banner564

Popülist harcamalara son verilmeli

Geçmişten günümüze anavatanımızın, en sıkıntılı koşullar içinde bulunduğu dönemlerde bile, bize fedakârca yardım yaptığı inkar edilemeyen bir gerçektir.
Ancak KKTC’de işbaşına gelen siyasilerin, anavatanın mali yardımlarını, ülkemize ve halkımıza en çok fayda sağlayacak şekilde harcadığını kabul etmek, mümkün değildir.
Ülkemizde benimsenen hatalı yönetim anlayışı nedeniyle, iktidarlar ülkeye ve halka hizmet etmek yerine, kişilerin gönlünü kazanmayı tercih eder. Bunun sonucu olarak, harcamalarda genellikle oy kazanmak ve popülizm ön planda tutulur.
Popülist yönetim anlayışının ön planda tutulması sonucu, dünyanın başka hiçbir uygar ülkesinde görülmeyen mali yardımlar yapılıyor.
Örneğin nüfusumuza göre ülkemizde ihtiyacımızdan çok fazla sayıda yayın kuruluşu bulunmasına rağmen, hükümetlerin mali destek vererek gazete, radyo ve TV kuruluşu sayısının artmasını teşvik etmesinin kabul edilebilir mantıklı bir gerekçesi olabilir mi?
Devletin mali yardım yapması sonucu, ülkemizde hiç izlenmeyen ve okunmayan çok sayıda yayın kuruluşları bulunması, ulusal kaynak savurganlığı değil mi? 
Devletin mali destek vererek medya kuruluşlarının sayısının artmasını  sağlaması, reklam gelirlerinin bölünmesine, kazançlarının azalmasına ve kendi kendilerine yeterli olamamaların sebep olmuyor mu?
Devlet yardımı yapılması,  Medya kuruluşlarının ve medyada çalışanlarının tarafsızlığına, bağımsızlığına gölge düşürmesi bakımından sakıncalı olmaz mı?
80 milyonluk anavatanda bile siyasi partilerin kendilerine ait gazete, radyo, TV kuruluşlarına sahip olmamasına rağmen, küçük ülkemizde devlet desteği ile tüm siyasi partilerin yayın organlarına sahip olması, kaynak savurganlığı değil mi?
Özel sektör içinde sadece medya kuruluşlarına ve çalışanlarına devlet yardımı yapılması, popülizm ve anayasamızın eşitlik ilkesine aykırı değil mi?
Bütçeden mali destek vermesi sayesinde, benzer ideolojilere sahip sendika ve siyasi parti kurulmasın özendirilmesinin ülkeye sağladığı yarar nedir?
Bütçeden para yardımı yapılması sonucu ülkemizde benzer misyona sahip siyasi parti kurulmasının özendirilmesi, ülkemize ne kazandırmaktadır?
Ülkeye getirisi olmayan teşvikler yerine, ihtiyaç duyulan hizmet ve üretimin özendirilmesi için bütçeden mali yardım yapılması, daha yararlı olmaz mı? 
Devletin yeterli düzeyde veremediği alanlarda özel sektörün hizmet vermesinin sağlanması amacı ile bütçeden mali yardım yapması daha akılcı olmaz mı? 
Ülkemizin genel çıkarları bakımından yararlı olan ve ihtiyacımız olan yeni teknolojilerin ülkemize getirilmesinin özendirilmesi için devlet yardımı yapılması, daha isabetli olmaz mı?
Gelirleri çok sınırlı olan devletimizin, yeni istihdam kaynakları yaratılmasına dönük yatırımların özendirilmesi amacı ile mali destek sağlaması, daha yararlı olmaz mı?
  Devletimizin gelirleri fazla olmadığına göre; mevcut bütçenin akla uygun, ölçülü, hesaplı, öncelikle ihtiyaçlarımızın karşılanmasına dönük, ülkemize ve halkımıza en fazla yarar sağlayacak alanlara yapılması, daha yararlı olmaz mı?
  Covid-19 pandemisi nedeniyle ekonomimizde meydan gelen sıkıntıların, en az sarsıntı ve kayıplarla atlatılması için, popülist savurganlıklardan vazgeçilmeli, bütçemiz en çok ihtiyaç duyulan alanlara öncelik verilerek kullanılmalı.
Aksi halde popülist ve elzem olmayan harcamaların sürdürülmesi ve sadece memurların maaşlarından kesinti yapılması, toplumsal patlamaya zemin hazırlayacak. Akla uygun, hesaplı, ölçülü, biçili.

YORUM EKLE

banner471

banner473