı da yok.
Kavala 1 Kasım 2017’den beri hapiste yatıyor. O içeri kapatılmadan bir yıl kadar önce, hatırlayacaksınız, orduda bir bölüm subay ayaklanarak hükûmeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etti. Başaramadı. 
Onların silah gücüyle başaramadığına silahsız, askersiz ve halk desteksiz Kavala nasıl teşebbüs nasıl etmiş olabilir?
Olamaz… Böyle bir teşebbüs yoktu.
Hükûmet başkalarına ders olsun diye Kavala’yı hapiste tutmak istiyor. Suçlu olduğu için değil. 
Mahkemenin bu kararı er veya geç üst mahkeme tarafından bozulacak. Üst mahkeme bozmazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bozacak.
Gelelim bize…
Bütün dandikliğine rağmen KKTC dünyadaki bütün Müslüman ülkeler arasında hukuk devletine, bağımsız yargıya sahip olan tek devlettir. Söz hürriyeti birçok Batı ülkesinin bile önündedir. 
Kavala olayı bize, bağımsız yargının yerini keyfilik aldığında kimsenin güvende olmayacağını, hapishanelerin suçsuz suçlularla dolacağını hatırlatsın.
KKTC için dandik sıfatını kullandım ama asıl dandik, hemen hemen hepsi UBP’de olan kokuşmuş, haris, yeteneksiz siyasilerdir. 
Unutmayın: AKP’nin adadaki acentesi UBP iktidarda bulunduğu müddetçe, en değerli varlığımız olan hukuk devleti tehlikededir.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ahmet
Ahmet - 2 yıl Önce

"Dandik" dediğiniz KKTC adına hakkınızda kovuşturma, soruşturma, hakaret davası açılmazsa, o zaman haklısınız demektir, KKTC'de yargı bağımsızdır.

öz
öz - 2 yıl Önce

Bu ülke, Metin Münir gibi yazarlar yetiştirir ama Tatar gibiler cumhurbaşkanı olur.

uğur sezgin
uğur sezgin - 2 yıl Önce

Başkanlık sistemine geçildi, sonuç ortada. Hala başkanlık sistemine geçelim demek, insan oğlunun olaylardan hiç ders almadığınımı gösteriyor.?

Sarp Ege
Sarp Ege - 2 yıl Önce

KKTC 'ye hem dandik diyorsunuz; hemde Müslüman ülkeler içinde hukukun, yargı bağımsızlığının en ileri düzeyde olduğunu belirtiyorsunuz. Yaman çelişki. Bütün olumsuzluklara rağmen KKTC'nin eninde sonunda hak ettiği konuma ulaşacağından hiç şüphe duyulmasın. Kıbrıs'la gönül bağı olan birisi olarak buna yürekten inanıyorum.

Kırmızı Turp
Kırmızı Turp @Sarp Ege - 2 yıl Önce

Diyelim ki tembel, beceriksiz ve kişisel hijyenine dikkat etmeyen bir arkadaşınız var. Ona dandik bir adam diyebilirsiniz. Ama arkadaşınız aynı zamanda çok dürüst ki bu herkeste olan bir özellik değildir. Bu durumda arkadaşınız hem dandik hem dürüst olmuş oluyor. Bu açıklamayı yaptığıma inanamıyorum :)

Münir'in Müridi
Münir'in Müridi - 2 yıl Önce

KKTC'de yargı bağımsızlığının ana nedenleri ile ilgili düşüncelerinizi öğrenmek isterim. Acaba nedeni hakimlerin ve savcıların ezici çoğunluğunun ahlaklı oluşu mu? Yoksa zamanında yargıda bağımsızlık düşüncesi bir şekilde bireylere yerleşti de bugüne kadar bunu delen mi çıkmadı? Nedeni bu kadar basit mi yoksa farklı bileşenlerin bir araya gelmesiyle mi bu durum oluşmuş? Saygılarımla.

ARDA GENÇ
ARDA GENÇ - 2 yıl Önce

İSTİKRAR İÇİN,REFAH BİR TOPLUM İÇİN,İYİ BİR EKONOMİ İÇİN KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLETİ DERHAL DEVLET BAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİNE GEÇMELİDİR.

-Devlet Başkanlığı Hükümet sisteminde Seçimler 7 Yılda bir yapılır,

-Bu sistemde bir aday en fazla 3 kez Milletvekili seçilebilir.3 kez Devlet Başkanı ve 3 kez Parti Genel Başkanı seçilebilir.3 kez Devlet Başkan Yardımcısı,Meclis Başkanı,Meclis Başkanvekili ve Bakan olarak Devlet Başkanı tarafından atanır,

-İki Devlet Başkan Yardımcısı ve Bakanlar Devlet Başkanı tarafından Meclis dışından Milletvekili olmayan kişilerden atanır,

-Bu sistem iki partilidir.Beyazlar ve Kırmızılar diye,

-Bu sistemde Milletvekili sayısı 100'dür,

-Seçimde kullanılan geçerli oyların 100'e bölünmesiyle ortaya çıkan sonuç Milletvekili seçilme oy sayısıdır,

-Bu sistemde seçim bölgesi ve seçim ili yoktur.Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milletvekilliği vardır,

-Seçimlere katılma zorunluluğu yoktur,

-Yurt dışında ikametgahı bulunan ve Çifte Vatandaşlığı bulanan ve Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Vatandaşlığına geçirilenler seçimde oy kullanamaz,

-Bu sistemde erken seçim yoktur,( Milletvekilliği Dokunulmazlığı kaldırılması sonucu ile Milletvekili vefatı sonucunda(her ikisinin toplamı toplamda 50 Milletvekilinin üstüne çıkarsa) veya Devlet Başkanın vefatı hariç ),

-Parlamento seçimlerinde 51 veya üstü Milletvekilliğini kazanan partinin Genel Başkanı Devlet Başkanı seçilir.Ve Hükümeti kurar.Şayet Parlamento seçimlerinde Beyazlar 50 Kırmızılar 50 Milletvekili çıkarırsa Devlet Başkanlığı için Yüksek Seçim Kurulunda kura çekilir,

-Bir kez dahi Milletvekili seçilmiş kişiler ömür boyu Devlet Başkan Yardımcısı,Bakan,Vali ve Kaymakam olarak atanamazlar,

-Bu sistemde Belediye Başkanlığı ve Muhtarlık Makamı kaldırılmıştır.Bu makamlara Devlet Başkanı tarafından meclis dışından Vali ve Kaymakamlar atanır.Vali ve Kaymakamlar Devleti temsil eder.Siyaset yapamazlar.Herkese eşit ve adil bir şekilde hizmet ederler,Daha önce bir kez dahi Milletvekilliği yapmış kişiler Vali ve Kaymakam olarak atanamazlar,

-Meclis Başkanı ve İki Meclis Başkanvekili Milletvekilleri içerisinden, iki Devlet Başkan Yardımcısı ve Bakanlar Meclis dışından Devlet Başkanı tarafından atanır.Diğer İki Meclis Başkanvekili Muhalefet Milletvekilleri arasından Muhalefet partisi Genel Başkanı tarafından atanır,

-34 Milletvekilinin imzasıyla Devlet Başkan'ı, Devlet Başkan Yardımcıları,Meclis Başkan'ı ve Bakanların görevden düşürülmesi için gensoru verilebilir,

-34 Milletvekilinin imzasıyla da Milletvekili Dokunulmazlığının kaldırılması için gensoru verilebilir,

-Devlet Başkan'ın,Devlet Başkan Yardımcılarının,Meclis Başkan'ın ve Bakanların görevden düşürülmesi için Meclis'te 81 Milletvekilinin evet oyu kullanması gerekir.Milletvekilliği dokunulmazlığının kaldırılması için ise Meclis'te yapılan oylamada 81 Milletvekilinin evet oyu kullanması gerekir.Milletvekilliği dokunulmazlığı kaldırılan Milletvekilinin ve Devlet Başkanlığı düşürülen Devlet Başkan'ın Milletvekilliği de düşer.Meclis Başkanlığı görevinden düşürülen kişinin Milletvekilliği düşmez.Meclis Başkanlığından ve Meclis Başkanvekilliğinden istifa eden kişinin Milletvekilliği düşmez.Devlet Başkanı Meclis oylaması gerekmeksizin atamış olduğu Meclis Başkanını ve Meclis Başkanvekillerini görevden alabilir.Ve yerlerine Mevcut Milletvekillerinden birini bu göreve atayabilir.Görevden aldığı Meclis Başkan'ının ve Meclis Başkanvekilleri'nin Milletvekilliği devam eder.Muhalefet Partisi Genel Başkanı'da atamış olduğu Meclis Başkanvekillerini Meclis oylaması gerekmezsizin görevden alabilir.Ve yerlerine Mevcut Milletvekillerinden birini bu göreve atayabilir.Görevden alınan Meclis Başkanvekillerinin Milletvekilliği devam eder.
Meclis kararıyla Devlet Başkan Yardımcılığı ve Bakanlığı düşürülen kişilerin yerlerine Devlet Başkanı yeni kişiler atar,

-Milletvekili olmayan Devlet Başkan Yardımcıları ile Bakanlar Meclis çalışmalarına katılabilir.Ancak Meclis oylamalarında oy kullanma hakları yoktur,

-Milletvekili olmayan Devlet Başkan Yardımcıları ile Bakanlar her türlü yargılama faaliyetlerine dahil edilebilirler.Yargı sonucu hüküm giyen Devlet Başkan Yardımcıları ile Bakanlar Devlet Başkan'ın kararı ve Meclis onayı gerekmeksizin görevlerinden düşürülür. Yerlerine Devlet Başkanı tarafından yeni atamalar yapılır,

-Yargılanma sonucu hüküm giyen Devlet Başkan'ın,Meclis Başkan'ın, Milletvekilinin ve Meclis Başkanvekillerinin Dokunulmazlığı Meclis kararı olmaksızın kaldırılmaz. Ve verilen yargı kararı Milletvekilliği sıfatı sona ermeden uygulanamaz. ( Vatana ihanet,terör,insan öldürme ve Cinsel taciz suçları hariç.Bu suçlardan birini veya birden fazlasını işleyen ve yargı kararıyla hüküm giyen Devlet Başkan'ın,Meclis Başkan'ın, Milletvekilinin ve Meclis Başkanvekillerinin Milletvekilliği Dokunulmazlığı Meclis kararı olmaksızın kaldırılır.Ve bulundukları görevden düşürülür.
Meclis içinden yeni Devlet Başkan'ı seçilir.Meclis Başkan'ı ve Meclis Başkanvekilleri yeni seçilen Devlet Başkanı tarafından atanır),

-Vefat etmiş Milletvekili sayısı ile dokunulmazlığı kaldırılan milletvekili sayısının toplamı 50'nin üstüne çıkarsa veya Devlet Başkanı vefat ederse meclis fesih edilir.Ve 90 gün sonra tekrar milletvekili seçimi yapılır.O güne kadar Meclis Başkanı Devlet Başkanlığına vekalet eder.
Devlet Başkanı Gensoruyla düşürülür veya Devlet Başkanı istifa ederse Meclis seçimi tekrarlanmaz. Yeni Devlet Başkanı Meclis içinden Milletvekilleri arasından en fazla oyu alan kişi olur.Ve yeni hükümeti kurar.Gensoruyla düşürülen Devlet Başkan'ının veya Devlet Başkanlığından istifa eden Devlet Başkan'ının Milletvekilliği de düşer,

-Mecliste yasalar oylamaya katılan Milletvekillerinin salt çoğunluğunun onayıyla onaylanır,
( Örneğin bir yasanın oylamasına toplam 59 Milletvekili iştirak etti.En az 30'unun onayı var ise yasa meclisten geçer )
-Meclis'teki yasalar en az 51 Milletvekilinin katılımıyla oylanır.Altı bir sayıyla yasalar oylamaya sunulmaz,

-Anayasa değişikliği 81 milletvekilinin onayıyla onaylanır,

-Raferanduma 81 milletvekilinin onayıyla gidilir,

-Meclis 26 Milletvekilinin altında açılamaz,

-Beyazların ve Kırmızıların Genel Başkan seçimleri şu şekilde yapılır.Sadece Parti'ye üye olan kişiler Parti Genel Başkanlığına aday olabilir.Ve Partilerine siyasi parti üyesi olan adaylardan en fazla oyu alan aday partinin Genel Başkanı olur.Bir aday en fazla 3 kez Parti Genel Başkanı seçilebilir.Parti Genel Başkanı seçimi 7 yılda bir yapılır,

-Bu sistemde milletvekillerinin Mecliste oturumlarına katılma zorunluluğu yoktur.Mevcut milletvekiliyken parti değiştirmesi yasaktır.Milletvekili istifa müessesesi yoktur,

-Oy kullanma yaşı 19 yaşından küçük olmamak,Milletvekili olma yaşı 25 yaşından küçük olmamak,Devlet Başkanı olma yaşı 35 yaşından küçük olmamak,Devlet Başkan yardımcısı,Meclis Başkanı,Meclis Başkanvekili ve Bakan olarak atanabilmek için 30 yaşından küçük olmamak gerekir,

m.şakir
m.şakir @ARDA GENÇ - 2 yıl Önce

Üşenmedin mi bu kadar uzun masal yazmaya ?

Beşir Tulip
Beşir Tulip @ARDA GENÇ - 2 yıl Önce

cumhurbaşkanlığına aday mısınız?


banner608

banner474