banner564

Parra, parra, parra!

Sonunda her şey paradır. 


Ürünleri ChatGPT dahil birçok yapay zekâ aplikasyonunun enerjilendirilmesinde kullanılan Silikon Vadisi kuruluşu Nvida yatırımcıların saldırısına uğradı ve piyasa değeri bir trilyon doları aşan ilk çip şirketi oldu.  


Türkiye ekonomisinin büyüklüğü 900 milyar dolardır.


Tehlikeli bir icat olduğu gerekçesiyle durdurulması veya regüle edilmesi konusunda çağrılar artıyor ve bu çağrılarda Yapay Zekâ sektörün de çalışanların sesi en yüksek duyuluyor. Ama yatırımcıların bu kadar iştahını kabartan bir sektörün önüne set çekilmesi mümkün değildir. 


Ürünleri dünyayı iklim felaketin sürükleyen dev petrol şirketlerini de zapturapt altına almak mümkün olmamıştı. İnsanlık hızla iklim kıyametine doğru yol alırken hâlâ da değil. 


Kapitalist âlemde büyük para sahipleri hükümetlerden güçlüdürler: politikacıları onlar finanse eder ve onlar da halktan önce finansörlerine hizmet etmekle görevli sayarlar kendilerini.


Para insanın en ölümcül icadıdır. İmparatordur. İnsandan ve bütün canlılardan, hatta dünyadan değerlidir. 


Zengin olma iştahı kural, engel tanımaz. Bu insanlar için olduğu gibi devletler için de geçerlidir. 


Paraya çevrilebilen her şey dünyaya verdiği zarar ne olursa olsun paraya çevrilecektir. 


Ahlak, insaf hatta işin sonunda yok oluş olması önemli değildir. 


İnsanın doymazlığının son örneği Norveç hükümetinin Almaya büyüklüğünde bir deniz sahasını derin deniz madenciliğine açmaya hazırlanmasıdır. Hedef deniz zemininden pil yapımında kullanılacak metaller çıkarmaktır. 


Bu faaliyet kaçınılmaz bir biçimde yaygınlaşınca yeryüzünün el değmemiş son alanlardan birini kirletecek, deniz sathındaki kırılgan ve ünik ekosistemi çökerterek oralardaki canlı varlığını yok edecektir. Suya karışan ağır metaller balıkları zehirleyecektir. 


Zengin bir canlı varlığına sahip olan deniz dibi ekosistemleri hakkında fazla bilgi olmadığı için buralardaki madencilik faaliyetlerinin vereceği zararın boyutunu tahmin etmek mümkün değildir.


Ama bu Norveçlileri veya deniz dibi madenciliğine hazırlanan diğer devletleri durduracak değildir.


Doğayı talan etmek, dünyayı yaşanılmaz halde getirmek, insan için içkilerin bedava olduğu bitmeyen bir partidir.


Sadece dünya mı?


Aya konmak için devletlerin ve özel şirketlerin bir sürü girişimi var. Hepsinin amacı ticaridir. Oradan maden hasat etmektir. Nisan ayında bu amaçla aya inme girişiminde bulunan özel bir Japon şirketinin insansız uzay aracı iniş sırasında yere çakıldı. Seferin amacı ayın jeolojik yapısını, yani içerdiği mineralleri incelemekti.


Kısıtlı yerçekimi, çok az atmosfer ve bol toz olması aya araç indirmeyi zorlaştıran bazı faktörlerdir. Ama Japon şirketi başarısız girişiminden birçok şey öğrenmiş ve aya bundan sonra yollayacağı misyonlarda bu bilgilerin ışığında başarılı olmayı umuyormuş.


İngiliz işadamı Richard Branson’un Virgin Galactic’i ticari uzay operasyonlarından turistik amaçla uçuşlar yaparak para kazanmayı amaçlıyor. İlk uçuşun bu ay sonuna kadar yapılacağı açıklandı.


Evet arkadaşlar hazırlanın kâinatı ticarete açtık.


Ve ilk dükkân ay.


Kendini koru kâinat. Aptallığı ve aç gözlüğü senden büyük tek şey olan insan geliyor!

YORUM EKLE
YORUMLAR
Sarp Ege
Sarp Ege - 11 ay Önce

Rahmetli babam “ Allahım, parayı en büyük değer sanan, gücünü paradan alan insanlardan beni uzak tut.!” diye dua ederdi. Ne yazık ki hayatın gerçekleri öyle değil, parasız da bişey olmuyor. Yapay zekada en büyük korkum insanlığa zarar verecek operasyonlarda kullanılması.

Beyhan Alkan
Beyhan Alkan - 11 ay Önce

Cep telefonumun tuşlarına basmaya başladığım şu anda saat:14.08.Yolcu başına ikiyüzlü elli bin dolar ödeme yapılan Titan isimli derin du denizaltı gemisi yolcularının planlanan oksijenlerinin tükenme zamanı. Titan asla batmayacağı iddia edilen, daha ilk seferinde buzdağına çarparak batan lüks yolcu gemisi Titaniğın

Ruh İkizi
Ruh İkizi - 11 ay Önce

Çin’deki Üç Geçit Barajı’nın, Dünya’nın eksenini değiştirdiği ve iklim değişikliliğin hızlanmasında önemli bir faktör olduğu kabul görmektedir.
Yenileri ekleniyor. Elinize sağlık Sayın MM.
Teşekkürler.

Aptal mı, açgözlü mü, bunak mı?
Aptal mı, açgözlü mü, bunak mı? - 11 ay Önce

Fransız filozof Edgar Morin insanı "Delilik kabiliyeti olan bir hayvan" olarak tanımlar ve ona "Sapince et la démence" (Hem bilge hem de bunak) der...

Beyhan Alkan
Beyhan Alkan - 11 ay Önce

Özür dilerim cep telefonu ile yazmak oldum olası zor gelmiştir. Yazımı yazarken yarım yamalak bir şeyler katkı olarak parmaklarımın arasından uçup gidiverdi.
Yarın eve dönünce bilgisayar üzerinden yazmak isterim.

banner608

banner473