banner564

Sabah altıda

Sabah altıda kalkmak kolay değil.
 
 
Güne erken başlamak için gece erken yatmıştım oysa. Ama uyanmak kolay olduysa da kalkmak olmadı. 
 
 
Bir süre yastık kucağımda, gözlerim kapalı, kalkıp yürüyüşe gitmek ile uykuya devam etmek isteklerimin cebelleşmesini izledim. 
 
 
Ağustosböcekleri çoktan uyanmış, ortalığı velveleye vermişti. Komşunun horozu ötüp duruyordu. Elinden gelse gelip tekme ile beni yataktan kaldıracaktı.  
 
 
Gecenin serinliği devam ediyordu. Bu serinliği kaçırmamalıydım.
 
Kalktım.
 
 
Sabahleyin ilk iş yürümek veya yüzmek, o gün kendimi iyi hissetmem için birinci şarttır. Uykumun kısa zamanda açılacağını, ağaçlar arasında yürümeye başlayınca iyi hissedeceğimi biliyordum. Erken kalkmanın acısı uzun sürmeyecekti.
 
Yollarda bayram tenhalığı devam ediyordu. 
 
 
Ormanda karşıma bisiklet üniformalı, bisikletli bir adam çıktı. Hızla yanımdan geçip gitti. 
 
 
Her nedense olağanüstü çirkin kasklar ve acayip şortlar ve üstler giymek bisiklet sürmenin koşulu oldu. 
 
Neden? 
 
Üniformayı almayanlara bisiklet satmıyorlar mı? Onu giymeyenleri bisiklet üstünden mi atıyor? Yoksa polis çevirip eve mi yolluyor?
 
 
Lisede, altı yıl boyunca ben ve okuldaki herkes okula bisikletle gittik. Normal elbiselerimizin içinde. Okul dışında da her yere bisikletle gidiyorduk. Pek otobüs, araba falan yoktu o günlerde. Ne birisi kask taktı ne de birinin bisikletten düşüp kafasını kırdığını gördüm veya duydum. 
 
 
Ne değişti?
 
 
Her şey ticarileşti. Dünya satma ve alma dünyası hâline geldi. Şirketler onlarsız yapabileceğimiz birçok şeyi bize kakalamakta uzman oldular, biz de onlarsız pekâlâ yapabileceğimiz şeylersiz olamayıza inanmaya başladık.
 
 
Nike, Adidas gibi şirketler kaç çeşit spor ayakkabısı üretiyor? Yürüyüş için ayrı, hızlı yürüyüş için ayrı, koşmak için ayrı, hızlı koşmak için ayrı, tırmanmak için ayrı, yarı maraton için başka, tam maraton için başka…
 
 
Bir de bunların hiçbirini yapmak için değil de şık görünmek için spor ayakkabıları var. Hepsi plastik, hepsi sağlıksız, hepsi kısa zamanda kokmaya başlayan.
 
 
Bende bunlardan bir tane bile yok. Ormanda yürüdüğüm ayakkabılarla sokakta yürüdüklerim aynı. Herhangi bir zararını görmedim. Ayakkabılardan da şikâyet gelmedi.
 
Dünya çapında bilgisayar oyunları endüstrisinin değeri 250 milyar doları aştı. Milyarı aşan sayıda her yaşta insan bilgisayar oyunu oynuyor. Bunun bir aşama ilerisi ve bana palavra gibi görünen Metaverse, bu afyon odasına giren insanların sayısını artıracak.
 
Ne büyük bir aldatmaca. Ne büyük bir yalan. Ne lüzumsuz bir iş.
 
 
Bu düşüncelerin hiçbirini ormanda düşünüp kafamı bozmadım. Eve geldikten sonra düşünüp kafamı bozdum. Hem satın almanın hayatın temel amaçlarından bir hâline gelmesine sinir oldum hem kendimin böyle bir amacı olmadığı hâlde buna sinirlenmeme.  
 
 
Püf!
 
 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Hasan Nuri
Hasan Nuri - 2 yıl Önce

Sayın Münir, her geçen gün betonlaşan ve Doğanın yok olduğu KKTC de yürüyüş yolları ve orman alanlarında yürüyüş yapabildiğiniz için çok şanslısınız, Size sağlıklı ve uzun ömürler dilerim .

Rustu Altinisik
Rustu Altinisik - 2 yıl Önce

Munir bey bisikletten dusup kafasini kirmis biri olarak soylemek isterim ki kask gerekiyor. Hem de yarista degil normal yoluma giderken oldu. Bazi ulkelerde bisiklet binerken kask takmak zorunlu. Diger rengarenk giysilerle ilgili soylediklerinize katiliyorum, ama bisiklette kask gerekiyor isin sakasi yok.

Burak
Burak - 2 yıl Önce

Skechers diye sözde bir marka var. Yırtılmaması için giymemeniz gerekiyor. Pamukların içinde tutmanız gerekiyor.

Ruh İkizi
Ruh İkizi - 2 yıl Önce

Yine güzel bir konu. Teşekkürler Üstadım.
Alışveriş çılgınlığına, “Ondanımız yoktu “ deyimi de girdi hayatımıza.Gençler en iyi müşteri. İkinci el de boşluğu dolduruyor. Yani herkese satılık bir şey var.

Mustafa Yüksel
Mustafa Yüksel - 2 yıl Önce

Racon değişti hocam, racon ! Ben de 1 senedir koşu ayakkabısı almaya çalışıyorum, hala alamadım. Çeşitten öyle kafam karıştı ki karar veremiyorum. Eski ayakkabımın kalkan kısımlarını 404’le yapıştırıp kullanıyorum. Ayıptır söylemesi bir ormanda giydiğim spor ayakkabım var en az 20 senelik. Bir de daha düzgünü o da en az 15 senelik. 404 yapıştırıcı büyük icat!

Sarp Ege
Sarp Ege - 2 yıl Önce

Spor ayakkabıları ile insan daha hızlı yürüyor. Daha hafif. Herşey ticarileşti çok yerinde tespit. Kapitalizm mal satmak ,ticareti geliştirmek için her günü adlandırıyor. Yok sevgililer günü, evde kalanlar günü, yok cadılar günü v.b. say say bitmez. Bilgisayar oyunları çabası. Kısacası herşey rant, ticaret.

Hasan Nuri
Hasan Nuri - 2 yıl Önce

Skechers, konforlu ve en iyi kaliteli Spor ayakkabı markalarından biri , İngilterede çok satılıyor ! sayın Burak sizdeki sahtesi olabilir mi !!

Ege’de Bir Sahil Kasabası
Ege’de Bir Sahil Kasabası @Hasan Nuri - 2 yıl Önce

Sn. Hasan Nuri, ben de büyük bir spor mağazasından bu marka ayakkabıdan almıştım. Ki kendisi hiç ucuz bir marka da değil. Ve ne yazık ki benim için de bir hayal kırıklığı oldu.

Burak
Burak @Hasan Nuri - 2 yıl Önce

Yakınım da ingiltereden aldığı skechers lardan memnun kaldığını söyler. Ben ve yakınlarım çok şikayetçi, hatta araştırırsanız internetten Türkiye'de genel olarak çok şikayet var. Bakın benden daha iyi ayakkabı kullanan bulamazsınız, ona rağmen bunu söylüyorum.

Naz yurt
Naz yurt - 2 yıl Önce

Sevgiler,aklımdakileri sizin cümlelerinizde görmek ...


banner608

banner474